Лесни правила за предпазване от грип

През зимния сезон, вероятността да ни споходи грип е голяма.  Дали ваксинирането е подходящо и ще ни спаси е трудно да се каже.

В нашата анкета, която проведохме през 2010 година, повече от половината читатели на Otgovori.Info изказаха неодобрение и да си призная, аз също съм сред хората, които не използват и не виждат полза от ваксините.

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане и спазването на някои превантивни мерки може да ни помогне да останем здрави. Ето няколко прости правила:

1.При кашляне и кихане спазвайте т.н. “респираторен етикет”:

Закриване на устата с кърпичка, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Ако нямате такава, го правете в кихайте в сгъвката на лакътя.

2. Не докосвайте очите, носа или устата си след контакт с други повърхности.

Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица.

3. Спазвайте хигиена и често измивайте ръцете със сапун и вода.

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните профилактични мерки за предпазване от грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете със сапун и вода.

При липса на условия за измиване на ръцете може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

Информацията е изготвена по материали на РИОКОЗ – Софийска област.

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Как да използваме ОВК системи в условията на COVID-19
🔗 Настинка или грип?
🔗 Качество на въздуха в затворени помещения

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.