Работата на компютър на тъмно води до късогледство

Много хора през нощта не спят, а гледат телевизия или работят/играят на компютъра си. За да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението в стаята.
Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.
Мониторът създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава. Ако в стаята няма нормално осветление, очите се напрягат още повече.

В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината. Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение. Затова и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината. В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява (за да могат очите да виждат в тъмнината), ту се свива. Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация – тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.

Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро – 60 вата, а в по-големите помещения – 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела.
Според изчисленияна крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за децата.

Още в здраве.бг

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мнения за “Работата на компютър на тъмно води до късогледство”

 1. Всяко правило си има изключение, нали знаеш :)
  И аз от доста години прекарвам много време пред компа и слава богу, засегя нямам очила, но честно казано съм забелязала, че зависи с какво точно се занимавам – в някои случаи, когато търся определена информация и ми се налага бързо да „сканирам“ с поглед поредица страници за един час усещам, че очите започват да ме болят. В други случаи, и при почти осем часа бачкане се натоварвам повече умствено, а на очите нищо им няма.
  Важното е да се усетим че започва някаква умора и да си дадем малка почивка

  Отговор
 2. имам късогледство и астигматизъм лекаря ми даде о4ила преди 5 6 години -0.5 , -0.5 носих г/д 1 година ве4е не нося преди 1 месец бях на преглед казаха ми няма промяна на диотъра.и от 5 години всяка нощ съм пред комп. по 5 6 4аса до сутринта. що няма проманя на диоптера не разбрах :|

  Отговор
 3. В случая в статията е използвана неправилна терминология и лесно някой може да бъде заблуден, че става въпрос за някакви специални лъчи, които увреждат зрението. По-скоро се имат предвид „светлинните лъчи“ да ги наречем, т.к. става въпрос за влиянието на трудната адаптация на окото към различните видове осветление, което си знаем, че води до умора.
  А че да се говори за „вредни лъчения“ от телевизора или компютъра, спекулирайки с електромагнитните лъчения наистина вече е твърде демоде.

  Отговор
 4. Да се говори за „лъчи от телевизора“ днес е смешно. Излъчвания има при старите телевизори с ЕЛТ, но не и при LCD и плазмените такива.
  Що се отнася до продължителната работа с компютър, не са известни изследвания, доказващи връзката между влошеното зрение и взирането в екрана. И късогледство, и глаукома и т.н. е имало и преди компютърът да е изобретен.
  Продължителната работа пред дисплей води до зрителна умора, но такава настъпва и при работа с документи на хартиен носител, например…

  Отговор