Рискови фактори за мускулно-скелетни смущения в строителството – част 2

Продължаваме с втората част на рисковите фактори в строителството, които могат да доведат до мускулно-скелетни смущения – от епизодични болки до увреждания.

Липса на място, неравни и нестабилни повърхности

Рискът от травма по гърба може да нарасне, ако са налице следните характеристики на работната среда:

 • Няма достатъчно място за извършване на дадено действие, особено по вертикала;
 • Подът е неравен, по този начин се появява опасност от спъване, или е хлъзгав по отношение на обувките на работника;
 • Работното място или средата на работа пречат на боравенето с тежести на безопасна височина или с добра, правилна стойка на работника;
 • Нивото на пода или работната повърхност се отличава с променливост, което налага манипулациите с багажа да стават на различни нива;
 • Подът или подложката за краката е нестабилен;

Изисквания на задачата

Рискът от гръбна травма се увеличава, ако:

 • Дейността се извършва твърде дълго време или твърде често, без да се спазва достатъчна по продължителност почивка на тялото, нито време за възстановяване;
 • Извършва се продължително вдигане, сваляне или носене на тежести на дълги разстояния;
 • Ритъмът на работа се налага от производствен процес, който не може да се промени от самия работник
 • Физическото усилие е твърде енергично;
 • Вдигането може да стане само с въртеливо движение на тялото;
 • Съответната дейност е твърде вероятно да стане причина за внезапно движение на тежестта;
 • С тежестите се работи, докато тялото е в нестабилно положение

Неестествени положения на тялото и крайниците

Когато ръцете са изпънати или стойката е сгъната, на мускулите се налага да извършват допълнителна работа, за да я поддържат.

Когато положението на тялото е неестествено напрегнато, мускулите са в състояние да произведат по-малко енергия, отколкото когато положението на тялото е изправено, по-удобно. Това означава, че при неудобни положения мускулите ще се уморят по-бързо, дори и самата дейност да не изисква голяма сила от мускулите.

Освен това, механичното натоварване на гръбнака и ставите в такива положения е по-голямо, отколкото при нормални положения. Когато човек коленичи или кляка, това води до повишено натоварване на коленете.

При коленичене предната част на коляното може да се раздразни поради контакта с твърдия под, улична настилка или земя. Ако работата в коленичило положение не може да се избегне с технически изменения, на работниците следва да се осигурят предпазни наколенници.

Работа с ръце над главата

Работата с протегнати нагоре, над равнището на главата, ръце е нещо обичайно при редица работни задачи – примерно при електромонтаж или при монтаж на вентилационни тръби на тавана, или при боядисване на тавана.

При работа с изпружени нагоре ръце, малките раменни мускули се налага да извършват допълнителна работа, за да поддържат теглото на ръцете.

Тежестта е изключително голяма, ако работникът наред с това държи с ръка и някакъв инструмент или друга тежест далече от рамото. За да може да види как си върши работата, работникът, освен това, трябва и да си извива шията назад, което напряга шията. Тези положения добавят допълнителен риск за поява на увреждания в раменния пояс и шията.

Монотонна работа

Монотонно повтарящите се производствени задачи изискват повтаряне на едни и същи движения в рамките на една минута. При строително- монтажните работи са характерни следните задачи:

 • Забиване с чук
 • Пробиване с бормашина
 • Завъртане и отвъртане на винтове и болтове
 • Рязане
 • Боядисване с четка
 • Разрязване на листова ламарина с ножици
 • Товарене и разтоварване на малки предмети – примерно плочки или тухли – които се транспортират от местата на непосредствено складиране до мястото на крайния им монтаж.

Травми могат да се получат не само вследствие на монотонно повтарящи се движения. Травми могат да се получат особено когато такива монотонни движения се съчетават с по-големи напрежения на мускулите, необходими за обхващане на предмета.

Хващането на тежки предмети между палеца и другите пръсти изисква повече сила, ако се захващат с пръсти (тънки предмети) или ако предметите са тежки и големи. Рискът се увеличава, ако по време на такива задачи китката не може да се държи изправена.

Осигуряването на ергономично проектирани ръчни инструменти може да намали този риск. Монотонните повтарящи се електрически или пневматични инструменти също могат да намалят повтарящите се силови движения.

Тези инструменти, обаче, могат да станат причина за нови проблеми, например, на вибрации; освен това, ако електрическият или
пневматичен инструмент е твърде тежък или неудобно проектиран, може да изисква по-голяма сила на захващане.

Статична работа

Статичната работа на мускулите означава непрекъснато съкращаване на някои мускули, необходимо за поддържане на положението на тялото или задържане нивото на прилаганата сила постоянно.

Ако статичното съкращение на мускулите се поддържа за по-дълго време, кръвообращението в мускулите ще бъде затруднено, което може да доведе до увреждания.

Когато натоварването върху мускулите е голямо, умората кара работника да си почине. Когато тежестите са по-леки умората не е толкова очевидна, а работникът може да прекара твърде много време в едно и също положение.

Операторите, работещи в кабините на съвременните машини (камиони, верижни товарни всъдеходи и т.н.) могат лесно да прекарат много време в едно и също положение без да почувстват ясни признаци на умора.

Следователно е важно когато се захващат за такива задачи, да спират на редовни интервали, за да могат да раздвижват тялото си и да предотвратят смущения.

Натиск върху ръбове и твърди повърхности

Всички остри ръбове и твърди повърхности могат да наранят тялото, ако натискът при контакт продължи твърде дълго.

Използването на ръката вместо чук може да стане причина до местни контузии по ръката. Симптомите може и да не се проявят по време на извършване на задачата, а няколко часа по-късно този лош навик може да продължи неопределено време, ако не бъде отправено навременно предупреждение за опасността.

Студ

Строително-монтажните работи през зимния сезон могат да доведат със себе си допълнителни опасности. Заледените пешеходни пътеки, пътища и алеи са хлъзгави. При работа инструменти и материали се изисква повече мускулна сила, особено ако работникът е задължен да носи ръкавици. В студена среда кръвообращението в мускулите намалява, което може да стане причина за по-бърза умора.

Как тези опасности водят до увреждане?

Директните удари от тежки механични тежести могат да станат причина за скъсвания на меки тъкани или за счупване на кости. По-малките тежести може и да изглеждат видима причина за непосредствени травми, но ако с такива се работи редовно, в течение на месеци и години, те могат да доведат до умора на мускулите и да станат причина за микроскопични травми по тъканите.

Ако се даде достатъчно време за почивка, тялото ще укрепне (това е целта на тренирането или на рехабилитацията). Ако обаче времето за възстановяване от умората или ако натоварването продължи твърде дълго време, резултат от това могат да станат увреждания на опорно- двигателния апарат.

И така – при работа са налице два важни риска, които не следва да се пренебрегват:

Величината на натоварването: количеството приложено физическо усилие, включително тежестите, с които се работи, или силите, на които се противодейства, както и
Времето: продължителността и честотата на физическата дейност, водеща до умора и нужда от възстановяване. Общото натоварване на тялото може да се сведе до минимум, ако се намали въздействието на някой от тези фактори.

Дори и ако не може да се намали масата на тежестите, с които се работи, съществува възможността да се намали честотата и продължителността на работата с тях, така че да е налице достатъчно време за възстановяване.

Често пъти, ако се използват технически средства, е възможно да се намали количеството материал, който да се налага да се носи, вдига и т.н., както и да се съкратят разстоянията , на които тежестите да се налага да се придвижват на ръка, с използване единствено на силата на мускулите.

Рискови фактори за мускулно-скелетни смущения в строителството – част 1

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.