Предпразнични опасности

Обикновено за коледно-новогодишните празници говорим като за най-хубавите от годината. За някои хора обаче това могат да бъдат най-лошите дни. От гледна точка на безопасност и здраве точно сега има предпоставки за повече злополуки, от когато и да било друг път.

Докато работим в предпразничните дни

Вниманието на всички вече е насочено към това как ще се празнува, с кого, какви подаръци ще се дадат и получат и още всякакви други предпазнични вълнени.

Това означава, че по-малко ще внимаваме за всички рискове, които ни дебнат на работното място. Увеличават се рисковете от подхлъзвания, спъвания и падания.

Увеличават се рисковете от пътно-транспортни произшествия, удари с транспортни средства, електрокари, колички и др.

Нека не забравяме рисковете от движещи се части на машини.

Друг сериозен фактор за повече злополуки е бързането, когато в края на годината трябва да се наваксат срокове, да се подготвим за началото на следващата година или заради предстоящите почивни дни. Всички са напрегнати и поради натиска на времето, което може да доведе до повишаване на конфликтите по работните места.

Пазаруването като ръчна работа с тежести

Може да не сте се замисляли за носенето на подаръците, празничните ястия и поставянето на декорациите като за „ръчна работа с тежести„, но всъщност и те влизат в това определение.

По време на празниците повдигането, пренасянето, бутането и дърпането са повече спрямо същото през останалите периоди на годината и това може да ви изложи на по-висок риск от поява на болки в гърба и раменете.

Украсяването и работата на височина

Използването на нестандартни средства да достигнем до високи места вкъщи ли в работата, за да поставим гирлянди и лампички, може да се окаже фатално.

Внимавайте какво използвате, здрави ли са столовете и предметите, върху които се качвате. Отделете време, за да осигурите стълба.

Ако използвате стол, нека не е на колелца и направете още нещо – поставете го така, че облегалката да е към стената, а не така, че да затрудни слизането при загуба на равновесие.

Ако все пак ви се намира стълба, също я погледнете дали е изправна и стабилна. Припомнете си как да използвате безопасно преносима стълба.

Ако вече сте поставили лампичките и сте украсили елхата без наранявания, значи първата фаза е приключила успешно. Не забравяйте, че същите опасности ще ви дебнат и при сваляне на украсата.

Красотата, електрическия ток и пожара

Лампички, светещи гирлянди, свещи, множество електрически уреди, ангажирани в подготовката на празничната вечер – всички те могат да претоварят електрическата мрежа или да предизвикат злополука поради неправилно използване.

Внимавайте и със свещите – не ги оставяйте без надзор или върху неподходяща повърхност.

Всяка година има стотици случаи по света със запалени елхи поради неизправни лампички или свещо, поставени твърде близо до елхата.

Почистване на сняг и болки в гърба

Ако цяла година основната ви поза е била седяща, изведнъж може да се окаже, че почистването на снега и леда е сериозно предизвикателство.

Най-честите наранявания са свързани с долната част на гърба поради претоварване и прекалено разтягане.

Една пета от нараняванията по време на почистване на сняг и лед са причинени от подхлъзване и падане.

Статистиката посочва още, че има смъртни случаи при тази дейност и те са резултат от сърдечен инфаркт.

Карай внимателно. Някой те обича.

Когато пътуваме из България, виждаме тези надписи на някои места и те важат с особена сила точно сега, когато отиваме при нашите роднини, познати, родители, за да ги зарадваме.

Дали ще се прибираме по родните места или ще отиваме на почивка, движението по пътищата е много по-натоварено по време на коледно-новогодишните празници.

Всички бързаме, но високата скорост, агресивното шофиране, невниманието и сънливостта са сред водещите фактори за катастрофи. Да не забравяме и шофирането след употреба на алкохол.

Шофирането при зимни условия също има и своите специфики, с които е добре да се запознаем предварително, а не на пътя.

Прегледайте още веднъж автомобила за празничното шофиране, независимо че преди това вече сте направили подготовката за зимния сезон.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.