Правила за безопасност при работа с моторен снегорин

liz west
liz west, CC BY 2.0

Прогнозата за времето първоначално бе за лека снежна покривка, но като погледна навън през прозореца виждам, че „лекият снеговалеж“ продължава да трупа и започва да преминава 20 см. Косачката вероятно вече отдавна e „зазимена“ и е време да влезе в работа моторния снегорин. Аз ще ви припомня няколко правила за безопасност при използването му, а вие пък ги припомнете на хората, които ще се грижат за снегът да е почистен.

Безопасна работа с моторен снегорин

1. Не работете с машината докато сте под влияние на алкохол и упойващи вещества.

2. Внимателно проверете мястото, където оборудването трябва да се използва. Премахнете всички изтривалки, вестници, шейни, проводници и други чужди предмети, в които може да се спънете или да бъдат запратени настрани от свредела/ крилното витло.

3. Винаги носете предпазни очила или предпазни щитове по време на работа и при настройка или ремонт, за да предпазите очите си. Хвърлени предмети могат да рикошират и причинят сериозно увреждане на очите.

4. Не работете, без да носите подходящи зимни връхни дрехи. Не носете бижута, дълги шалове или други широки дрехи, които биха могли да се заплетат в движещи се части. Носете обувки, които ще осигуряват стабилна позиция при хлъзгава повърхност.

5. Регулирайте височината на корпуса на колектора, за да изчистите чакъл или строшени скални повърхности. Бъдете изключително внимателни, когато работите с машината на чакълести или неравни повърхности. Стойте нащрек за рискови ситуации по време на работа в такива терени.

6. Нека двигателят и машината се адаптират към външната температура, преди да започнете да чистите снега.

7. Планирайте своята насока за изхвърляне на сняг, за да избегнете изхвърляне на сняг срещу прозорци, стени, автомобили и т.н. Така избягвате възможна повреда на имущество или щета причинена от рикошет.

8. Никога не изхвърляйте директното към деца, странични лица и животни и не позволявайте на никого да застане пред машината.

9. Не пренатоварвайте капацитета на машината с намерението да почистите повече и по-бързо сняг от нормата. Съобразете се с вида на снега, неговата дебелина и плътност.

10. Не работете с машината без добра видимост или светлина. Винаги бъдете/стойте в правилна стойка, за да държите здраво ръкохватките. Вървете спокойно и никога не бягайте.

11. Не слагайте ръцете или краката в близост до въртящите се части, в шнека/ротора, в греблото или в тръбата. Контакт с въртящите части може да доведе до ампутация на ръце или крака. Пазете отвора за изхвърляне чист през цялото време.

12. Никога не слагайте ръката си в колекторния отвор или отвора за изхвърляне. Винаги използвайте инструмент за почистване за отпушване на отвора за изхвърляне. Не отпушвайте отвора за изхвърляне докато шнека/ротора работи. Изгасете двигателя и останете зад кормилото докато всички движещи се части не спрат, преди да започнете отпушване.

13. Никога не докосвайте горещ двигател или ауспух.

14. Ако захванете чужд обект, спрете двигателя (мотора), разкачете кабела на свещта, изключете удължителя, поставете всички ръчки на положение „ИЗКЛЮЧЕНО, СТОП или НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ”, внимателно инспектирайте снегорина за повреди, отстранете причината за спиране преди да започнете отново работа с машината.

15. Когато почиствате, ремонтирате или инспектирате снегорина, спрете двигателя и се уверете, че шнека/ротора и всички движещи части са спрели в покой. Разкачете кабела на свещта и го дръжте далеч, сцел да предотвратите неволно стратиране на двигателя.

16. Контролният лост на шнека/ротора е с обезопасяващо устройство. Никога не блокирайте действието му. Това прави машината нестабилна и може да доведе до персонално нараняване или щета.

17. Никога не работете със снегорина без подходящи предпазители и без включени обезопасяващи устройства.

18. Никога не стартирайте двигателя на закрито или на места с лоша вентилация. Обработените газове от двигателя съдържат въглероден оксид, който е смъртоносен газ без мирис.

19. Бъдете внимателни, когато сменяте посоките на движение и изхвърляне на сняг и докато работите по наклони.

20. Никога не работете с машината на високи скорости при хлъзгави повърхности. Погледнете надолу и назад и бъдете внимателни, когато маневрирате назад.

21. Ако машината започне да вибрира ненормално, спрете двигателя, разкачете лулата на свещта, огледайте внимателно за повреди. Отстранете всички причини за повреди преди да започнете работа с машината отново. При нужда потърсете помощ от за консултация и компетентно отстраняване на повредата.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.