Процедура „Умения“ – възможност за обучения 3 в 1

Преди няколко дни колега сподели, че има възможности да се придобият квалификации и проведат обучения дори и в сферата на безопасност и здраве във фирмите в рамките на процедура „Умения“. Това ме заинтересува –  аз не следя европейските програми, но такава възможност си струва да се сподели тук.

Потърсих за повече информация Борислав Игов от „Рейвън Консултинг Груп” ООД, за когото знам, че е винаги в час с тези неща. Той, от своя страна, не просто ми разказа за възможностите на схемата, но и започна да ме убеждава за това, че влагането на средства в обучение на работниците е добра стратегия (за което аз въобще не му противоречих).

Той започна така: едни от най-често срещаните проблеми на работодателя са свързани със следните три неща:

  • Служителите не знаят какво трябва да направят
  • Не знаят как да го направят
  • Не знаят защо трябва да  го направят.

Тук аз напълно се съгласих, защото и в нашата работа това е една от задачите ни – да разясним всяка от тези точки.

Ето и следващите му думи:

Motorola изчислява, че средствата, вложени в обучение, са донесли приблизително  30% увеличение на  производителността за тригодишен период, увеличили са печалбите с 47 % и са  намалили  разходите с над 3 млрд. долара.

Вече за никого не е тайна, че целевото обучение е евтино и ефикасно решение за горните три проблема. В резултат на обученията се подобрява качеството на работа, повишава се производителността, подобрява се удовлетвореността на клиентите и  служителите. В крайна сметка се получава това, което всеки работодател желае: повишаване на  корпоративната печалба.

Статистиката на „Рейвън Консултинг Груп” показва, че България не изостава от останалия свят – за последните 10 години има тенденция на бавно, но постоянно увеличение на инвестициите в обучение и развитие на служителите.

Борислав и фирмата му имат чудесни примери сред своите клиенти – Мини Марица – Изток, Либхер Хаусгерете Марица, Шолц България и др, които отделят между 3-5% от фонд „Работна заплата” за дейности по повишаване квалификацията на служителите си. Това просто е част от тяхната стратегия по Човешки ресурси и дългосрочни програми.

Процедура „Умения“ дава възможност именно за това – с помощта на Европейските фондове фирмите да подпомогнат обучителния си план и да имат повече обучени и квалифицирани работници.

От моя гледна точка това е доста добра възможност като се има предвид, че именно квалифицирани работници, особено по някои професии, доста трудно се намират.

Има и по-хубава страна – по процедурата можеш да изготвиш един проект, с който да комбинираш обучения за професионална квалификация с обучения за ключови умения и специфични обучения.

Диапазонът на безвъзмезната финансова помощ е от  15 000 до 3 911 660 лева, като тя е в размер на 50-70% от разходите.

По тази програмна схема може да се кандидатства за следните обучения:

  1. Специфични обучения за конкретното работно място/работен процес.
  2. Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, съгласно индивидуалните характеристики на лицето и спецификата на работното място.
  3. Предоставяне на обучение за придобиване на ключови компетентности, съгласно индивидуалните характеристики на лицето и спецификата на работното място.

За съжаление аз не мога да ви помогна с повече информация, ако идеята за проект, който да помогне да имате повече обучени работници, ви е харесала.

Човекът, който може да го направи, е Борислав, защото неговата работа е точно в тази посока. Той и колегите му разбират от човешки ресурси и управление на човешките ресурси, както и от проекти по програмите в тази област.

Ако искате да поговорите за възможностите, просто му се обадете на тел. 02 48 35 325 или  0887 968 087 (Борислав Игов) или пишете на имейл: office@ravenbg.com


Информационна кампания за процедурата

София – 15.03.2019 г. от 11:00 до 14:00 ч. в хотел „Рамада“, зала „Европа“, бул. „Мария Луиза“ 131
Бургас – 22.03.2019 г. от 11:00 до 14:00 ч. в Експозиционен център „Флора“, зала 2, Приморски парк – Бургас

Още информация ще намерите в страницата на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.