Презентации от обучение по ЗБУТ – средно ниво на 31.01.2018

В тази статия ще намерите презентациите от проведеното на 31 януари 2018-а година обучение по здравословни и безопасни условия на труд.

Темите в обучението бяха:

  1. Промени в нормативната база по ЗБУТ през 2017-а година.
  2. Правила за документиране на инструктажи. Правилно попълване на книги за инструктаж.
  3. Изготвяне на списък на личните предпазни средства и определяне на срокове на износване. Изисквания за периодични проверки.
  4. Периодични медицински прегледи – изисквания и добри практики.
  5. Разследване на трудови злополуки.
  6. Оценка на риска за експозиция на електромагнитни полета.

Ето и нашите презентации:

Промени в нормативната база по ЗБУТ през 2017-а година

В тази презентация разгледахме основните промени, като не засегнахме по-специализираните нормативни актове. По традиция, и тази година, сме направили пълно обобщение на промените в нормативните изисквания по ЗБУТ, което е достъпно за абонатите на нашата информационна система по безопасност и здраве при работа ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА.

Накратко – през 2017-а година има осем нови нормативни акта, изменени и допълнени са 18 закона, 2 правилника и 15 наредби, които са свързани директно или индиректно със здравословни и безопасни условия на труд.


Правила за документиране на инструктажи

В тази тема си говорихме не толкова за организацията на инструктажите (което беше тема на обучението „Основни на ЗБУТ“), а за правилното документиране.

От самата презентация това не се личи толкова, тъй като заедно с участниците направихме нашата традиционна задача „Открий грешките в книгата за инструктаж“. Абонатите на безплатния бюлетин може би си спомнят мини-варианта на задачата, който беше твърде улеснен (вижте Общи правила за правилно документиране на инструктажи)


Изготвяне на списък на личните предпазни средства

Може да видите също и статията Как да изготвим списък на лични предпазни средства


Периодични медицински прегледи

Тук д-р Евстатиева дава една различна гледна точка за периодичните медицински прегледи, но разбира се, трябва да я слушате на живо за тази най-ценна част от нейната презентация.


Разследване на трудови злополуки

Още информация по темата може дап олучите от статията Какво да правим при трудова злополука.


Оценка на риска за експозиция на електромагнитни полета

По тази тема получаваме противоречиви сигнали – от една страна вече има предписания на инспекция по труда за актуализиране на оценката на риска в съответствие с изискванията на Наредба № РД-07-5 от 15.11.2016 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравето и безопасността на работещите при рискове, свързани с експозиция на електромагнитни полета, а от друга пък получихме информация, че някои инспектори съветват да се поизчака още малко.

Нашият съвет е: започнете с оценката на риска, но не бързайте с измерванията.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.