Професионални болести, причинени от електромагнитни полета

През 2008 г. публикувах тук указанията на НОИ за разследване на професионални заболявания, резултат от въздействието на електромагнитни полета. След като съвсем наскоро Международната агенция по изследване на рака (IARC) в Лион, Франция, класифицира радиочестотните електромагнитни полета като „възможен“ канцероген за човека (клас 2В), реших да продължа темата, като ви запозная с признатите в националното законодателство професионалните болести, причинени от електромагнитни полета.

Съгласно Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести (Приета с ПМС № 168 от 11.07.2008 г.), „професионална болест е заболяване, което е настъпило изключително или предимно под въздействието на вредните фактори на работната среда или на трудовия процес върху организма и е включено в списъка на професионалните болести.“

Професионални болести, причинени от електромагнитни полета, включени в списъка:

Катаракта – заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща („перде“).

Артериална хипертония – болестно състояние, което се характеризира с повишено артериално кръвно налягане.

Исхемична болест на сърцето – стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича със или без пристъпи на болка зад гръдната кост. Това е едно от най-честите сърдечни заболявания.

Левкeмия – неопластично заболяване с произход от костния мозък, което се характеризира с производството на патологични бели кръвни клетки, наричащи се още парабласти. При децата е най-честото онкологично заболяване.

Неоплазми на централната нервна система – образувания, които не са типични за анатомията и физиологията на централната нервна система. Според степента си на инвазивност те могат да бъдат доброкачествени или злокачествени.

Веднага бих искала да коментирам огромното противоречие между становището на Международната агенция по изследване на рака и създателите на Наредбата и съответно списъка на професионалните болести. Както виждате, в България още през 2008 г. сме признали електромагнитните лъчения за канцероген – причинител на професионалното заболяване левкемия, докато Международната агенция по изследване на рака чак през 2011 указват, че е възможно да има някаква връзка между електромагнитните лъчения и заболяванията глиома и акустична неврома, като допълват, че все още не е открита адекватна връзка с всякакви други видове рак при човека.

Но да продължа по темата – в списъка са посочени също и

Условия за признаване на професионално заболявания, причинено от електромагнитни полета

1. Доказано професионално въздействие – минимум 10 години.
2. Установяване на сърдечно-съдовите прояви – възраст до 40 години и липса на други рискови фактори.
3. Характеристика на ЕМП – свръхнискочестотни (1 Hz – 300 Hz ), радиочестотни (300Hz – 300MHz), микровълнови.

Типични рискови дейности, свързани с извършване на системни дейности с източници на ЕМП са:

– индукционно нагряване при термична обработка на метали и детайли в машиностроенето;
– диелектрично нагряване в производството на пластмаси, мебелната и дървообработващата промишленост;
– поддръжка на радиочестотни генератори;
– работа в телевизионни и радиорелейни станции, физиотерапевтични кабинети, радионавигация, радиолокация, радиопредаване и др.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Професионални болести, причинени от електромагнитни полета”

  1. Не бих могла да коментирам доколко Международната агенция по изследване на рака е зависима от синдикати. Все пак бих искала да отбележа, че в същата група „възможен канцероген“ е и кафето още от деветдесетте години, но това не притеснява никого и употребата му е масова.
    Изгорелите автомобилни газове от дизелови двигатели са в още по-сериозната категория 2А „Положително канцерогенни за хората“, но това също не предизвиква някаква тревога у хората.

    Смятам, че основен проблем у нас е липсата на контрол – в края на 2010 г. бе създаден Публичен регистър на базовите станции на GSM операторите на територията на Столична община. Проверка на специалистите показва, че повечето от цитираните в регистъра обекти не са преминали през първия етап на контрол съгласно Наредба №9 (ДВ бр. 35/1991 г., Изменение и Допълнение през 2002 г.). В същото време по странен начин домейнът вече не съществува и регистърът не може да бъде открит онлайн.

    Отговор
  2. Международната агенция по изследване на рака досега не са ли коментирали евентуалната връзка между електромагнитните лъчения и заболяванията глиома и акустична неврома? Сега го признават, защото имат натиск от синдикати или просто са решили, че е дошло времето…?

    Отговор