Проблем ли са възрастните работещи?

Знаете ли, че по прогнози на Международната организация на труда работещите на възраст 60-64 години ще бъдат 51,2% от всички работещи през 2020 г.

Само за 10 години (2003-2013) броят на работниците между 55-64 годишна възраст е нараснал от 39,9% на 50,1%.

Какво е хубавото и какви са предизвикателствата?

Няма съмнение, че с напредване на възрастта хората стават по-мъдри, по-опитни, по-уверени, по-съобразителни. По-възрастните работещи притежават повече познания, професионализъм и етика.
Но, за сметка на това, настъпват възрастови изменения в човешкия организъм. Тези възрастови промени не са еднакви за всички, защото начинът на живот, хранене и генетичните заложби са различни, но със сигурност намаляват физическите и сензорните възможности.

Какви са новите рискови фактори?

Хората ще работят по-дълго, а това означава по-дълга експозиция на различни фактори на работната среда. Това е рисков фактор за различни, свързани с работата, здравословни проблеми.

Работейки по-дълго, на преден план ще започнат да излизат проблемите на възрастта –  високо кръвно налягане, диабет, хронични белодробни заболявания, отслабване на мускулите, болки в ставите и др.

Нека не забравяме новите методи на работа с по-дълго заседяване, повече напрежение на очите, повече стрес, въвеждане на нови технологии, изискващи продължаващо учене.

Какво трябва да знаем за възрастта?

Остаряването е физиологичен процес, който започва с раждането и свършва със смъртта. Освен това, по-различен начин остаряваме биологично, психологично и социално стареене.

Например:
Човек, който е на 57 годишна възраст, може да се чувства като на 50 години психологически, да изглежда като на 45  и да работи като 40 годишен (дай боже всекиму:)

На кои рискове трябва да обърнем внимание

Освен всичко друго, при някои рискове и видове работи трябва да се има предвид и възрастта на работещия:
• Ергономичните опасности като ръчна работа с тежести, работни пози, повтарящи се движения.
• Работата на смени.
• Работа при високи или ниски температури. Експозиция на шум и вибрации.
• Работа на височина.
• Психосоциалните рискове, които могат да са свързани с остарели умения, липса на обучения, възрастова дискриминация, лош баланс работа-личен живот поради грижи и отговорности.

Някои идеи

Мерките трябва да са основани на обективните рискове и индивидуалните възможности на всеки работещ, а не само на възрастта.

Ето някои примери за „припособяване“ на работното място към възрастните работещи:
• Съобразяване на осветлението с възрастовите промени (възрастните се нуждаят от повече светлина), а не само съответствие с нормативно изискуемите норми.
• Съобразяване на работните места с промените, свързани с промяна в размерите (по-малка височина, понякога по-голяма ширина).
• Промени в сменните режими на работа.
• Ротация на задачите.

Ето и новия филм на НАПО, посветен на  устойчивото развитие и осигуряване на здраве и безопасност при работа с мисъл за бъдещето:

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.