Как да насърчим физическата активност на работното място

Движението е едно от най-добрите (ако не и най-доброто) средство за превенция на редица заболявания. През 2017-а година за Европейската комисия е изготвен доклад под наименованието „Physical Activity at the Workplace: Literature review and best practice case studies“ (Физическа активност на работното място: литературен обзор и казуси от най-добрите практики“).

От този доклад могат да се вземат някои добри идеи за това как да промотираме физическата активност сред нашите колеги.

Видове дейности за насърчаване на физическата активност

В следващата таблица ще намерите систематизиран обзор на видовете дейности в зависимост от това каква е тяхната същност и какво целят, а след това ще намерите и още примери.

Категория Описание и примери
Предизвикателства/състезания Инициативи, които мотивират работниците да постигнат определена физическа активност или да се конкурират помежду си за постигане на по -високи нива на физическа дейност. Те могат да включват поставени рекламни материали около офиса.

Пример: Работодател е регистрирал компанията в национално предизвикателство за активно пътуване до работното място. Компанията се конкурира с други компании в цялата страна за най-активните пътувания (еднопосочно пътуване от дома до работа) общо за всички служители.
Компанията, която има най-активни пътувания за всеки служител на пълен работен ден, получава сертификат.

Консултиране/обучение Информация и съвети на служителите относно ползите от физическата активност и предложения за начини за увеличаване на физическата активност.

Пример: Един работодател насърчава служителите да завършат седем уеб базирани образователни/информационни модула. Модулите обхващат различни теми като самонаблюдение, поставяне на цели и идентифициране на бариери пред физическата активност. В края на всеки модул служителят е помолен да изпълни различни задачи, като например определяне на цели на поведение.

Групови тренировки/упражнения Тези интервенции включват дейности, в които служителите посещават организирани сесии за физическа активност.
Пример: Всеки понеделник на обяд има организирана група от колеги, които бягат, организирани и водени от определен ръководител.
Промени в околната среда Промени във физическата среда: Тези интервенции включват: промяна в работното пространство с цел насърчаване на физическата активност сред служителите.

Пример: Фирмата е предоставила оборудване за упражнения или бюра, които дават възможност както за работа в седнало положение, така и в изправено.

Мултикомпонентни Интервенции, включващи множество видове ангажираност.

Пример: В продължение на четири седмици екипи от участници носят крачкомери и проследяват стъпките си всеки ден, състезавайки се за това кой може да направи повече. Компанията дори е поставила знаци на всички асансьори, които обучават служителите за ползата от качването по стълбите.

Кампании и програми за ангажиране на повече фирми Организиран опит за мобилизиране на голям брой фирми да бъдат по-физически активни, понякога по специфични начини.

Пример: Кампанията „On Your Feet Europe campaign“ насърчава хората да превърнат времето за седене на работното място в стоящо време.

Движението ни пази от високо кръвно, инфаркт и диабет

Примери за корпоративни предизвикателства

Корпоративните предизвикателства за насърчаване на физическата активност са инициативи, които активно мотивират служителите да се състезават помежду си или други фирми, за да постигнат определени цели за физическа активност, които могат да бъдат поставени лично, от група, от компания или за цялото предизвикателство, или за постигане на най -високо ниво на физическа активност.

Най-често срещаните за свързани с броене на стъпки, предизвикателства за активно пътуване до работното място, предизвикателства за качване по по стълби, предизвикателства за физическа активност на много компании и награди/сертификати за физическа активност.

Предизвикателство „Броене на крачки“

Има много примери за предизвикателства с броене на стъпки на работното място. Съществуват сериозни доказателства, които показват, че интервенциите свързани с ходене, особено тези, които включват цели и социални аспекти, са популярни и ефективни.

Това е така, защото ходенето е реалистична дейност, която е и евтина и с ниска интензивност. С помощта на крачкомерите ходенето е лесно измеримо по броя на стъпките и подпомага конкурентността. Предизвикателството може да бъде по отбори.

При едно такова предизвикателство през 2016-а година в Единбургския университет участниците получават онлайн акаунт, където могат да записват ежедневни стъпки, да общуват с членовете на екипа и да проследяват напредъка на екипа.

Това стъпково предизвикателство, заедно с други дейности за насърчаване на физическата активност, довежда до това, че 26% от персонала съобщават, че пътуват по-активно до/от работа, отколкото преди, 18% отчитат намаляване на времето за седене и 38% казват, че са имали увеличение на техните нива на физическа активност.

Друг пример за такова предизвикателство е инициативата „StappaWalk“ в Холандия. Инициативата е свързана със състезание между фирмите, при което служителите им трябва да „изминат“ разстоянието между Амстердам и Париж в рамките на 63 дни.

Предизвикателство за активно придвижване до/от работното място

Активното пътуване до работното място (като противовес на пасивното, при което само се возиш или шофираш) е предизвикателство, което е изключително успешно в подкрепа на трайни промени в поведението, тъй като това е нещо, което трябва да се извършва ежедневно.

Насърчаването е важен аспект при ангажирането на служителите, за да се отърват от навика за „пасивно пътуване до работното място“.

Активното пътуване до работното място може ефективно да се насърчава чрез официална регистрация, предоставяне на информация за каране на колело до работа и предлагане на обща мотивация. Предизвикателствата за пътуване до работа с велосипед са по-популярни от другите форми на активно пътуване.

Предизвикателство „Изкачване на стълби“

Предизвикателствата за качване по стълби са лесни за изпълнение. Често се изискват само рекламни материали (печатни или цифрови), насърчаващи служителите да се изправят пред предизвикателството.

Предизвикателствата на стълбите обаче не са толкова популярни сами по себе си, както другите предизвикателства. Това може да се дължи на това, че те изискват определени условия във физическата среда на работното място, например работните места да са на етаж, до който достъпът е както чрез стълби, така и с асансьор.

Комплекс разтягащи упражнения – грижа за гърба

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.