Предпразнични опасности

Обикновено за коледно-новогодишните празници говорим като за най-хубавите от годината. За някои хора обаче това могат да бъдат най-лошите дни. От гледна точка на безопасност и здраве точно сега има предпоставки за повече злополуки, от когато и да било друг път.

Докато работим в предпразничните дни

Вниманието на всички вече е насочено към това как ще се празнува, с кого, какви подаръци ще се дадат и получат и още всякакви други предпазнични вълнени.

Това означава, че по-малко ще внимаваме за всички рискове, които ни дебнат на работното място. Увеличават се рисковете от подхлъзвания, спъвания и падания.

Увеличават се рисковете от пътно-транспортни произшествия, удари с транспортни средства, електрокари, колички и др.

Нека не забравяме рисковете от движещи се части на машини.

Друг сериозен фактор за повече злополуки е бързането, когато в края на годината трябва да се наваксат срокове, да се подготвим за началото на следващата година или заради предстоящите почивни дни. Всички са напрегнати и поради натиска на времето, което може да доведе до повишаване на конфликтите по работните места.

Пазаруването като ръчна работа с тежести

Може да не сте се замисляли за носенето на подаръците, празничните ястия и поставянето на декорациите като за „ръчна работа с тежести„, но всъщност и те влизат в това определение.

По време на празниците повдигането, пренасянето, бутането и дърпането са повече спрямо същото през останалите периоди на годината и това може да ви изложи на по-висок риск от поява на болки в гърба и раменете.

Украсяването и работата на височина

Използването на нестандартни средства да достигнем до високи места вкъщи ли в работата, за да поставим гирлянди и лампички, може да се окаже фатално.

Внимавайте какво използвате, здрави ли са столовете и предметите, върху които се качвате. Отделете време, за да осигурите стълба.

Ако използвате стол, нека не е на колелца и направете още нещо – поставете го така, че облегалката да е към стената, а не така, че да затрудни слизането при загуба на равновесие.

Ако все пак ви се намира стълба, също я погледнете дали е изправна и стабилна. Припомнете си как да използвате безопасно преносима стълба.

Ако вече сте поставили лампичките и сте украсили елхата без наранявания, значи първата фаза е приключила успешно. Не забравяйте, че същите опасности ще ви дебнат и при сваляне на украсата.

Красотата, електрическия ток и пожара

Лампички, светещи гирлянди, свещи, множество електрически уреди, ангажирани в подготовката на празничната вечер – всички те могат да претоварят електрическата мрежа или да предизвикат злополука поради неправилно използване.

Внимавайте и със свещите – не ги оставяйте без надзор или върху неподходяща повърхност.

Всяка година има стотици случаи по света със запалени елхи поради неизправни лампички или свещо, поставени твърде близо до елхата.

Почистване на сняг и болки в гърба

Ако цяла година основната ви поза е била седяща, изведнъж може да се окаже, че почистването на снега и леда е сериозно предизвикателство.

Най-честите наранявания са свързани с долната част на гърба поради претоварване и прекалено разтягане.

Една пета от нараняванията по време на почистване на сняг и лед са причинени от подхлъзване и падане.

Статистиката посочва още, че има смъртни случаи при тази дейност и те са резултат от сърдечен инфаркт.

Полезно: Инструкция за безопасна работа с електрически снегорин.

Карай внимателно. Някой те обича.

Когато пътуваме из България, виждаме тези надписи на някои места и те важат с особена сила точно сега, когато отиваме при нашите роднини, познати, родители, за да ги зарадваме.

Дали ще се прибираме по родните места или ще отиваме на почивка, движението по пътищата е много по-натоварено по време на коледно-новогодишните празници.

Всички бързаме, но високата скорост, агресивното шофиране, невниманието и сънливостта са сред водещите фактори за катастрофи. Да не забравяме и шофирането след употреба на алкохол.

Шофирането при зимни условия също има и своите специфики, с които е добре да се запознаем предварително, а не на пътя.

Прегледайте още веднъж автомобила за празничното шофиране, независимо че преди това вече сте направили подготовката за зимния сезон.

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Над 500 инструкции за безопасна работа

📑 Постери, брошури и промоматериали за здраве и безопасност, с които да ангажирате повече вашите колеги.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.