В Североизточна България получават най-много пари на ръка

Най-много нерегламентирани възнаграждения получават заетите в Североизточна България – това показват резултатите от мащабно проучване сред работодателите и работещите, свързано с правната информираност относно трудовоправните и осигурителните отношения.

Проучването е извършено от Българска търговско-промишлена палата по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Анализът на данните от проучването представя географския и отрасловия профил на сивия сектор и показва в кои райони на страната е най-висок делът на нерегламентирано получаваните трудови възнаграждения, както и районите, в които не се заплаща допълнителният и извънреден труд.

Според получените данни повече от една четвърт от анкетираните заявяват, че допълнителния или извънредния труд се заплаща частично или въобще не се заплаща. Най‐ висок е този дял за 46,8% за Североизточния район. Регистрираната средна стойност за страната е 36,3%.

Най‐висок е дела на нерегламентирано получаващите възнаграждения в Североизточния и Югозападния райони, съответно 2,6% и 2,0%. Внимание заслужават и данните за случаите на частично заплащане по трудов договор – най‐голям е този дял, отново за Североизточния район – 16,5%, следван от Южния централен район – 15,0%. Географското разпределение на данните показва, че в трите района от северна България дела на нерегламентираните плащания е почти два пъти по‐голям от тези в Южна България.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “В Североизточна България получават най-много пари на ръка”