Без пролетна умора през пролетта

Честита пролет! И тази година Баба Марта се развихри с времето, но това не пречи на настъпването на пролетта. Нека сме по-слънчеви, по-усмихнати и по-здрави!

Днес искаме да ви поздравим с китка пресен лук и един от най-хубавите и типично български изрази „Хванахме се за зелено“, защото в пресните зелении се крие един от най-добрите начини за борба с пролетната умора

Какво е пролетната умора

Пролетната умора не е призната все още за болест, но пък за сметка на това може да улесни появата на някои болести. Като например, настинката.

Имайки навика да приема всичко като стресор, нашето тяло се изправя пред поредното предизвикателство – настъпването на пролетта.

Увеличаването на продължителността на деня, покачването на температурата и влажността, необходимостта от повече енергия карат нашето тяло да работи по-здраво и да се заеме с подсилването на имунната система.

Имунната система

Предполагам, знаете, че под стрес се задейства хормоналната система, която регулира отговора „Бий се или Бягай“.

Обаче, на заден план действа имунната система. Тя е по-сложна и работи на клетъчно ниво. Когато нашето тяло е под стрес, то отделя т.нар. цитокини – малки посредници във възпалителния отговор на тялото.

Цитокините поставят някои части на имунната система в бойна готовност. Така че, всъщност, нашето тяло реагира на стреса като на инфекция.

Знаете ли, кой изпълнява главната роля при работата на имунната система?

Магията на нашето черво

Да, точно така – главната роля се изпълнява от червото.

Червото е най-пренебрегваният орган в нашето тяло. Предполагам, защото се свързва с отпадъците на нашето тяло. Едва през последните години учените отправиха взор към него и започнаха да проучват връзката между здравето като цяло и здравето на червата.

Обаче, говорим за имунна система, пролетна умора и изведнъж – черво.

Ще използвам думите на Джулия Ендерс, лекар, която по забавен и лесен начин поднася информация за червата и бактериите в своята книга „Черво с чар“.

„Червото, от друга страна, се намира насред навалицата и суматохата. То познава всички молекули от последното ни ядене, любопитно хваща размотаващите се в кръвта хормони, пита имунните клетки как е минал денят им или съсредоточено подслушва бръмченето на чревните ни бактерии.

Може да разкаже на мозъка за нас неща, за които той дори и не подозира.“.

Вътре в нашето черво, най-вече в дебелото черво, се намират около 100 билиона бактерии – добри и лоши и те тежат около 2 килограма.

Добрите бактерии надребняват несмляната храна, дават енергия на червото, произвеждат витамини и не на последно място – обучават имунната система.

Нашите чревни бактерии взаимодействат с имунната система в червата така, че могат да окажат влияние и върху усещането ни за болка…да, хора с повече от лошите бактерии могат да бъдат по-чувствителни на болка от тези с повече добри бактерии.

Началото на борбата с пролетната умора

Е, да го кажа в прав текст – борбата с пролетната умора започва на ниво черва. Правилното хранене води до поддържане на нашите пробиотици и доброто им изхранване.

Ако се грижим добре за нашите съквартиранти, то и те ще се грижат добре за нас и ще бъдем бодри, здрави и в добро настроение.

С какво да се храним?

Зеленолистни зеленчуци – спанак, коприва, маруля, зелен лук. Така ще получите добра порция желязо, което ще ви помогне с производството на енергия за организма.

Ако до този момент не сте ги яли и не желаете „тромпетен концерт“, добре е да ги включите постепенно във вашето меню.

Моркови, домати, чушки, боб, леща – те подпомагат образуването на серотонин, известен като „хормон на щастието“ и съдържат селен, триптофан и фолиева киселина, известни като антидепресанти.

Накрая, нека не пренебрегваме и киселото мляко, което е нашият естествен източник на пробиотици, след като киселото зеле и киселите краставички вече излизат от нашето меню.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.