Как да изберем правилните антифони

В повечето от случаите колебанията ни при избор на антифони са свързани повече с това дали даса външни или тапи за уши. Ако са тапи – дали да са за еднократна употреба или за многократна. От решаващо значение обаче са характеристиките на антифоните и то не само редуциращата способност.

В тази статия ще Ви запозная някои правила, които ще ви помогнат за правилния избор на антифоните. Статията е подготвена по материали на списание Occupational Health and Safety и незадължителното ръководство за добра практика при прилагането на Директива 2003/10/ЕО „Шум на работното място“

Антифоните са последната защита срещу шума, които могат да помогнат да бъде предотвратено намамаляването на слуха. Поради това е изключително важно за работещите, които са в среда с високи и постоянни нива на шум да се подберат антифони или тапи, които да намаляват нивото на шума до приемливо ниво.

Кои са факторите, с които трябва да се съобразите при решението за избор на подходящи и правилни антифони за съответната работа.

Правило 1: Определяне на необходимата редуцираща способноста на антифоните

Знае ли се нивото и честотата (dB иHz)?

Съгласно нормативните изисквания най-вероятно имате направени измервания, но в тях ще намерите само нивото на шума. За да се оцени риска може да се използва и информация за познати източници на шум, като например:

Източник на шум Db(A) Честота
Бъркалка за цимент 94 Db Ниска
Преса 105 Db Средна-висока
Пневматичен къртач-разбивач 120 Db Средна-висока

Освен това, съгласно нормативните изисквания, в инструкция за експлоатация на машините, трябва да бъде посочено генерираното ниво на шум.

След като имате информацията, трябва да се направи преценка с колко е необходимо да бъде намален шума. За България, нивото на шума след намалението е препоръчително да падне под 80 dB.

Това, за което е необходимо да се внимава е да се осигури оптималното възможно ниво на редуциране на шума, като се обърне специално внимание да не се презащити работещия, т.е. нивото на шум, на което са експонирани работещите при употребата на антифони да не стане прекалено ниско.

На работещите не бива да се предоставят предпазни средства, които биха намалили шума с повече от 15 dB под стойността за предприемане на действие (80 dB(A)).

По този начин може да се намали чуваемостта между работещите, както и да се попречи на чуването на предупредителните сигнали. Ще започне да се усеща чувство на дискомфорт и изолираност, което да бъде един от факторите да не се носят антифоните.

Например: Ако се използва цикуляр с шумово ниво 100 dB(A), е необходимо да се осигурят антифони, които ще намалят нивото до под 80 dB, т.е. ще се нуждаете от антифони с редукция минимум 20 dB (100–80 =20), но трябва да имате предвид, че…

Според незадължителното ръководство на EU-OSHA, най-подходящите антифони при шумово ниво 100 dB(A) ще са такива с редукция между 25 – 30 dB, антифони с редукция между 20-25 dB и 30-35dB са приемливи, а антифони с редукция над 35 dB са прекалена защита.

Кога трябва да се подбере антифон с възможно най-ниско ниво на защита (в нашия пример – редукция 20-25 dB)?

 • ако експозицията е за по-малко от четири часа дневно.
 • ако е необходимо да се чува важна информация от колеги, предупредителни сигнали и др. В този случай може да се използват и електрони антифорни (които обаче струват много).
 • ако работещият вече има някакво намаление на слуха (например поради възраст). Трябва да бъдем особено внимателни в този случай, тъй като към проблемите с чуването, ако добавим и антифони с висока редуцираща способност, това може да намали драстично възможността за комуникация на този работник и чуването на предупредителните сигнали.

Кога трябва да се изберат антифони с визможно най-високо ниво на защита (в нашия пример – редукция 30-35 dB)?

 • Ако шумът е основно нискочестотен – този шум по-трудно се блокира.
 • Ако трябва да се използват и предпазни очила, маска и др. Когато се комбинира защита на слуха с други предпазни средства, ако не можете да гарантирате правилното използване, е добре да се помисли за антифони с по-висока защита.
 • Ако има наблизо други източници на шум.

Правило 2: Избор на правилния модел антифони

– Има ли изисквания за използване на каска? Ако има, тогава изберете антифони, които са допълнителен аксесоар към каската, т.е. се закрепват за нея.
– Трябва ли да се използва предпазна шапка или шапка за слънцезащита? В този случай могат да се използват антифони с рамка зад врата, за да могат да се използват съвместно с предпазната шапка ил каска без слотове.

Правило 3: Съобразете се със специфични фактори

 • За работни места, в които шумът е непрекъснат и работниците трябва да комуникират помежду си или се нуждаят от вербални указания, трябва да се изберат антифони, снабдени с електронни комуникационни системи.
 • Ако работниците са изложени на ниски или високи температури (около –20 °C или +50 °C), например горски работници, трябва да се изберат антифони, подходящи за такива условия.
 • При работа във влажна среда може да се получи неприятно изпотяване под възглавничките на антифоните на работника. При тези обстоятелства се препоръчват антифони или тапи за уши с леко, абсорбиращо, хигиенично покритие на възглавничките. Ако се ползват такива хигиенични покрития, стойностите за намаляване на шума, посочени в информационните материали за ползвателя, трябва да отговарят на комбинацията от антифони и хигиеничните покрития.

Ръководство за управление на риска при експозиция на шум

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мнения за “Как да изберем правилните антифони”

 1. Здравейте,

  Много добре написана статия с правилни насоки, но има още нещо важно което трябва да се каже, че производителите на антифони 3М препоръчват смяна на хигиенните китове на всеки 6 месеца. Хигиенните китове, това са нещата в мидата на антифоните. Може да ги разгледате и в нашия блог: http://www.vvmstore.com – Ототизиран дистрибутор на 3М за България.

  Отговор
 2. Здравейте д-р инж. Илиева,
  Имам едно професионално питане свързано със защитата на слуха.
  От известно време се говори в нашите среди за индивидуално изработени / излети, формувани / вътрешни антифони. Питането ми е свързано със сертификата на този продукт, какъв трябва да е той, след като имаме различен продукт за всеки работник / всеки ушен канал на човека е различен / и това, че антифоните са ЛПС от категория 2ра. ? Трябва ли всеки антифон да се сертифицира отделно за да се гарантира, че той няма да навреди на работника и има ли нотифициран орган в България, който да може да гарантира безопасното използване на подобни продукти?

  Хубава вечер,
  Петров

  Отговор
  • Здравейте,
   Честно казано, не мога да се ангажирам с отговор на Вашия въпрос. Вероятно информация могат да Ви дадат от фирмите, които предлагат тази услуга или от нотифициран орган, извършващ оценяване на съответствието на ЛПС.

   Разбира се, ако някой колега знае или има опит, добре дошъл е да сподели.

   Отговор
 3. Ако се използва цикуляр с шумово ниво 100 dB(A), е необходимо да се осигурят антифони, които ще намалят нивото до под 80 dB, т.е. ще се нуждаете от антифони с редукция поне 20 dB (100–80 =20)…

  Ако искаме да бъдем прецизни, горната сметка не е вярна, особено при преобладаващо шумово въздействие с честота няколкостотин херца – измерваме ниво в децибели по коригирана скала (А), а от него вадим редукция, измервана в некоригирани децибели (например при честота 100 Hz разликата в двете скали надвишава 20 dB). Освен това „рекламната“ редукция (затихване) от паспорта на антифоните е мерена в лабораторни условия при идеално прилепване на антифоните, каквото не може да се гарантира в реални условия… Затова в някои изследвания се препоръчва от стойността на редукцията, маркирана върху антифоните, да извадим около 10 db, за да сме сигурни, че защитаваме персонала си…

  Отговор
  • Здравейте, инж. Недев,

   Коментирате цитат, който е извадка, а след него има текст, който съвпада с написаното от Вас, а именно че „най-подходящите антифони в този случай са с редукция между 25 – 30 dB“. Ще имам предвид, че е възможно текстът да не е ясен написан по този начин и ще го коригирам.
   Искам да Ви благодаря и за обяснението, то е важно за мен и колегите.

   Отговор
 4. Уважаема Деяна , Изключително съм удовлетворен от Вашите публикации ! От тях мога винаги да почерпя знание и навременна професионална информация за нормативната уредба свързана със ЗБУТ . Удоволствие за мен е да Ви поздравя и да Ви пожелая здраве и безаварийна работа , след която да си пийнете чаша хубаво червено вино !
  Поздрави! Драго от „Старт инженеринг“ АД -София.

  Отговор