Решение ли са правостоящите работни места в офисите?

Новата мантра при работа в офис гласи „Просто стани!“. Компании и служители еднакво търсят решения за правостояща работна поза в офисите поради вниманието, което се отделя, и изследванията за продължителната седяща работна поза през последните три-четири години.

За съжаление, близкият фокус върху поредния „тих убиец“ (седенето) на практика измести на заден план здравните проблеми, свързани с продължителното стоене прав.

Рисковете за здравето при продължителна правостояща поза са изследвани от NIOSH и са фокусна точка на един от техните блогове. Съгласно тези проучвания има редица здравни последствия, свързани с правостоящата поза. NIOSH дефинира „продължителна правостояща поза“ като „правостояща поза 4 и повече от 4 часа на ден (динамична) или постоянно правостояща поза над 1 час (статична)“.

Изследвания показват „нарастване на оплакванията от болки в кръста, физическа умора, мускулни болки, отоци на краката, обща умора и умора на различни части на тялото“. Има значими доказателства, че „продължителната поза прав (преди всичко на едно място) увеличава риска от болки в кръста, от сърдечно-съдови проблеми и бременността“.

Така, нека сега сравним – продължителната правостояща работна поза с това, което обикновено се препоръчва при продължително седене – да станем! Заменяме една опасност, продължителната седяща поза, с друга опасност – продължителната правостояща поза. Какъв е смисълът тогава? От „седящо“ работно място се преминава към „стоящо“ работно място. Опасността, която се споделя и от двете пози, е Обездвижването!

Знаете ли, какво всъщност препоръчват специалистите при продължителна статична правостояща поза? Сигурно си мислите, че казват „Седни!“? Е, най-добрата интервенция, всъщност е „динамичното движение„, което се обяснява с възможността да има движение по време на работата, като „разходка“, и възможност за промяна на позата – от седнала към правостояща или облегната и обратното.

Най-добрият съвет за работодатели и работещи, които са „заседнали“ (т.е. не се движат, докато са седнали или прави), е „Движете се!„. Честата промяна на позата и честите движения са ключа към намаляване на риска. Много по-ефективно е да се стане за около 30-60 секунди и да се направи леко раздвижване и отново да се седне, отколкото да се стои седнал 1 час и после 1 час да се стои прав.

Знаете ли, че е имало искания от различни работни групи и изследователи от Европа да се поставят ограничения за продължителността на правостоящата поза?

Заключението на NIOSH е перфектно: „Може би, решението може да се намери в това, как е организирана работата. Задачите трябва да са проектирани по начин, даващ възможност на работещия сам да контролира положението на тялото си, да заема седяща/правостояща поза и да се движи, когато пожелае, по време на работата си“.

В заключение: Не е необходимо да променяте работното си място! Необходимо е да промените начина на работа. Включете по-често раздвижване и ще бъдете по-здрави и по-продуктивни!

Източник: Kelby Ergo Design

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.