Средства за индивидуална защита от шум

Във всички случаи, при които звуковите нива не могат да бъдат сведени до хигиенните норми се налага широко и задължително използване на средства за индивидуална защита от шума.

Средствата за индивидуална защита от шум в зависимост от конструктивното им изпълнение се делят на:

 • антифони, които закриват ушната раковина отвън и в зависимост от начина на закрепване към главата се делят на: независими, с твърди и меки прикрепващи устройства към главата; вградени (монтирани) към каска или друго защитно средство;
 • тапи, които закриват външния слухов канал или прилягат към него. В зависимост от характера на използване се делят на: за многократно използване; за еднократно използване. А в зависимост от материала – твърди, еластични и влакнести.

Изборът на вида лични предпазни средства (ЛПС) се съобразява с конкретните условия на труд на всеки работещ и опазване на здравето му. Когато използването на ЛПС създава предпоставки за риск от злополука, работодателят трябва да предприеме подходящи мерки за отстраняване или намаляване на този риск.

Средствата за защита на слуха трябва да се:

 • носят винаги, когато има шум;
 • използват правилно;
 • поддържат добре.

При закупуване на антифони трябва да се изисква да имат знак за съответствие “СЕ” и да бъдат маркирани с буквите H, M, L и техните стойности, което означава с колко намаляват нивото на шума при високите (H), средните (M) и ниските (L) честоти.

Правилата при избор са две:

✅ Антифоните трябва да намаляват шума под 80 децибела
✅ Не трябва да намаляват прекалено звука (шума) – максимум до 70 децибела (между 5 до 10 dB по-ниско от долната стойност за предприемане на действие – 80).

Прекалената защита може да породи проблеми с комуникацията и да попречи на чуването на предупредителните сигнали. Работникът може да изпита чувство на дискомфорт и изолираност и поради това да избере да не носи предпазно средство за защита на слуха.

Антифони или тапи? Може да се предпочитат външни антифони:

 • в случаите, когато протекторът за слуха се използва и сваля често поради повтарящо се краткотрайно излагане на шум (тапи за уши с лента също са подходящи);
 • в случаите, когато тапите за уши причиняват дискомфорт;
 • когато тапите за уши предизвикат възпаление на ушния канал или други локални реакции.

Aнтифони и тапи – видове, характеристики, правила за избор

От нашето ръководство „Aнтифони и тапи – видове, характеристики, правила за избор“ ще научите повече за:

 • видовете средства за защита на слуха;
 • факторите, които определят избора на средствата за защита на слуха (антифоните)
 • какво трябва да имаме предвид при използване на антифони заедно с други лични рпедпазни средства
 • какво да направим за да осигурим правилно използване – важна информация при инструктаж и обучение
 • какво да имаме предвид при планиране, за да осигурим ефективност при използването на антифони
 • какви са промените в хармионизираните стандарти за антифони

Ще го намерите в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

Aнтифони и тапи – видове, характеристики, правила за избор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 мнения за “Средства за индивидуална защита от шум”

 1. Здравейте на всички. Случайно прочетох запитванията ви. Ние сме фирма от гр. Пловдив, която изработва такива тапи за уши/силиконови/. Те се изработват на принципа на отливките за хорас увреден слух. Нашите клиенти са доволни от степента на намаляване на вредния шум, когато използват направените от нас силиконови тапи, по индивидуален отпечатък. Занимаваме се с изработката на тапи от 5 години.Удобниса, защото следват извивките на вашето ухо, не дразнят и са меки. обхващат цялата ушна мида, което е гарант,за повисико намаление на шума. Можете да посетите нашия сайт и да се запознаете с разновидностите, които предлагаме. ЕТ“Гоби“ гр. Пловдив, бул.“Руски“15. тел. 032 650570

  Отговор
 2. Може ли да получа е-мейла на Силвия, за да получа повече информация за антифоните по поръчка.

  Отговор
 3. Здравейте, Силвия,
  благодаря Ви за полезната информация!
  Бихте ли насочили мен и четящите с коя фирма работихте за изработката на индивидуалните антифони?

  Отговор
 4. Аз съм се занимавала с проблема за вътреушни антифони, изработвани индивидуално за работника. Очертаха се следните проблеми:
  1. на всеки от работещите се взема отпечатък от ушния канал (за ляво и дясно ухо) – изисква време и обучено лице, което да го направи. !!! Ако лицето има хронично болно ухо, проблемът изисква специализирана лекарска преценка. Има подмолни камъни!!!
  2. за да се поставят съответните филтри, е необходим честотен анализ на шума, а не само интензитета му.
  3. сертификат за съответствие на продукта
  3. цената не е без значение

  Все пак аз направих пробно на 2-3 работника такива антифони, без да им монтираме никакви филтри. Изпробвах затихването по следния начин: аудиометрия със и без антифона: разликата беше 20 децибела, т. е. така изработените антифони намаляваха интензитета на звука с 20 dB. Работниците бяха доволни, защото те лягат в ухото като секретен ключ в ключалката и не дразнят. Изработени са от хипоалергичен материал (от същия се изработват индивидуалните отливки на слуховоувредените хора), лесно се почистват и са много по-трайни от конвенционалните „тапи за уши“.

  Отговор
 5. Здравейте, г-н Марковски,
  за съжаление нямам впечатления от качеството на такива антифони.

  Единствената информация, която имам за тях е от Незадължителното ръководство за добра практика при прилагането на Директива 2003/10/ЕО „Шум на работното място“, където пише следното:

  За да се произведат тапи за уши, оформяни индивидуално, се правят силиконови отпечатъци на ушните канали или на външните ушни части на ползвателя, и от тях се изготвят отливки на тапите за уши. Изготвените за конкретен ползвател тапи за уши се правят от силикон (мека отопластмаса) или акрилат (твърда отопластмаса) и се покриват със специален лаков слой, за да се подобри съвместимостта им с кожата.
  Постигат се високи стойности на намаляване на звука (45 dB и 30 dB съответно за високите и ниските честоти). Тапите за уши се допълват с различни филтърни елементи, за да се оформи нужната характеристика за намаляване на звука.

  Отговор
 6. Дали имате впечатления за антифоните изработвани по индивидуални отливки?

  Отговор
 7. Естествено, антифоните трябва да са с редуцираща способност поне 18 dB. Тук има една подробност, че всеки вид антифони имат различна заглушаваща способност в зависимост от честотата на шума в Hz, но тази информация я няма в протоколите от измерванията. Вижте например тук:

  http://www.preventa-bg.com/articledetails.php?ArticleID=85

  Относно външни или вътрешни: смята се, че вътрешни антифони е възможно да се прилагат при шумови нива до 100 dB, а над тези стойности предпазването става с външни антифони. Имайки предвид, че 97 dB е твърде близо до 100, бихме Ви препоръчали да се използват външни антифони, но все пак това зависи и дейността, която ще се извършва с тях. не забравяйте и предпочитанията на работещите. Възможно е да се предоставят по един брой от 3-4 вида антифони (с необходимите характеристики, разбира се) на ръководителя на звеното и той да определи кои да се използват.

  Отговор
 8. Може ли да ми отговорите на следния въпрос?
  Измерено е ниво на шума 97 dB (A) в работна среда. Експозицията е 6 часа/дневно. Нормата за допустимата стойност на дневно ниво на експозиция е 80 dB (A). Как да избера антифони и с какви показатели на намаляване на шума трябва да са те?

  Отговор