Въпроси и отговори за шофирането при зимни условия част 1

Въпреки, че умея да шофирам нелошо (поне така си мисля аз:), не бих си позволила да давам експертни съвети относно шофирането през зимата. За мен основните мерки са свързани със съобразена скорост, добре подготвен автомобил и повишено внимание.

Сняг все още не виждаме в градовете, но рано сутрин има скрити хлъзгави участъци на много места. Ето защо в тази статия съм събрала за вас съвети от автомобилни експерти представени под формата на въпроси и отговори.

Какво да направим при занасяне в завой?

Това е един от най-лошите възможни сценарии при зимното шофиране – колата да поднесе при навлизане в завоя, това може да се получи, защото сте влезнали в завоя с прекалено висока скорост (обикновенно при колите с предно предаване) или пък в самият завой сте подали повече газ (при колите със задно предаване).

Разбира се водачът не винаги има вина затова, че колата е поднесла. Възможно е настилката, която е изглеждала добре опесъчена на пръв поглед, да се окаже много по-хлъзгава и да “изненада” водачът навлезнал върху нея с по-висока скорост.

Реагирането в такива ситуации обикновенно е продиктувано от инстинктът ни за самосъхранение и води до рязкото набиване на спирачките, като воланът си остава в същото положение. Точно това е силно непрепоръчително!

Първо защото набиването на спирачката до край ще блокира колелата (ако имате ABS няма да ги блокира) и колата ще започне да се движи съвсем без контрол като шейна.

Втората причина поради която трябва да превъзмогнем инстинкта си за самосъхранение, да се “окопитим” и да започнем да действаме адекватно е, че за да спрем занасянето трябва да навием волана в посока обратна на посоката на занасяне. Това е основно правило и зависи както за коли с предно предаване, така и за тези със задно и 4х4.

Следващата стъпка обаче е различна за колите с предно предаване – когато колата ви е занесла , тоест задните гуми са изгубили сцепление и задницата се опитва да догони предницата НЕ трябва да набивате спирачка и да връщате газта, нито пък да натискате съединителят.

Плавно се подава газ, като воланът (както вече казахме) се навива в посока обратна на поднасянето! Така колата се изправя, подаването на газ кара предните гуми да “издърпат” колата от занасянето, плавното подаване на газ осигурява това да стане постепенно.

Следващото нещо което трябва да се направи е воланът да се изправи, за да може колата отново да продължи да се движи напред, а не отново да поднесе на другата страна, заради ефектът на махалото. Все пак ако сте поднесли с прекалено голямa скорост е възможно да се наложи да направите няколко корекции като изреждате гореописаните действия, докато си възвърнете изцяло контролът над превозното средство.

Каква е разликата между зимното и лятното управление на автомобила?

Основната разлика е в това, че при управлението на автомобил при зимни условия, всичките маневри трабва да се започват доста по-рано от обичайното. Винаги когато натискате спирачката, трябва да очаквате блокиране на колелата и съответно занасяне на автомобила. Ако това се случи в завой може да доведе до опасна промяна на траекторията на движение.

Ако през лятото водата на пътя може да доведе до аквапланинг, зимата може да е замръзнала, да има сняг и следователно много е важно да следите пътните условия, които през зимата могат да се променят неочаквано.

Как трабва да се спира при екстремна ситуация на хлъзгав път със или без ABS?

– с ABS:

По принцип, всички производители съветват водачите при спиране на хлъзгав път да натискат педала на спирачката със всичка сила и да оставят всико останало в ръцете на ABS системата. Проблема е в това, че когато сработи ABS, чрез характерното чукане в педала на спирачката съсдава дискомфорт и объркване в много от водачите, което води до инстинктивно отпускане на педала и съответно увеличаване на спирачния път.

Експертите съветват при хлъзгав път да се спазва по-голяма дистанция и ако се налага спиране, то да става с дозирано усилие на педала за да се избегне сработването на ABS.

– без ABS

При спиране на хлъзгав път без ABS е необходимо, чрез прилаганото усилие върху педала да се имитира работата на ABS. За целта, ако почувствате блокиране на колелата, не трябва да отпускате напълно педала а съвсем леко да намалите натиска.

Този прийом се използва от всички състезатели, които по принцип изключват ABS системите, защото има ситуации,в които електрониката греши.

Каква е разликата на управление при зимни условия на автомобил с ръчни и такъв с автоматични скорости?

При автомобилите с ръчни скорости, водача има по-голям набор от маневри за справяне с екстремната ситуация.Основно предимство е възможността за използване на спирачната тяга на двигателя.

Друго предимство е съединителят. Ако при извършване на завой на хлъзгав път автомобила не слуша волана и започва движение направо, временното изключване на съединителя ще доведе до това автомобила да зацепи отново и да извърши маневрата.

При автоматиците също е възможно понижаване на предавките чрез ръчния режим или с рязко натискане на газта, но в сравнение с механичните кутии е доста по неефективно поради бавната реакция, дори при най-съвременните кутии.

Каква е разликата в управлението на автомобили с предно или задно задвижване, или такава с задвижване на четирите колела ?

При автомобилите със задно задвижване, всяко съпротивление, което срещат предните колела, даже най-малкото (завиване, буца сняг или киша) може да доведе до пребуксуване на задните гуми, което да доведе до завъртане на автомобила. Причина за това е инерцията на задната ос.

При автомобил с предно предаване, пребоксуването на колелата отпред води до недозавиване на колата и движение направо.

При автомобилите с двойно предаване (4х4) ако се предозира газта се получава нещо средно между горните два случая, първо имаме недозавиване а при подаване на повече газ и завъртане. Трябва да отбележим, че тези автомобили имат най-сигурно поведение на пътя.

Специалистите съветват, при загуба на управление на автомобил с:

  • задно предаване: да се завърти кормилото в посока на занасянето и бързо да се отнеме газта;
  • предно предаване: да се завърти кормилото съвсем малко, колкото да се убере занасянето и после да се върне по посока на движение, като газта не трябва да се отнеме а дори леко да се додаде, защото в никакъв случай не трябва водещите колела да се оставят без въртящ момент, тъй като това ще доведе до задълбочаване на проблема и пълна неуправляемост;
  • двойно предаване (4х4): да се завърти кормилото съвсем малко, колкото да се убере занасянето но да остане така и едновременно с това да се отнеме леко газта но съвсем леко, отново в никакъв случай да се пусне.

Тест: Безопасен шофьор ли си?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.