Имате приземен етаж? Внимавайте за радон.

Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за възникване на рак на белия дроб (РБД).

Делът на заболелите от РБД, свързан соблъчване от радон е от 3% до 14% в зависимост от концентрация на радона.

Той може да бъде във вашето мазе, приземен етаж или дори сграда.

Радонът се събира в мазетата на стари постройки, които нямат бетониран под и уплътнени стени. Но и малки неуплътнения на основите на сградата (пукнатини на подовата настилка, дренажа на фуги между стените и пода) са източници, от които радона “избликва” – невидим и без мирис.

Данните от проучване за определяне концентрацията на радон в жилищни сгради на Министерство на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита показват че радонът може да бъде проблем и в обществените сгради като детски градини, училища и офис помещения.

Какво е радон ?

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите.

Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и така прониква в жилищата.

Радонът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. От гледна точка на радиационната защита, радонът е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата.

Биологичната опасност е свързана именно с тези разпадни продукти. Те се отлагат в белите дробове, като в отделни точки на белодробната тъкан се получават по-високи дози, които могат да доведат до развитие на рак.

Кои са източниците на радон?

 • Използването на природен газ за домакински цели. Концентрациите на радон в него могат да достигнат няколко хиляди бекерела на кубичен метър и при изтичането и изгарянето преминават във въздуха.
 • Наличие на радон в питейните води. При загряване, разбъркване или аерация на водата, по-голяма част от съдържащия се в нея радон преминава във въздуха. Изтичане на водата от водопроводния кран и разплискването и при падане, особено ако тя е топла, води до над 90% освобождаване на радон и преминаването му във въздуха на помещението.
 • През зимата постъпването на радон е около четири пъти по-интензивно, отколкото през лятото. Тенденциите за пестене на енергия чрез уплътняването на прозорците води до намаляване на въздушния обмен и с това до повишаване на нивото на радона.
 • В райони в България, свързани с добив и преработка на уранова руда, концентрацията на радон е по-висока.

Как радонът се разпространява в сградата?

Потенциални пътища на постъпване на радона в сградите са:

 1. пукнатини в основите;
 2. конструктивни връзки;
 3. пукнатини в стените под основата;
 4. пукнатини в подовата настилка;
 5. пукнатини в стените;
 6. пролуки в комуникационните тръби;
 7. кухини в стените.

Какво мога да направя за моя дом?

По принцип има и по-специлизирани техники за намаляване на радона, но това, което може да се направи без специална техника, е да се попречи на навлизането му от земята.

Най-лесно това ще стане, като се уплътнят пукнатини или премахнат отвори в стени и подове, които са в контакт със земята.

Добрата вентилация  на подподови пространства (мазета и др.) също ще помогне.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Имате приземен етаж? Внимавайте за радон.”

 1. Дори и не се бях замисляла, че ако работим или стои по дълго време на един приземен етаж, може да има някакви отровни примеси като радона, който да ни влияе по един или друг начин на нашето здраве. Много се радвам, че ни пишете и дано и за на пред да ни съдействате.Като се замисля само колко много офиси има и магазини на такова място, дано собствениците са се погрижили всичко да бъде безопасно.

  Отговор