Падането от височина – най-честа причина за смърт

Падането от височина е причина за половината от тежките инциденти на работното място в строителството, които почти винаги водят до трайна неработоспособност или до смърт.

Падането от височина е и най-честата причина за смъртни трудови злополуки в България.

В тази статия ще намерите някои примери за тежки инциденти, свързани с падане от височина:

17 април 2021 г.

40-годишен българин и друг 45-годишен гръцки гражданин загубиха живота си след падане от 70 метра височина по време на работа в ТЕЦ Агиос Димитриос в град Козани.

Злополуката е поради повреда в окачена работна площадка. Според информацията единият е паднал на земята от 70 метра височина, а вторият, докато е падал, тялото му се е заплитало във въжетата, в резултат на което е висял по тях.

21 януари 2021 г.

Датата е 21 януари. Живко монтира соларни панели на строителен обект в Белгия, където фирмата, за която работи го командирова. След инцидента младият мъж изпада в кома.

След 7 животоспасяващи операции, в началото на април Живко е изписан от интензивното отделение.

След като семейството подава сигнал до Главна инспекция по труда, на работодателя са издадени задължителни предписания.

От Инспекцията по труда съставят и актове. Нарушенията са за липсваща застраховка „Трудова злополука“ и липсващи документи по командироването и по заплащането на труда.

15 юли 2020 г.

22-годишен младеж, служител на Интернет доставчик, е паднал от стълб в Свищов и е починал на място. Инцидентът станал около 10.30 часа в сряда ул. „Цар Освободител“ в крайдунавския град.

До трудовата злополука се стигнало, след като младия мъж се качил на стълба, за да прокарва кабел за интернет. Внезапно обаче полетял от съоръжението и паднал от голяма височина.

15 октомври 2018 г.

27-годишен мъж от Велико Търново загива при падане от височина над 50 метра, докато почиствал силоз в базата на рафинерия за слънчогледово масло.

Анчев работел във фирма, която извършвала услугата по почистване на силоза от отлаганията на зърно по тях, които от влагата се втвърдяват и се превръщат в тежки и твърди плочи.

Николай бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче. При опит да събори отлаганията по стените на силоза, те започнали да се срутват върху него, скъсали са въжетата и са го повлекли към дъното на бункера.

11 септември 2018 г.

58-годишен мъж от Пазарджик е загинал след падане от покрива на строеж в село Кошава. Мъжът е загиал при падане от покривната конструкция на 6 метра височина на новострояща се винарска изба.

4 януари 2017 г.

Строител загива в София след падане от 28 метра височина.

Двама работника от фирмата е трябвало да демонтират кофражни кули и да ги закачат към куката на кулокрана чрез паяк от вериги.

Загиналият остава на рампата за да извърши прикачването. При позиционирането на крана, загиналият посяга към люлеещата се кука, загубва равновесие и пада от товарната рампа заедно с една от кулите.

1 декември 2016 г.

Строителен работник загива на място при трудова злополука. Той пада от 10 метра височина в асансьорна шахта на новострояща се сграда на булевард „Александър Малинов“. Мъжът е на 39 години и е работил без трудов договор. Предположенията са, че се е подхлъзнал.

30 март 2015 г.

Работник изпада в кома след падане от  четири метра височина. Злополуката става на новостроящото се депо за твърди битови отпадъци в областния град.

Транспортиран е в пернишката болница, където е констатирано, че е получил черепно-мозъчна травма.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Падането от височина – най-честа причина за смърт”

 1. Изискванията за работа на височина са поставени в два нормативни акта:
  Наредба № 2 от 22.03.2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи

  Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване

  Отговор
 2. Поставам коментар, който се загуби при прехвърлянето на сайта на нов хостинг.

  Нов коментар по публикацията „Падането от височина – най-честа причина за смърт“
  Автор: Peter kolev (
  Коментар:
  Zdraveite,
  Nakratko
  Jiveya i rabotya ot 1998 v melbarn, australia.
  prez 2008 zapo4nah vyzstanovyawane na nasledstven imot v stara Zagora. Polu4iha se uslojneniya…. az ne moga fizi4eski da prisystwam tam .Tryabva da se razrushi ujnata fasada na vtori etaj, do po natata4ni administrativni oto4n4niya. Denivelasiyata e mnogo golyama i 4astta koyato tryabva da se premahne e na viso4ina pove4e ot 3 metra ot kota teren. Sas sel bezopasnost (padane ot viso4ina) az bih jelal da mi zapazya 4ast ot fasadata kato pregrada (bariera).Bihte li mi pomognete s sitiraneto na naredba…zakon ili nesho podobno koeto tretira tazi materiya…
  She sam vi mnogo blagodaren
  Pozdravi
  Peter Kolev

  Отговор