20 загинали миньори – Словакия в траур

Днес се очаква в Словакия да обявен национален траур, след като при взрив и пожара във въглищната мина Хандлова (Handlova) в централната част на страната се смятат за загинали 20 миньори, предава France Presse. Телата на 6 от жертвите от полусрутените галерии вече са извадени на повърхността, а достъпът до останалите 14 души, блокирани на 330 м. под земята е невъзможен и те също се смятат за загинали.

“По данни на спасителите, всички 20 миньори затрупани при инцидента, са загинали. Аварийните екипи са открили 6-те тела на около 65 м. от епицентъра на експлозията и не са могли да напреднат повече заради невъзможните за оцеляването им условия.

Останалите повече от 10 часа под земята 14 миньори нямат практически никакви шансове за оцеляване”, обяви словашкият министър на икономиката Любомир Яхнатек (Lubomir Jahnatek), оглавил кризисния щаб на мястото на трагедията в град Хандлова, разположен на около 195 км. североизточно от столицата Братислава, уточнява Reuters.

Яхнатек допълни, че всички миньори вероятно са загинали още в момента на експлозията, преди да бъдат убити от дима, температурата от 70 градуса в галериите или недостига на въздух.

Във връзка с “невижданата по размерите си трагедия” премиерът Роберт Фицо (Robert Fico) днес свиква извънредно заседание на правителството, което ще уточни периода на национален траур в памет на жертвите.

Експлозията станала около 9,30 ч. местно време вчера, докато миньорите се опитвали да загасят възникнал вече пожар в източно и неизползвано вече крило на мината. Смята се , че възпламененият въглищен прах е стнал причина за врив на газ метан.

Издирвателно-спасителните работи се водят при изключително високи температури заради продължаващия пожар и практически нулева видимост заради разнеслия се във въздуха въглищен прах. В края на вчерашния ден екипите били изтеглени заради опасността от нови експлозии. В хода на операцията са спасени 9 миньори с леки наранявания, които вече са изписани от болница.

Предварителното разследване показало, че малки огнища на възпламеняване и ограничени експлозии на метан имало още в петък и почивните дни, но въпреки това в понеделник ръководството на мината решило да изпрати миньори в опасния участък.

Трагедията е най-тежкият минен инцидент в историята на 5,4-милионната Словакия, след като през ноември 2006 г. срутване на шахта уби 4 миньори във въглищната мина Новаки (Novaky) в същия район на страната.

Злополучният рудник Хандлова е собственост на компанията Hornonitrianske Bane Prievidza, която е най-големият производител на кафяви и лигнитни въглища в страната, захранва близката ТЕЦ Новаки и дава хляб на около 4 100 миньори.

Компанията добива около 2,2 млн. тона лигнитни въглища годишно, като предвижда откриването на нови мини в региона след откриването на въглищни залежи, оценявани на 7,2 млн. тона.

bgfactor.org

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.