Въпроси и отговори за шофирането при зимни условия част 2

След като снегът наваля, време е за втора порция съвети от професионалисти как да шофираме безопасно при зимни условия.

Как да се измъкнем, ако сме затънали в дълбок сняг?

При автомобил с ръчна скоростна кутия, трябва за разлюлеем автомобила чрез движения напред назад на границата на сцеплението, но без да го губим.

При автомобилите с автоматични скорости, отново се използва люлеене, но поради спецификата на скоростната кутия е необходимо да натискаме спирачката в крайните точки от люлеенето за да можем да превключим.

За по-ясно ще обясним подробно : включваме напред и когато автомобила достигне максималната точка непред го задържаме посредством натискането на спирачката, след това превключваме на задна и отпускаме спирачката докато стигнем до максималната възможна точка назад и отново натискаме спирачката … и така докато излезем.

Има ли нещо по специално при управлението на автомобили с ESP в зимни условия?

(бел. Д. Илиева: Electronic Stability Program (ESP) означава електронна стабилизираща програма. Това е система, която все по-масово се среща и прилага във всички съвременни автомобили. Основното ѝ предназначение е да поддържа траекторията на движение на автомобила съобразно зададеното направление от водача чрез кормилната уредба.)

Експертите по зимно каране в никакъв случай не съветват да се изключва ESP системата, защото това е нещото, което спасява не дотам опитните в работата с тягата не водещите колела шофьори. Освен това ESP играе ролята на мерител за това дали правилно управлявате своя автомобил през зимата. Колкото по малко се намесва, толкова по-добре управлявате.

Кое е най-важно да се знае за безопасното шофиране през зимата?

Първо трябва да съобразим скоростта. При хлъзгава настилка и лоши атмосферни условия трябва да намалим скоростта, защото спирането е по-трудно. На сух път може да си позволим и по-резки движения с волана, и по-рязко използване на спирачката, но при хлъзгава настилка това е недопустимо. Всяко рязко завъртане на волана води до занасяне на автомобила, защото сцеплението на гумите с пътя е по-малко, следователно инерцията действа по-силно на автомобила и той става неуправляем.

Как се използва газта?

Това, което казахме за волана, важи и за подаването на газ – всяко рязко подаване на газ води до ускорени въртеливи движения на колелата, което е свързано с пребуксуване и поднасяне на автомобила. Изобщо – резките манипулации при управлението на автомобила са просто забранени при хлъзгава настилка.

Защо е важно през зимата да се завива на скорост?

Не само през зимата, а по принцип в завой се влиза само с включена предавка, без газ, а се излиза с газ. Ако сме с изключена предавка, ние ще влезем в завоя без газ, но масата, която има автомобилът, ще увеличи инерцията. Неразумно и пагубно е да влизаме с изключена предавка в завой, защото след това може и никога да не я включим.

Как стои въпросът с карането по инерция – по нанадолнища например?

Само в България все още има заблудени хора, които си мислят, че като изключват от предавка по време на движение и автомобилът върви по инерция, правят икономии на гориво. Нищо подобно не се случва – само се създават опасности на пътя.

Дори и да падне разходът на гориво с някакви малки грамове, при карането по инерция се увеличат разходите по техническата експлоатация на автомобила. Когато караме с изключена предавка, спирането става единствено със спирачките.

Това води до по-интензивно износване на спирачните накладки, дискове, цилиндри и т. н. Ремонтът им ще ни излезе много по-скъпо, отколкото икономията, която сме направили, примерно на 500-1000 грама гориво.

Как се потегля отново, ако колата е спряла и е хлъзгаво?

Когато потегляме, било по наклон или наравно, и автомобилът буксува, най-пъргавата скорост, при която въртеливото движение на двигателните колела е най-голямо и ускорено, е на първа предавка. Ако автомобилът ни буксува на първа и не можем да потеглим, трябва да опитаме да потеглим на втора, дори на трета предавка.

Потеглянето при наклон е доста сериозен проблем през зимата. Ако сме спрели и не можем да потеглим по хлъзгавата настилка, то не трябва да форсираме много автомобила и да позволяваме колелата дълго да буксуват, защото отдолу се образува още по-заледен участък и сцеплението допълнително намалява.

Хубаво е, ако можем, да пуснем автомобила малко назад до място, където колелата още не са направили обледененост на пътя и тогава да опитаме да потеглим на втора. Да могат колелата да „захапят“ от настилката и да издърпат автомобила.

Щом имаме хлъзгав участък, оборотите, които правят двигателните колела, трябва да са възможно най-малко. Правилото гласи – ако колата тръгне да буксува, първо трябва веднага да сменим от първа на втора, та дори и на трета предавка и да се опитаме малко автомобилът да потегли напред, след това да включим на задна, да опитаме да потеглим назад, след това пак напред, пак назад – за да си направи автомобилът път, да получи инерция и да излезе от участъка.

Абсолютно е противопоказно при буксуване да се дава повече газ, защото тогава още повече се излъсква повърхността отдолу, автомобилът се окопава се и излизането ще бъде много трудно!

Как става спускането по наклон?

При сняг и заледяване спускането по наклон става единствено по следния начин – на възможно най-ниска предавка, без да се използва педалът на газта, само със спирачното усилие на двигателя. Това е истината. Всяко натискане на спирачката води до поднасяне на автомобила.

Къде е по-добре да се кара – по коловозите или по неутъпканата част?

Трябва да се прецени каква е дълбочината на коловоза. Ако не е много голяма, не е толкова опасно да се движим по коловоза, въпреки че после трябва да го следваме – при хлъзгава настилка трудно се излиза от коловоз.

Ако обаче коловозът е по-голям, трябва да имаме предвид, че шасито на автомобила може да опре отдолу върху снега и колелата да останат във въздуха. Тогава сме дотам. Ако коловозите са дълбоки, по-добре е автомобилът да се движи по най-високата част от пътя.

Как се паркира безопасно през зимата?

Хубаво е при паркиране колата да се постави на съответната предавка и да се дръпне ръчната спирачка. В зимни условия обаче, при по-дълъг престой на автомобила, жилата на ръчната спирачка може да замръзнат, ако в тях е влязла вода или сняг и като искаме да потеглим отново, да се окаже, че не можем да върнем ръчната спирачка в обратно положение. Така че, при много студ и влага не е препоръчително автомобилът да се оставя на ръчна.

Какви са спецификите на изпреварването при зимни условия?

Всички изброени правила важат и тук – никакво рязко навиване на волана, никакво рязко подаване на газ.

При суха настилка, когато тръгнем да изпреварваме и видим, че отсреща се задава автомобил, можем да използваме спирачката, да намалим скоростта и отново да се приберем зад автомобила, който сме искали да изпреварим.

При хлъзгава настилка, лед и снеговалеж това вече е невъзможно. По тази причина, преди да тръгнем да изпреварваме, трябва да сме сигурни 100%, че имаме достатъчно време и място да приключим маневрата. Абсолютно е забранено изпреварването, когато нямаме видимост на дълго разстояние пред себе си.

Самото изпреварване се прави с плавни действия и при по-ниска скорост, а не на всяка цена. При прибирането трябва да имаме предвид в никакъв случай да не използваме спирачката, защото тогава ще принудим и този зад нас също да използва спирачката, а при хлъзгава настилка може и да не успее да спре.

На каква дистанция от предния автомобил трябва да започне изпреварването?

Поначало, когато е хлъзгава настилката, винаги дистанцията се умножава по две. Ако на сух път можем да спрем за десет метра, при хлъзгав ни трябват 20 и повече метра. Така че, движейки се зад този, когото ще изпреварваме, задължително трябва да оставим по-голяма дистанция.

Представете си, че той реши да започне да спира, точно преди да тръгнем да го изпреварваме – тогава, ако сме близо до него и е хлъзгаво, не можем да реагираме по никакъв начин.

Тест: Безопасен шофьор ли си?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Въпроси и отговори за шофирането при зимни условия част 2”