Кога предпазните очила могат да бъдат неудобни

Често срещаното оплакване „от тези предпазни очила ме болят очите“ създава проблем на много специалисти по безопасност. Оплакванията включват влошаване на зрението, главоболие, болки в носа или ушите от притискането.

Това създава проблеми за работещите както свързани с дискомфорта, така и от произтичащото от това неспазване на правилата за безопасност. В статията Why Do Safety  Glasses Hurt My Eyes? Майкъл Елдридж навлиза в основата на проблема, като отбелязва общи и често срещани причини за дискомфорт и проблеми и набелязва някои решения.

Авторът доста добре систематизира основните причини за дискомфорт, поради което преведохме статията за читателите на Otgovori.Info.

Чести причини за дискомфорт при използване на предпазни очилата

Неправилен размер:

Предпазните очила трябва да са сигурни, но не толкова стегнати, че да причиняват болка. Тъй като всяко лице е уникално, един стил и размер предпазни очила няма да са подходящи за всеки работник. За щастие, повечето търговци на безопасни очила предлагат разнообразие от стилове и размери. Предпазните очила, предназначени за по-големи лица и жени, вече стават много популярни. Наличието на множество стилове и размери на очила осигурява на всеки работник подходящо прилягане.

Цвят на „стъклото“:

Всеки цвят на „стъклото“ има своите силни и слаби страни. Неправилната сянка може да причини напрежение на очите или умора от отблясъци или ярки светлини. Преценете всяка ситуация – както човека, така и мястото, за да решите кой нюанс предлага най-добрата визия. Търговците на защитни очила са специалисти в тази област и могат да ви помогнат да намерите правилния цвят на „стъклото“.

Неправилна употреба:

Предпазните очила, поставени на челото или носени по друг начин, различен от начина, по който са предназначени, могат да причинят натиск, който води до болка и дискомфорт. Тъй като неправилната употреба често произтича от лошо поставяне на очилата, помислете за неправилна употреба като червен флаг. Отделете време за инспекция и оценка на очила и промяна на стиловете, ако е необходимо.

Други причини, поради които предпазните очила може да са неудобни

Неправилна грижа:

Липсата на грижа за предпазните очила води до множество проблеми, които могат да причинят болка и дискомфорт. Мръсни или надраскани лещи напрягат очите. Огънатите или счупени рамки причиняват лошо прилягане и неудобен натиск. Грижата за предпазните очила помага да се гарантира правилното прилягане и оптимално зрение в дългосрочен план.

Лошо състояние:

Независимо дали са причинени от неправилна грижа, повреда или остаряване, предпазните очила, които са в лоша форма, могат да бъдат неудобни. Одрасканите лещи също могат да причинят лошо зрение или напрежение на очите. Независимо от качеството, всички очила трябва да бъдат сменени в крайна сметка. Провеждането на редовни проверки на предпазните очила гарантира, че работниците винаги имат най-добрите предпазни очила за ситуацията.

Take your choice! Wear your safety glasses! You're going to need one or the other!
Постер публикуван през 1942-1943 година от Office for Emergency Management. War Production Board, който гласи „Направи твоя избор! Използвай предпазни очила! Ще ти трябва едното или другото (око)!“

Несъответствие на ситуацията на работа

Разнообразието от защитни очила на пазара съществува, защото различни хора и ситуации изискват различни предпазни очила. С други думи, един чифт предпазни очила не работи за всеки човек и ситуация.

Предпазните очила с обща употреба работят отлично, но понякога лещите изискват промяна поради различни условия на осветление, което прави фотосоларните предпазни очила идеални.

Друг път, променящите се фактори като въздушен поток или влажност изискват да има повече от един чифт предпазни очила.

Лошо качество:

Бюджетните предпазни очила са повече от подходящи за рядка употреба. Въпреки това, за хората, които носят предпазни очила по цял ден всеки ден, качеството е от решаващо значение за избягване на дискомфорта.

Инвестирането в качествени защитни очила и отделянето на време, за да намерите най-доброто, може да премахне много проблеми. Качествените очила, които са удобни, са от изключително значение за всеки, който носи защитни очила за дълги периоди от време.

Прекомерни отблясъци:

Намаляването на отблясъците като опасност на работното място е от съществено значение за премахване на проблеми с напрежението в очите и лошото зрение. Отблясъците могат да доведат и до проблеми с главоболието и напрежението във врата и раменете.

Очно напрежение и умора: Има много източници на напрежение и умора на очите. Прекомерните отблясъци, неправилното прилягане и лошото състояние на лещите са често срещани примери. Умората и напрежението в очите водят до главоболие и влошаване на зрението.

Плюс това, те могат да доведат до болки във врата и гърба, тъй като работниците коригират стойката, за да коригират ситуацията. Оценката на ситуацията на всеки служител въз основа на всички фактори в този списък може да помогне за намаляване и вероятно да премахне повечето проблеми.

Още няколко вероятни причини:

Рецепта:

За тези, които носят очила за корекция на зрението или контактни лещи, погрешната рецепта може да доведе до умора на очите, главоболие и лошо зрение. Редовните очни прегледи гарантират, че предписанията са винаги актуални и че коригиращите очила не създават проблеми.

Други лични предпазни средства:

Защитна екипировка като каски и външни антифони може да добави натиск към предпазните очила. Също така предпазните очила върху очилата за корекция на зрението също могат да повишат притискането и да доведат до болка и дискомфорт. Експериментирането с различни комбинации от личйи предпазни средства ще помогне на работниците да намерят най-удобната комбинация.

Фоточувствителност:

Чувствителността към светлина варира от един човек до друг. Това, което се чувства удобно за един човек, причинява напрежение в очите, което води до главоболие за друг. Решенията на проблема с фотофобията включват модификации на работното пространство на хората и тонираните „стъкла“.

Липса на опит:

Работниците, които носят предпазни очила периодично, а не постоянно, могат да изпитат неприятен натиск и дискомфорт от продължително носене. Или намерете предпазни очила с по-добро прилягане или носете предпазни очила по-често, за да станете по-добре приспособени към тях.

Работна среда:

Ако горепосочените средства не донесат облекчение, възможно е средата на работното място да причинява сухота в очите, алергии или друг здравословен проблем. Посещение при лекар или дори смяна на предпазни очила на такива, които контролират по-добре въздушния поток или защитни очила с мека основа са опции за обмисляне, ако работната среда изглежда е причина за болката в очите или дискомфорта.

Здравословни проблеми:

Когато всички други причини са разгледани, е време да се помисли дали по-сериозни проблеми с очите или други здравословни проблеми не са свързани с дискомфорта. Ако прегледът при очен лекар не покаже някакво отклонение в зрението, дожра идея е да се посети личния лекар, който да проучи проблема на по-дълбоко ниво.

Имат ли диоптричен ефект предпазните очила?

Често работещите докладват,че използваните от тях предпазни очила имат лек диоптричен ефект.

Одобрените за използване като лични предпазни средства предпазни очила нямат осезаем за очите диоптричен ефект и няма научни доказателства, че те влошават зрението.

Все пак трябва да се има предвид, че качеството на предпазните очила зависят от марката и начина на използване.

При дискомфорт в очите при използване на предпазни очила, свързан с диоптричен ефект, е необходимо да посетите очен лекар за да проверите дали нямате проблеми със зрението.

Маркировка на средства за защита на очите съгласно стандарта EN 166

Илюстративна снимка: SSgt Ezekiel R. Kitandwe / Public domain

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Кога предпазните очила могат да бъдат неудобни”

  1. Когато се носят диоптрични очила(прогресив), т.е. постоянно. Как е възможно да се носят предпазни очила.
    Работодателя иска да се носят отгоре върху диоптричните. Смятам, че допълнително може да увреди зрението.

    Отговор
    • Да, има предпазни очила, които могат да се носят върху диотричните. Отговарят на европейските стандарти за лични предпанзи средства и не водят до увреждане на зрението, дори и когато сеносят върху диптрични очила.

      Отговор