Здравни противопоказания за полагане на нощен труд

Като специалист по трудова медицина често ми задават въпроса – какви са здравните противопоказания за полагане на нощен труд? Този въпрос възниква от това, че Работодателят е задължен да заплати предварителния медицински преглед на работещи, които полагат нощен труд (чл. 140а, ал. 2 от КТ).

Нормативният акт, в който очакваме да открием информация по въпроса, е Наредба № 3 от 1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи и по-специално приложение № 4 „Списък на медицинските противопоказания за постъпване на работа в производства и професии с вредни за здравето условия и фактори”.

След дълъг и внимателен прочит не откривам нищо за сменна и/или нощна работа. Тъй като нормативни изисквания няма, споделям с вас медицинския опит.

По щастливо стечение на обстоятелствата се сдобих с изданието на Фонд „Условия на труд” – „Сменна и нощна работа – трудовомедицински проблеми и решения”, която се оказа поредната книжка, която не е достигнала до мен като широк потребител на литература за осигуряване на здраве и безопасност при работа, от 2007 г. насам. В това издание доц. д-р Л. Минчева е систематизирала

противопоказанията за нощен труд.

Представям ги с някои допълнения от моя страна с цел изясняване на рисковете за здравето при полагане на нощен труд при наличие на тези заболявания:

1. Хронични нарушения на съня (едни от основните рискове при полагане на нощен труд – промяна на циркадните ритми).

2. Тежки стомашно-чревни заболявания – гастрити, язви (поради нарушения на съня се нарушава и нормалният процес на приемане и преработка на храната).

3. Исхемична болест на сърцето, особено прекаран инфаркт на миокарда до 12 месеца след събитието (нощният труд води до повишени нива на кортизол, което води до повишено кръвно налягане).

4. Инсулинозависим диабет – отново водеща роля в хормоналния дисбаланс – повишени нива на кортизол (най-високи са нивата на кортизол сутрин между 6 и 8 часа – дисбаланс в нивото на кръвната захар с много често срещащо състояние, подобно на хипергликемия). Освен това при този вид диабет значение има спазването на определени режими на хранене и лечение, което трудно се осигурява при нощен труд и сменен режим на работа.

5. Тежки отклонения в работата на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза, тиреоидектомия), проблеми с надбъбречните жлези – отново необходимост от регулярно медикаментозно лечение.

6. Епилепсия – припадъците могат да бъдат повлияни от недостига на сън, честите промени в графика сън/бодърстване.

7. Тежки депресивни състояния – тези състояния така или иначе се съпътстват от нарушения в съня и допълнително могат да се влошат при промени в циркадните цикли.

8. Хронични бъбречни и чернодробни заболявания – нощният труд и сменният режим на работа може да задълбочи уврежданията.

9. Злокачествени тумори – освен стресът вероятен проблем е намаленото синтезиране на мелатонин, който се изработва само през нощните часове; имунната система става по-уязвима.

10. Астма – кризите се влияят от циркадните промени на кортизола и бронхиалните процеси.

11. Групи работещи с повишен риск – естествено тук влизат бременните жени, жените с малки деца. Да не забравяме обаче и жени с нарушения в менструалния цикъл, тъй като нарушенията могат да се задълбочат.

Бих искала да обърна внимание, че приемът на лекарства с влияние върху централната нервна система също може да бъде риск за здравето при полагане на нощен труд.

Работата през нощта оказва влияние върху функциите на мозъка, независимо че той е в състояние да извлича енергия от глюкозата без помощта на инсулина, но и той след недоспиване започва да работи по-неефективно. В резултат функционирането на някои области на мозъка се нарушава, което може би е вероятна причина за снижаване на остротата на критичното мислене, паметта, съобразителността, моторните реакции при нощен труд.

Както виждаме, нощният труд може да се окаже сериозен рисков фактор и затова има голямо значение да можем да преценим правилно, дали даден работещ е подходящ за такава работа.

Това става чрез определяне на подходящите предварителни прегледи и изследвания за приемане на работа, които ще ни дадат необходимата информация.

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Указания за предварителни медицински прегледи при полагане на нощен труд / Писмо изх. № 26-336 от 05.10.2004 г.
🔗 Нощен труд – изисквания и добри практики за осигуряване на ЗБУТ
🔗 Задължения за осигуряване на безплатна храна

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Здравни противопоказания за полагане на нощен труд”

  1. Имах нарушение в месечния цикъл, последва операция със съмнение за ендометриоза. Изписани са ми хормонални контрацептиви за регулация на хормоните след операцията до 1 година. Попадам ли в рискува група за нощен труд?

    Отговор
  2. Благодаря за стегнатото и информативно изложение!

    Директното упоменаване на дупките в Наредба №3 /и не само/ прави чест на всеки колега.

    В крайна сметка не зубренето на наредби, а собственото ни професионално мнение основано на постоянно трупане на знания и опит ни прави ценни като като консултанти.

    Отговор