8 опасности в празничните нощи

Ако успешно сте се приготвили за празниците и сте внимавали за предпразничните опасности, то дойде момента да предупредим и за дебнещите опасности в празничните нощи.

В тази статия ще припомним какво са посрещнали в болниците през предходните години, за да имате едно наум за коледно-новогодишните опасности.

🚑 Счупени ръце и крака

Всяка година спешните отделения отчитат десетки коледно-новогодишни посетители със счупени ръце или крака.

Тази година отново навлязохме в сезона на минусовите температури и непочистените тротоари.

Ето какво може да доведе до това да посрещнем празника с дежурните лекари вместо с приятели:

  • празнични обувки, които обаче не са подходящи за заледени повърхности,
  • загубата на равновесие поради изпитото количество алкохол,
  • невнимание и бързане по заледените улици.

🚑 Ампутации от фойеверки

За опасностите от фойеверки само трябва да цитираме съобщенията от минали години:

„Млад мъж посрещнал новата година с рани по главата от празнична ракета със запален фитил, която не успял да хвърли навреме.“

„23-ма възрастни и 4 деца, пострадали от пиротехнически средства, са приети през новогодишната нощ в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Едно от децата е на седем години. Трима от възрастните и две от децата били тежко пострадали и се наложило да им бъдат ампутирани пръсти.“

„В Казанлъшко на 39-годишен мъж от село Турия бе ампутиран десния крак до коляното, вследствие на негов опит да взриви самоделна бомба в новогодишната нощ. Мъжът е с опасност за живота. „

„Четирима души са пострадали във Врачанско през новогодишната нощ от избухнали пиратки. Те са се самонаранили, докато са запалвали пиратки. Трима от тях са с откъсната нокътна фаланга на палеца на дясната ръка. Единият от тях е останал и без показалец.“

„В първите минути на Новата година е прието и 16 годишно момче от Враца с разкъсни рани в областта на главата и нараняване на дясното око. По-късно момчето е откарано в ИСУЛ.“

🚑 Алкохолно отравяне

Прекаляването с алкохола също е една от опасностите, които ни дебнат. Увлечени в празненството, много хора забравят какви са техните възможности.

🚑 Преяждене

Когато масата е богато отрупана, последица от опитването на всичко може да бъде преяждането. В по-леки случаи ще развалим празника с чувство на дискомфорт, подуване на корема, болки и повръщане.

В по-тежки случаи обаче при обилното преяждане, съчетано с голямо количество алкохол, може да причини остър панреатит.

Болката може да продължи с часове. Често пострадалите за изплащени, изпотени, могат да станат дезориентирани. В този случай е задължителна медицинската помощ.

🚑 Хранително отравяне

В някои случаи храната може да донесе и други неприятни последствия, освен преяждането. Не са редки случаите от посещение на спешните отделения поради хранителни отравяния.

Най-често отравянето става със салмонела. Тя се предава чрез местото, млякото, яйцата на болни птици и др.

Замърсяването най-често се дължи на това, че хората, боравили с храната при приготвянето й, не са измили ръцете си.

Какви ще бъдат симптомите зависи от вида на бактериите, количеството на погълнатата храна (и бактерии съответно), общото здраве на човека и чувсвителността към към токсините на бактериите.

🚑 Инфаркти и инсулти

Хапване, пийване, забравяне за лекарствата, инфаркт, инсулт. През предходната година русенските болници отчитат предимно хипертонични кризи.

Високото кръвно налягане, от своя страна, е основен рисков фактор за миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

🚑 Депресии

Да напомним и още нещо важно – време е да помислите за вашите близки, роднини и приятели.

Празничните дни са тези с най-високи нива на опити за самоубийства и изпадане в тежки депресии. Понякога едно обаждане вероятно ще бъде достатъчно да предотврати това.

🚑 Сбиване

Под въздействие на алкохола често уж празнуваме, а изведнъж се стига до сбивания с тежки резултати. Често се използват и сериозни помощни средства.

През предходни години медиите съобщават за случаи на сбивания и удари с брадва между роднини, които посрещали заедно новата година.

Отново в новогодишната нощ празникът се превърнал в спор за земеделска земя и един от празнуващите попада в болница след удари с кол по главата.

В друг случай при сбиването в изваден нож и се стига да намушкване в корема.

Няколко думи могат да бъдат достатъчни…

Вижте това кратко видео за празничните опасности и как с няколко думи можем да спасим живот.

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Над 500 инструкции за безопасна работа

📑 Постери, брошури и промоматериали за здраве и безопасност, с които да ангажирате повече вашите колеги.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.