Работа с компютър и карпален тунелен синдром

Тъй като в осигуряването на безопасност и здраве при работа има думичката „здраве“, в няколко статии ще да Ви представим нашата костно-мускулна система и какво можем да ѝ причиним, докато работим „удобно“ седейки или стоейки. Защото „удобно“ не означава, че е ЕРГОНОМИЧНО!

Като начало, започваме с небезизвестния карпален тунелен синдром, който дълго време беше запазена марка за производствени дейности, но в съвременното компютърно общество започна да излиза напред заедно с болките и проблемите на гърба. Което пък доведе до задаването на въпроса:

Работата с компютър причинява ли карпален тунелен синдром?

Ще ви отговорим с перифраза на обобщенията от няколко проучвания „Няма достатъчно доказателства, че работата с компютър причинява карпален тунелен синдром.“.

Какво представлява сидромът?

Карпалният тунелен синдром е от групата на „притискащите“ невропатии, които засягат медианния нерв на ръката. Медианният нерв отговаря за чувствителността и движението на три пръста и половина на ръката – палец, показалец, среден пръст и половината на безименния пръст (към страната на средния пръст). Когато този нерв бъде притиснат, се получава синдромът на карпалния канал.

Симптомите

Като цяло карпалният тунелен синдром се развива бавно. Най-вероятно, първоначално да го усетите през нощта или сутрин, при събуждане. Усещането е подобно на мравучканията или леките боцкания, които се усещат, когато заспите върху ръката си. През деня може да усетите болка или изтръпване, когато държите нещо, например телефон, бележник или книга. Разтърсването и раздвижването на пръстите обикновено помага.

Когато карпалният тунелен синдром напредне, може да започнете да усещате слабост в палеца и първите два пръста на ръката. Може да срещнете трудности при хващането на обекти или при свиването на дланта в юмрук. Неприятни проблеми могат да са трудности при закопчаването на копчета или държането на инструменти, прибори и др.

Някои хора започват да усещат пръстите си подути без наистина да има подуване или могат да спрат да различават топло и студено.
Обикновено първо се засяга доминиращата ръка, с която държим мишката.

Жените са по-податливи

Жените са три пъти по-податливи от мъжете към карпалния тунелен синдром. Някои заболявания също могат да увеличат риска. Те са: диабет, подагра, хипотиреоидизъм, ревматоиден артрит, предишни наранявания на китката.

Ако карпалният тунелен синдром не се лекува, болката може да се разпространи към ръката и да достигне до рамото. С течение на времето, може да се достигне до атрофия на мускулите на палеца.

Можем ли да обвиняваме компютъра?

За съжаление, колкото и да ни се иска да обвиним компютъра или работата с него, не той е виновен. Виновни сме ние, когато не осигуряваме на тялото си достатъчно място, не разположим работната си повърхност така, че да не крие опасност за нас и не правим упражнения, с които да профилактираме продължителното срастване с мишката и клавиатурата.

Тук е времето да напомня, че едно от нашите обучения, в които сме се специализирали е именно обучението „Ергономия при работа с компютър“, в което обобщаваме нашите знания и опит и надхвърляме стандартните статии по темата.

Вижте повече за обучението
„Ергономия при работа с компютър“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Работа с компютър и карпален тунелен синдром”

  1. Много интересна и малко стряскаща статия. Но е хубаво да се замислим над тези неща, докато е време.

    Отговор