Как да направим по-добро работно място за възрастни работници

Целта на ергономията е да се оптимизира цялостната работа на системата – хем да е подходяща, безопасна и здравословна за човека, хем да спомага за по-висока производителност.

При работа с по-възрастни работници целта на ергономията е да запази здравето на работниците и да запази или дори подобри тяхната производителност.

Най-ефективният начин за това е чрез инженерни контроли, т.е. проектиране на работа, оборудване, инструменти и работна среда за елиминиране или намаляване на рисковите фактори, които причиняват лоши резултати, наранявания и заболявания.

Както при работниците от всяка възраст и между възрастните работници един спрямо друг има разлики.

Не всички 50-годишни работници имат една и съща сила, сръчност и гъвкавост. Същото, обаче, може да се каже за всяка възрастова група. С други думи, няма стандартен дизайн „Един размер за всички“.

Все пак, дали има общо приложими практики, които могат да се приложат за застаряващите работници?

Отговорът е лесен – „Проектирайте работното място / работата така, че да пасне на всеки„. Това ще позволи на работниците от всички възрасти да бъдат по-здрави и по-продуктивни.

Едно адаптивно работно място, т.е. едно, в което работникът може да прави промени сами, така че работното място да отговаря на техните възможности, е от полза както за работодателите, така и за служителите.

Ето и някои полезни съвети:

Зона на оптимален досег

Доколкото е възможно, проектирайте всичко, за да бъдете в зоната на оптимален досег, т.е. да бъде лесно достижимо с ръце без прекалено протягане. За по-лесно си представете, че това е зоната, до която можем да достигнем, когато движим ръцете без да повдигаме раменете.

Това важи за всички работни среди от обработката на материали до офиса. Имаме най-голяма сила, когато нещата са близки до средната част на тялото ни.

Постигането на оптимална зона за досег като поставяме, позиционираме и изпълняваме задачата, без да се налага да повдигаме раменете, е лесен начин за запомняне на това основно правило за подредба и проектиране на работното място.

Осветление

Докато постигането на оптимална зона е валидно за всички възрасти, то необходимостта от осветеност може да бъде доста различна при възрастните работници и младите работници. По принцип възрастните работници се нуждаят от по-добро качество на светлината и по-голямо количество светлина.

Качество
Конвенционалното осветление, включващо стандартното студено бяло флуоросцентно осветление, излъчва ограничен спектър от светлина, който има тенденция да прави остри жълти оттенъци, които нарушават цветовете и подчертават очите ни.

Т. нар. „дневна светлина“ имитира качествата на естествената слънчева светлина, за които производителите казват, че причиняват по-малко умора на очите, главоболия и по този начин имат потенциал да увеличат производителността.

Друг показател, който ще спомогне за по-висока производителност е по-доброто цветопредаване. Потърсете електрически крушки, които имат стойност на цветопредаване> 95.

Още нещо, което трябва да се има предвид – по-възрастните хора се справят по-трудно с бързата промяна от силно осветено място към по-ниско осветено или обратното. Това най-лесно можете да го забележите при шофиране през нощта.

Количество

Хората на възраст 40-50 години се нуждаят средно от 2 до 3 пъти повече светлина, отколкото на 20 годишните.

Поради това работодателите могат да установят, че по-младите офис служители нямат светлина над работното си място или целенасочено са изключили една или повече крушки, за да намалят количеството светлина.

Най-доброто решение е да се осигурят светлинни превключватели, които да позволяват затъмняване или промяна на количеството светлина (например светване на различен брой крушки в осветителното тяло).

Необходимото количество светлина също зависи от задачата, която работникът изпълнява. Например инспекционните задачи изискват повече светлина, отколкото големи задачи по монтажа, а задачите на хартиен документ изискват повече светлина, отколкото задачи само за компютър. Това позволява на работниците да настроят светлината според нуждите.

Предпазни очила

Предвид факта, че 80% от работниците на 60 или повече години носят очила, то ако има изискване от работодателя за ползване на предпазни очила на работното място, това може да ги затрудни. Типичните предпазни очила, които се поставят за общо ползване на някои работни места, не са подходящи.

За работниците, които се нуждаят от диоптрични очила могат да бъдат осигурени специални предпазни очила с диоптър.

Работниците, които се опитват да ползват стандартните предпазни очила без диотричните, са по-податливи на грешки силно увеличават риска от нараняване, тъй като тяхното виждане е компрометирано.

Шум

С възрастта хората стават все по-чувствително и дразнещи се от шума. Твърде много шум може да бъде също толкова разсейващ, колкото и твърде малко шум. Това важи и за по-младите работници, но в по-малка степен.

Има три начина за справяне с шума. Единият е да се абсорбира, т.е. да се монтират панели или килими, за да се намали шума.

Вторият е да се блокира звука, т.е. да се проектира уникално разположение или позиция на офиси / обзавеждане / оборудване, така че да се възпрепятства шума.

Третият е да се контролира шума, т.е. да се намали до определено ниво чрез използване на оборудване, което генерира по-малко шум. Това често се прави в офис сгради.

Позволяване на движението / промяна на позата

Продължителното стоене на едно място, независимо дали се седи или стои прав води до проблеми с мускулно-скелетната система, както и до други неблагоприятнио ефекти.

Най-добре е работниците да имат възможност да променят позицията си. Знаем, че седенето увеличава натоварването на долната част на гърба с 50%.

Предоставянето на възможност на работниците, чиято основна работа е свързана със седене, да могат да вършат нещо прави поне за 1-2 часа от работния си ден, може да направи много, за да се предотврати „сесящо заболяване“.

Валидно е и обратното – ако на работник на производствена линия се даде възможносът да заменя периодично правостоящата поза с висок стол, това ще намали натоварването на краката (и кръста) и ще намали отрицателните последици от продължителното стоене.

Това са само някои от нещата, които могат да се направят.
Още една последна идея – има ли в сградата множество указателни знаци, които показват пътя, обозначават опасни места или дават информация?
Просто увеличете височината на буквите и подобрете цветовия контраст на означенията, така че по-лесно и по-бързо да се чете. Важно: по-възрастните хора по-трудно различават нюансите н синьо, зелено и черно.

Източник

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.