Пребиотици и пробиотици – едното не може без другото

Тези думи съвсем не са нови (можем да ги открием в научни публикации още през 1993 г.), но напоследък станаха много модерни. Знаем ли всъщност, какво се крие зад тях? И защо, ако осигуряваме само едните, сме свършили само половината работа.

Пребиотиците Не са пробиотици!

Пребиотикът е селективно ферментирала съставка, която позволява определени промени и в състава, и/или в дейността на стомашно-чревната ни флора („добрите“ бактерии), така че да допринесе за нашите „благосъстояние“ и здраве.

Пребиотиците представляват една много специфична група храни. Докато голяма част от поетата от нас храна се разгражда, пребиотиците са здравословния, неразградим елемент на храната. Освен това, пребиотиците са устойчиви на топлината, което ги оставя незасегнати при различните горещи процеси на обработка на храната при готвенето.

Този положителен ефект на пробиотиците да достигат до нашите черва в непроменена форма е известен като „пребиотичен ефект“.

Ползвателите на този ефект са „добрите“ бактерии в червата като бифидобактериите и лактобацилите.

Кои са пребиотиците?

Пребиотиците представляват неразградими въглехидрати. Най-често срещаният тип на пребиотик е т.нар. инулин. Инулинът попада в групата на разтворимите диетични фибри, които не се разпадат и не се смилат в тънките черва и така успяват да достигнат до дебелото черво.

НО! Не всички диетични фибри са ПРЕБИОТИЦИ.

Пребиотиците напълно ферментират по определен начин в дебелото черво. Някои разтворими диетични фибри ферментират по друг начин, а неразтворимите диетични фибри не ферментират напълно в дебелото черво.

Пробиотиците

Пробиотиците са „добрите“ бактерии, които се грижат за чревната ни флора.

Въпреки че пробиотиците се намират нормално в стомаха и червата, естествени източници на пробиотици могат да бъдат намерени във ферментирали храни.

Консумирането на пробиотици е важна част в поддържането на висок брой „добри“ бактерии и така да се насърчава доброто храносмилане, да се се стимулира имунната ни система и съответно да се повишаа устойчивостта ни на инфекции.

Пребиотици И пробиотици

Можем да се зареждаме с пробиотици, но това няма да накара тялото ни да се чувства по-добре.

Ако пък се обогатяваме с пребиотици, нашите „добри“ бактерии ще има с какво да се хранят, но пък, ако са преживяли срив след лечение с антибиотици, това може да не е достатъчно.

Важно е да знаем, че пребиотиците и пробиотиците се допълват взаимно и работят за подобряване на нашето здраве.

Темата „Да се запознаем с пребиотиците, пробиотиците и антибиотиците“ може да бъде част от програмата на вашето вътрешнофирмено обучение по безопасност и здраве при работа. Тя е част от новата група теми в списъка ни, обединени под заглавието „Нашето здраве“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.