Въпроси и отговори за платения годишен отпуск

Господин Георгиев отправи апел към мен в страницата на Otgovori.Info във Facebook да се опитам да намеря малко повече информация относно това какво трябва да се направи, ако на работник/служител от фирмата са му останали повече от 10 дни за 2011 година платен годишен отпуск. Тъй като не разбирам от счетоводни въпроси и документацията, свързана с отпуските, то опитах да намеря повече информация от извора или с други думи от страницата с „Въпроси и отговори“ на Министерство на труда и социалната политика. Надявам се сред тях да намерите и своите отговори.


Въпрос: Може ли платен годишен отпуск неизполван през 2011 г. в размер на 10 дни да се използва считано от 28.12.2011? Губят ли се дните,които остават за януари 2012?

Емил Мирославов – Директор дирекция „Трудово право и обществено осигуряване“: Отпускът за 2011 г. следва да се ползва в календарната година, за която се полага, в съответствие с утвърдения график за 2011 г. В чл. 176 от КТ е предвидено, че поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.

При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година – ал. 2 на чл. 176. В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни – ал. 3. За следващата календарна година може да се отложи ползването само на до 10 работни дни по реда на чл. 176, ал. 1 – 3 от КТ.

Ако лицето иска да ползва платен годишен отпуск извън графика, работодателят не е длъжен, но може да му разреши ползването. Следва да се има предвид, че ползването на платения годишен отпуск през следващата календарна 2012 година също става в съответствие с утвърден от работодателя график, като срокът за утвърждаването му по реда на чл. 173, ал. 1 от КТ е 31.12.2011 г.

В графика може да се включва платеният годишен отпуск, ползването на който е отложено (чл. 37б, ал. 4 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Съгласно чл. 173, ал. 6 от КТ платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя. В чл. 176а, ал. 1 от КТ е предвидено, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. МВ/


Въпрос: Какъв е реда и кога може да се ползва неизползваният платен годишен отпуск за 2009 год.

Eмил Мирославов – Директор дирекция „Трудово право и обществено осигуряване“: Няма изрична законова разпоредба, която да урежда в каква последователност да се ползват отпуските за предходните години. Съгласно действащото трудово законодателство, отпуските до 1.01.2010 г., т.н „“стари отпуски““, могат да се ползват до прекратяване на трудовото правоотношение. Правото на ползването им не се погасява по давност. ЕКБ“


Въпрос: Работя в държавно учреждение. Имам неползван отпуск за 2011 г. в размер на 33 раб. дни. Нямах възможност по график да ги използвам, защото съвместявах по чл.259 от КТ две длъжности-счетоводител и главен счетоводител. Пуснах молба за отпуска, но ми бе отказана от директора. Моля да ми отговорите длъжен ли е директора да ми разреши отпуската и в как?

Eмил Мирославов – Директор дирекция „Трудово право и обществено осигуряване“: В чл. 172 от КТ е предвидено, че платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага. Според чл. 173, ал. 8 КТ работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. Следователно, задължението на работодателя да разреши ползване на поискан от работника или служителя платен годишен отпуск, е само когато отпускът е поискан за периода, посочен в графика. Ако работникът или служителят пожелае да ползва платен отпуск за период, който не е посочен в графика, работодателят не е длъжен, но ако прецени може да разреши ползването. Следва да се има предвид, че съгласно чл. 176а, ал. 1 от КТ “Погасяване на правото на ползване” когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. С оглед на законовата разпоредба на чл. 176а, ал. 1, правото на ползване на отпуск за 2011 г. се погасява на 31.12.2013 г. ЛТ/


Въпрос: Назначена съм на работа в края на 02.2009 г. и не съм имала възможност да използвам всичките си дни от полагаемата ми се отпуска. През 2010 г. при желание от моя страна да изляза в такава съм подавала молба като си мислех, че е нормално първо да изразходя дните си от 2009 г. и след това от 2010 г., и така е отразено в заповедите ми за отпуск. След това през 2011 г. отново при първото си подаване на молба за отпуск личен състав ми казва, че не можело така – а първо трябва да си изразходя дните за 2011 г. и след това останалите ми преди това.

По този начин ми оформя всички дни за отпуск които съм използвала. Но се получава така че съм загубила 10 дни от 2010 г., защото не съм ги изразходила през 2010, а за 2011 г. имам прехвърлени само 10 дни, т.е. ако личния състав ме беше уведомил през 2010 г. да използвам първо дните си за същата година, а че мога да използвам останалите ми дни от 2009 г. винаги след това нямаше да бъда лишена от цели 10 дни отпуск. Мога ли да оспорвам това некоректно отношение от нейна страна.

Eмил Мирославов – Директор дирекция „Трудово право и обществено осигуряване“: Съгласно § 3ж от Преходните разпоредби на КТ, обн., ДВ, бр. 18 от 1.03.2011 г. неизползвания платен годишен отпуск или част от него за 2010 г., вкл. отложения по реда на чл. 176, ал. 1 КТ, може да се ползва до 31.12.2012 г.

Разпоредбата на чл. 37б, ал. 4 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските предвижда, че в графика може да се включва платеният годишен отпуск, ползването на който е отложено, както и неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години.

В чл. 176а, ал. 1 от КТ е предвидено, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. МВ/


Във форума на lex.bg намерих и доста сериозен юридически разбор на измененията в изискванията за отпуските, с който можете да се запознаете и вие.

И накрая, все пак е време да се захващаме и приключваме до края на декември с графиците за отпуски за следващата година. Открих, че подробна процедура по съставяне на герафика за отпуските и примерни формуляри са направили в balans.bg, дано да са от полза. Успех!

8 thoughts on “Въпроси и отговори за платения годишен отпуск

 1. През 2011 год съм ползвала 5 дни платен годишен отпуск от 2010 г. при остатък 9 дни от същата година ,а за 2011г ми се полагат 25 дни от който не съм ползвала нито един ден .През м .октомври 2011 г .претърпях операция и съм в продължителни болнични .След връщането ми на работа ще мога ли да ползвам целия остатък т. е. 29 дни / 4 дни от 2010 и 25 дни от 2011 / или губя 19 дни и ще ползвам само 10 дни полагащи се за 2011 г !
  Предварително благодаря за отговора

  Редакция от Деяна Илиева: Както написах в отговор на предишното запитване, за съжаление не съм ТРЗ специалист или специалист по трудови правоотношения и не мога да отговоря на въпроса Ви.

 2. zdraveite,dosega byah v maichinski 1 godina i reshih da se varna na rabota prez vtorata godina,ot 3.01.2012 se vodya v platen godishen otpusk koito ne sam polzvala,osiguryavat me na 550 lv.Vaprosat mi e kolko shte mi se plati za yanuari kato otpusk?

 3. Здравейте,
  тъй като не съм специалист в тази област, поътрсих повече информация, но открих противоречиви мнения.

  Ето отговор на МСТП на същия въпрос като Вашия.

  Когато работник или служител работи по трудов договор на непълно работно време, той има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, признато за трудов стаж (чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Времето, което се признава за трудов стаж, се изчислява и набира по часове, дни и месеци. При така признатия трудов стаж се определя размера на платения годишен отпуск, който е в работни дни по календар. Видно от запитването, трудовото правоотношение е на 2-часов работен ден. Редът и начинът на изчисляване на трудовия стаж са уредени с разпоредбите на чл. 355 от Кодекса на труда и чл. 9 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. На базата на така признатия трудов стаж се определя размера на платения годишен отпуск, който се ползва в работни дни по календар.

  Ето и две съдебни решения, където се обсъжда подобна тематика:

  http://www.rs-sz.com/Reshenia/0110/gd/02634509/974b1709.htm
  http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/06/g/02634511/17552511.htm

 4. Rabotia na dva 4asa ve4e treta godina. Na kolko dni platen otpusk imam pravo?
  Blagodaria vi predvaritelno!

 5. Благодаря Ви, госпожо Радева, за това чудесно допълнение. Винаги е ценно, когато специалистите се включат в темата!

 6. Здравейте!
  Позволявам си един кратък коментар по темата, защото наскоро работих по този въпрос за голямо предприятие, в което съм юрисконсулт.
  Няма правна хипотеза, при която повече от 10 дни платен годишен отпуска за 2011 да бъде прехвърлен за следващата. Ако се случи така, че на служителя му остават повече от 10 дни то това означава – че то тази ситуация се е стигнало в резултат на нарушение на трудовото законодателство или от страна на работодателя или на служителя.
  В този смисъл е и следният отговор на МТСП: “В случай, че се спазват разпоредбите на КТ, регламентиращи ползването на платен годишен отпуск, не би следвало да има неизползван такъв, освен в предвидените в КТ случаи. В чл. 176а, ал. 1 от КТ е предвидено, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. Съгласно разпоредбата на чл. 224, ал.1 КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност. МВ/”

Коментарите са забранени.