Как се попълва производствена характеристика

Попълването на производствената характеристика може да бъде приключение, затова реших да споделя малко опит с вас.

Определяне на места за трудоустрояване

Бланката на производствената характеристика (линк за изтегляне в края на статията) е утвърдена със Заповед № РД от 21.10.2008 г. за утвърждаване на образци на бланки.

Официални указания за попълването на производствената характеристика няма.

В кои случаи се изисква производствена характеристика

Съгласно изискванията на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза на работоспособността и на РКМЕ производствената характеристика е част от документите за явяване пред ТЕЛК.

Важен момент е, че попълване на производствена характеристика се изисква само за лица, които работят по трудови или по служебни правоотношения към момента на освидетелстването.

Това изискване е записано в чл. 36. (1) на споменатия вече правилник, т.е. ако вие сте самоосигуряващо се лице и не работите на трудов договор, не е необходимо да предоставяте на ТЕЛК (НЕЛК) производствена характеристика.

Производствената характеристика се попълва от работодателя съвместно със службата по трудова медицина.

Бланката на производствената характеристика се предоставя на осигурителя от ТЕЛК или от НЕЛК с писмо или пък се дава на освидетелстваното лице, което съответно я предоставя на работодателя за попълване.

Попълване на производствена характеристика

Подготовка за попълване

За да може да попълните частта с данни за условията на труд, е необходимо да имате на разположение съответната „карта“ за оценка на риска за длъжността на работещия, на когото се попълва производствената характеристика.

Точка 14: Фактори на работната среда

Във фактор на работната среда се попълват тези фактори, които представляват по-сериозен риск, съгласно оценката на професионалния риск. Например, ако става въпрос за ел.техник, водещ е факторът ел. оборудване.

След което има значение какъв точно ел.техник е – дали в крайната фаза на окабеляване на апартаменти, участва ли в прокарването на външни кабели и т.н., тъй като това определя фактора работа на открито или динамичен микроклимат, ако работи в помещения и на открито, наличието на физически труд и попълването на т. 17 от производствената характеристика, както попълването на „вдигане и пренасяне на тежести” и работната поза – попълва се „друга – динамична работна поза, придружена с извиване, навеждане”.

Вписване на степента на оценката на риска

Степента на риска за всеки фактор, който сте посочили в характеристиката, е ранговото число, което фигурира във Вашата оценка на риска.

Независимо от методиката, по която се оценява риска, това е едно цяло число, получено от произведението на вероятност х експозиция х тежест. Словесният израз би трябвало да е описан в началото или в края на всяка оценка или в началото на всяка карта и може да бъде „нисък”, „приемлив”, „сериозен” и т.н.

Експозицията се описва само за времето, през което даденият работещ работи във Вашата фирма и в почти всички случаи няма как да е 8 часа, защото би трябвало да имате въведен режим на труд и почивка, изпълняват се дейности с различно натоварване и приоритет на различни рискове.

Годините стаж също се отнасят за Вашата фирма, а не за всички фирми, в които е работил преди това работещият.

Предприети мерки за ограничаване на експозицията

Под всеки фактор има изискване да се попълнят „предприети мерки за ограничаване на експозицията”. Това вече е специфично, но в повечето случаи мерките са: осигурени лични предпазни средства, работно облекло, инструктажи, инструкции, режими на труд и почивка и т.н.

Точка 22: Осигурени средства за защита

Средства за колективна защита са всички варианти по темата общообменна вентилация, обезшумени помещения за почивка и др. Те се определят в зависимост от дейностите, които изпълнява дадения работе (виж повече в статията „Какво са средствата за колективна защита„)

Същото се отнася и за личните предпазни средства.

Графа „Допълнителн информация“

Допълнителната информация от осигурителя не винаги се попълва. Но ако във Вашата фирма има въведено, например, въртене на дейности, работни места по време на работната смяна или на работния ден, е добре да се опише.

Добре е да се опише и информация за всичко, което работодателят е предприел за благото на работещите – осигурена храна, напитки, санаториуми и т.н.

Изтеглете бланка на производствена характеристика

46 thoughts on “Как се попълва производствена характеристика

 1. Здравейте, как се попълва Производствена Характеристика на СОЛ, и въобще попълва ли се

 2. Здравейте!

  Работя като технически сътрудник и работата ми не е свързана с рискове за здравето. При това положение какво следва да включа в производствената характеристика за т. Фактори?

  Трябва ли да попълвам полетата с индекс „а“ в дясната колона на страницата? Информацията в тях трябва ли да съвпада с информацията от лявата колона – въпросите без индекс?

  Ивинявам се за многото въпроси, но попълвам всички данни сама тъй като в офиса няма кой да се занимава :-).

  Благодаря предварително.

 3. Здравейте!
  Наш бивш служител /заварчик/ на 7.11.2016 г. ще се явява на ТЕЛК / получи инфаркт и е с троен байпас/. Показа ми списък с документи, които трябва да подготви и един от тях е „производствена характеристика“, тъй като към момента е бил на работа. Към момента на явяване пред ТЕЛК обаче вече не е на работа при нас /освободихме го на 20.10.2016/, така че нужно ли е да попълваме производствена характеристика?

 4. На моя позната и се налага да се яви на комисия ТЕЛК на 21.09.16 г. Вече трети ден молим,секретарката на предприятието в което работи,да и се издаде производствена характеристика.Отговорът на госпожата е след 26.09.16 г.,тогава датата на комисията ще е минала.Какво да предприемем,за да ни бъде издадена такава.Моля,помагайте.

 5. На моя позната и се налага да се яви на комисия ТЕЛК на 21.09.16 г. Вече трети ден молим,секретарката на предприятието в което работи,да и се издаде производствена характеристика.Отговорът на госпожата е след 26.09.16 г.,тогава датата на комисията ще е минала.Какво да предприемем,за да ни бъде издадена такава.Моля,помагайте.

 6. Здравейте,
  Искам да попитам попълва ли се производствена характеристика на самоосигуряващо се лице и какви данни да попълня за стаж,след като лицето е с решение на ТЕЛК от 2012г. До момента внася само здравно осигурителни вноски и няма заверена осигурителна книжка.

 7. съпругът ми от 1г.и половина си е подал документите за ТЕЛК и чак сега разбрахме ,че ще трябва производствена характеристика.След като е напуснал от първия работодател ще му е необходима ли същата или само от сегашния работодател и колко време ще му е нужно да мине ТЕЛК.Ако беше циганин до сега щеше да вземе пенсия аз съм в чужбина и не мога постоянно да го мисля ,че започна и да не вижда от диабета ,но за съжаление такава ни е държавата ЦИГАНСКА

 8. Здравейте,

  Наш служител, който е в продължителен болничен отпуск, помоли да му бъде попълнена производствена характеристика, която ще му бъде необходима пред ТЕЛК.
  Ние сме втори работодател в случая. Въпросът ми е дали и ние като втори работодател следва да попълваме производствена характеристика или тя се попълва само от първия работодател?

  Благодаря.

  • Здравейте,

   производствената характеристика се попълва с цел комисията да може да прецени дали човекът може да изпълнява дейностите на съответната длъжност или не може. Производствената характеристика от първия работодател ще характеризира дейностите и опасностите само при него.
   Поради тази причина е необходимо и Вие да подготвите производствена характеристика. Възможно е първата работа да не е опасна за здравето, а втората да е опасна, както и обратното.

  • Когато работодателят отказва да издаде производствена характеристика това проблем ли за явяване пред ТЕЛК и какво да направя

 9. ЗДРАВЕЙТЕ

  ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ДАЛИ СЛЕД КАТО ВЪВ ФИРМАТА В КОЯТО РАБОТЯ
  НЯМАТ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР СЪС СЛУЖБА-ТРУДОВА МЕДИЦИНА ДАЛИ САМ
  ТРЯБВА ДА НАМЕРЯ ТАКАВА ЗА ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВЕНАТА
  ХАРАКТЕРИСТИКА КОЯТО МИ ИСКАТ ОТ ТЕЛК В КРАЯ НА МЕСЕЦА
  ИЛИ МОЖЕ И БЕЗ ТРУДОВА МЕДИЦИНА

  • Здравейте,
   от ТЕЛК/НЕЛК задължително изискват в изготвянето на производствената характеристика да има участие и службата по трудова медицина.

 10. Здравейте! На 30.05.2013 година подадох документи за очен ТЕЛК, но до момента не съм получила писмо с дата на явяване. Телефона, който е посочен за връзка звъни, но никой не го вдига. Моля за разяснение по въпроса какво да правя.

 11. Получих писмо за освидетестване, но са пропуснали да ми изпратят бланки професионална характеристика от работодателя. Проблем ли ще бъде ако си сваля бланката от интернет?

  • Здравейте,
   използвайте актуалната утвърдена бланка, която може да свалите от сайта на НОИ, както и от линка в края на статията.

 12. За изготвяне на производствена характеристика на човек работещ в държавна администрация какво следва да се впише в т. 22?

 13. Здравейте,
  често от ТЕЛК предоставят старата бланка за попълване. Това не е защото не знаят, че има нова, обикновено коментарът е, че харесват старата повече.

 14. Здравейте, инж. Илиева!
  Моля за бърз отговор. Подадох заявление за първично освидетелстване от ТЕЛК. Получих известие кога да се явя, какви документи да подготвя и съответно 1 бланка на производствена характеристика. Ровейки се в интернет видях, че има нова и стара бланка. На мен са ми изпратили стара за попълване. Дали още са в сила старите бланки, дали няма да ме върнат от ТЕЛК, представяйки им стар формуляр, попълнен от работодателя?

  Благодаря предварително за отговора!
  Поздрави!

 15. Добър ден! Лице назначено при един Работодател на две длъжности, 4 часа на едната длъжност и 4 часа на другата. Трябва да му изготвя производствена характеристика. Т.8 Професия (длъжност), как се попълва? Благодаря!
  Две производствени характеристики ли трябва да му издам, по една зa всяка длъжност?

 16. къде да потърся служба по трудова медицина във варна,като се има предвид че работя в частна фирма-ЕТ със двама човека персонал

 17. Попълването на производствената характеристика е задължение на работодателя, но лицето което се явява на ТЕЛК има задължение да осигури необходимите заявяването документи. Производствената характеристика по принцип има за цел да защити лицето от работа при условия, които могат да влошат здравословното му състояние.
  Въз основа на нея се прави предписание за трудоустрояване, при наличието на което пък съответно лицето става защитено по чл. 333 от Кодекса на труда.

 18. Попълването на подобна характеристика си е чиста дискриминация защото хора нямащи трудов договор или хора неявяващи се на ТЕЛК не представят подобна.Инвалидите и без това са в неравностойно положение,а ТЕЛК ги дискриминира допълнително искайки от тях тази характеристика.Защо не ги искат директно от работодателите?

  • Напълно съм съгласна, че е дискриминация, заради подобна декларация дори се отказах от ТЕЛК, толкова е унизително да ходиш за такъв документ, защо изобщо трябва да се чувстваме различни зарад някви документи като работим и повече от някои, риска си го преценяваме ние, а не некви си лекари. Моето мнение е, че този документ трябва да отпадне или поне да се измисли нещо друго, а не тая тромава процедура, а и срокът който дават за попълване и явяване е твърде кратък, ние все пак работим…, или може би всичко е умишлено…

 19. Здравейте,

  Съгласно Чл. 36. (1) от ПРАВИЛНИК за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи „За лицата по трудови и по служебни правоотношения към момента на освидетелстването осигурителите изготвят и предоставят на ТЕЛК (НЕЛК) производствена характеристика. “
  Не би трябвало да Ви искат производствена характеристика, но често ТЕЛК искат такава дори и от самоосигуряващи се лица. На практика като се зададе въпроса „работите ли?“ и отговорите, че работите, се казва, че трябва да има производствена характеристика и ще Ви върнат за такава.

 20. Здравейте,
  Искам да попитам след като упражнявам свободна дейност и съответно съм самоосигуряваща се необходимо ли е да се попълва производствена характеристика и ако не я представя пред ТЕЛК ще последва ли нещо?

 21. Здравейте !
  За пръв път попълвам Производствена характеристика – на т.6 Професионален маршрут какво се пише – служителката е била една длъжност 10 год. – в такъв случай пиша на един ред името на фирмата и къде се намира и стаж 10 г. или не ?

 22. Здравейте! Работя в магазин като продавач – консултант. Ще се явявям на ТЕЛК комисия и ми искат попълнена производствена характеристика за работна среда. Как да си попълня бланката, като аз работя в помещение, с климатик, имам и санитарен възел. Продавам техника, която тежи не повече от около 2-3 килограма.
  Ще Ви бъда много благодарна, ако получа по-бързо отговор от Ваша страна, тъй като не разполагам с много време.

 23. Здравейте!
  Налага ми се да попълня производствена характеристика. Преди съм попълвала и при т.6 професионален маршрут в колона стаж съм попълвала трудовия стаж на лицето, защото до сега не съм попадала на лице работило по-малко от 8 часа. Сега описвам професионален маршрут на друго лице и изведнъж се запитах: Кой стаж трябва да се нанася ? Трудовия или осигурителния?

 24. Как се уволнява лице с постоянен трудов договор което придобило право на пенсия за изслужено време и старост

 25. Ако в момента на явяване пред ТЕЛК сте в трудово правоотношение (независимо дали сте в болничен, майчинство, отпуск и пр.), трябва да представите производствена характеристика. За определяне на процент намалена работоспособност , тя се попълва само от настоящия работодател.

 26. Здравейте! На 6.06.2012 г. ще се явявам на ТЕЛК. До 14.05.2012 г. бях в майчинство. Интересува ме трябва ли да попълвам производствена характеристика и само от последния работодател ли се изисква попълването? Благодаря!

 27. Здравейте, това може да се наложи, ако се прави разследване за професионална болест. В този случай би трябвало да сте получили БЪРЗО ИЗВЕСТИЕ ЗА СЪМНЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА БОЛЕСТ със списък на изискваните документи, сред които е и производствена характеристика.

 28. Здравейте!!
  Бих искала да зная какъв е ангажимента за попълване на производствена характеристика от работодателя на служител напуснал преди години.
  Предварително благодаря за отговора

 29. Здравейте, господин Пандурси,
  МКБ е Международната класификация на болестите и се изписва във всеки издаден болничен лист, така че само трябва да го препишете.
  В други видове усилия се попълват само тези, които са валидни за дейностите, изпълнявани от лицето и могат да имат съществено влияние.

 30. тия, дето са изготвили този тъп документ -пр.х-ка са по-… от него.
  1. какво значи МКБ
  2.други видове усилия-по часове.колко ли часа един н-к смяна полага гласови усилия, колко-зрително напрежение, колко нервнопсх напрежение за да станат 8 часа

 31. Здравейте, господин Петрушев,

  за различна длъжност, конкретно работно място и използвана методика за оценка на риска попълнената производствена характеристика ще изглежда съвсем по различен начин.

  Ако се нуждаете от помощ за попълването на конкретна производствена характеристика, моля пишете на и-мейл sevstatieva@abv.bg или използвайте контактната фирма от страницата:

  https://otgovori.info/contacts/

 32. Може ли да ми изпратите подробно попълнена някаква производствена характеристика с обяснение.

Вашият коментар