Падането от височина – най-честа причина за смърт

Падането от височина е причина за половината от тежките инциденти на работното място в строителството, които почти винаги водят до трайна неработоспособност или до смърт.

Падането от височина е и най-честата причина за смъртни трудови злополуки в България.

В тази статия ще намерите някои примери за тежки инциденти, свързани с падане от височина:

17 април 2021 г.

40-годишен българин и друг 45-годишен гръцки гражданин загубиха живота си след падане от 70 метра височина по време на работа в ТЕЦ Агиос Димитриос в град Козани.

Злополуката е поради повреда в окачена работна площадка. Според информацията единият е паднал на земята от 70 метра височина, а вторият, докато е падал, тялото му се е заплитало във въжетата, в резултат на което е висял по тях.

21 януари 2021 г.

Датата е 21 януари. Живко монтира соларни панели на строителен обект в Белгия, където фирмата, за която работи го командирова. След инцидента младият мъж изпада в кома.

След 7 животоспасяващи операции, в началото на април Живко е изписан от интензивното отделение.

След като семейството подава сигнал до Главна инспекция по труда, на работодателя са издадени задължителни предписания.

От Инспекцията по труда съставят и актове. Нарушенията са за липсваща застраховка „Трудова злополука“ и липсващи документи по командироването и по заплащането на труда.

15 юли 2020 г.

22-годишен младеж, служител на Интернет доставчик, е паднал от стълб в Свищов и е починал на място. Инцидентът станал около 10.30 часа в сряда ул. „Цар Освободител“ в крайдунавския град.

До трудовата злополука се стигнало, след като младия мъж се качил на стълба, за да прокарва кабел за интернет. Внезапно обаче полетял от съоръжението и паднал от голяма височина.

Най-често използвани колективни предпазни средства за защита при риск от падане от височина

15 октомври 2018 г.

27-годишен мъж от Велико Търново загива при падане от височина над 50 метра, докато почиствал силоз в базата на рафинерия за слънчогледово масло.

Анчев работел във фирма, която извършвала услугата по почистване на силоза от отлаганията на зърно по тях, които от влагата се втвърдяват и се превръщат в тежки и твърди плочи.

Николай бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче. При опит да събори отлаганията по стените на силоза, те започнали да се срутват върху него, скъсали са въжетата и са го повлекли към дъното на бункера.

11 септември 2018 г.

58-годишен мъж от Пазарджик е загинал след падане от покрива на строеж в село Кошава. Мъжът е загиал при падане от покривната конструкция на 6 метра височина на новострояща се винарска изба.

4 януари 2017 г.

Строител загива в София след падане от 28 метра височина.

Двама работника от фирмата е трябвало да демонтират кофражни кули и да ги закачат към куката на кулокрана чрез паяк от вериги.

Загиналият остава на рампата за да извърши прикачването. При позиционирането на крана, загиналият посяга към люлеещата се кука, загубва равновесие и пада от товарната рампа заедно с една от кулите.

1 декември 2016 г.

Строителен работник загива на място при трудова злополука. Той пада от 10 метра височина в асансьорна шахта на новострояща се сграда на булевард „Александър Малинов“. Мъжът е на 39 години и е работил без трудов договор. Предположенията са, че се е подхлъзнал.

30 март 2015 г.

Работник изпада в кома след падане от  четири метра височина. Злополуката става на новостроящото се депо за твърди битови отпадъци в областния град.

Транспортиран е в пернишката болница, където е констатирано, че е получил черепно-мозъчна травма.

Мерки за защита от падане от височина в строителството

2 мнения за “Падането от височина – най-честа причина за смърт”

 1. Изискванията за работа на височина са поставени в два нормативни акта:
  Наредба № 2 от 22.03.2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи

  Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване

  Отговор
 2. Поставам коментар, който се загуби при прехвърлянето на сайта на нов хостинг.

  Нов коментар по публикацията „Падането от височина – най-честа причина за смърт“
  Автор: Peter kolev (
  Коментар:
  Zdraveite,
  Nakratko
  Jiveya i rabotya ot 1998 v melbarn, australia.
  prez 2008 zapo4nah vyzstanovyawane na nasledstven imot v stara Zagora. Polu4iha se uslojneniya…. az ne moga fizi4eski da prisystwam tam .Tryabva da se razrushi ujnata fasada na vtori etaj, do po natata4ni administrativni oto4n4niya. Denivelasiyata e mnogo golyama i 4astta koyato tryabva da se premahne e na viso4ina pove4e ot 3 metra ot kota teren. Sas sel bezopasnost (padane ot viso4ina) az bih jelal da mi zapazya 4ast ot fasadata kato pregrada (bariera).Bihte li mi pomognete s sitiraneto na naredba…zakon ili nesho podobno koeto tretira tazi materiya…
  She sam vi mnogo blagodaren
  Pozdravi
  Peter Kolev

  Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.