Три проблема и три решения за свързаните с възрастта проблеми със зрението

С напредване на възрастта, е обичайно да започнем да имаме проблеми със зрението, особено ако работим в офис. Тези проблеми често са свързани с осветлението (яркостта) и контраста на информацията на екрана или хартията.

Ето обяснение на три специфични проблема, свързани със зрението:

Зрителната острота е способността за различаваме фини детайли. С възрастта тази способност намалява, поради очни заболявания (например, катаракта, глаукома) и влошаване на зрението.

Зрителната акомодация е способността да се променя фокусът върху близки или далечни предмети.

Тя започва да намалява след 40-годишна възраст – лещата на окото губи способността си да коригира изкривяването, което прави трудно виждането на обекти отблизо. Това се нарича пресбиопия (старческо далекогледство).

Заслепяване настъпва, когато нивата на осветеност са по-големи, отколкото окото може да акомодира.

С увеличаване на възрастта, промените в роговицата разсейват светлината, преди да достигне до ретината и поради това лещата абсорбира повече светлина.

При намаляване на размера на зеницата, по-малко светлина достига до ретината, което прави старото око по-бавно при адаптиране към променящите се условия на осветеност.

3 съвета за подобряване на зрението в офис среда

# 1 Проверявате зрението си ежегодно (ежегодни прегледи трябва да осигури и работодателят за лицата над 40-годишна възраст).

В зависимост от резултатите от прегледа, вашият специалист по очни болести може да препоръча бифокални очила, трифокални или компютърни очила.

# 2 Поставете монитора или хартиените материали за четене директно пред вас, на една ръка разстояние и малко под нивото на очите.

# 3 Осигурете локално осветление с по-висока яркост от стайното осветление.

Намаляването на лъскавото офис оборудване (например телефон, клавиатура, мишка, екран и т.н.), ще доведе и до намаляване на отблясъците.

Често симптомите на свързани с възрастта проблеми със зрението могат да включват преумората на очите, дразнене, главоболие, умора, и дори мускулно-скелетни смущения.

Още за зрението можете да научите в нашето обучение „Ергономия при работа с компютър„.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.