СТМ нямат право да извършват медицински прегледи

Въпреки, че посочихме на две места становището на Mинистерство на труда и социалната политика относно това, че службите по трудова медицина не фигурират в списъка с видове лечебни заведения, които имат право да извършват медицински дейности, съгласно Закона за лечебните заведения, се оказва, че има служби по трудова медицина, които изнудват работодателите с изискване, че задължително прегледите се правят със специалисти на СТМ.

Поради това отново обръщаме внимание на всички работодатели:

Съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд службите по трудова медицина са звена с консултативни функции, консултират и подпомагат работодателите, комитетите и групите по условия на труд в планирането и организирането на дейностите по осигуряване и поддържане на здравословни и безопасни условия на труд; укрепване на здравето и работоспособността на работещите във връзка с извършваната от тях работа; приспособяването на работата към работещия и профилактика на здравните рискове.
В част Втора, Глава втора „Видове лечебни заведения” от Закона за лечебните заведения са посочени всички видове лечебни заведения, които имат право да извършват медицински дейности. Списъкът е изчерпателен, като в него не фигурират службите по трудова медицина. В тази връзка службите по трудова медицина не могат да извършват медицински дейности, в т.ч. и медицински прегледи. Следователно СТМ може само да консултира работодателя относно необходимите медицински прегледи и специалисти, а работодателят има право да договаря извършването на прегледите със съответните лечебни заведения. (становище на г-жа Петкова, началник отдел „Условия на труд“, МТСП)

Вижте още в статията „Службата по трудова медицина, основана към „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, прави медико-диагностични действия, за които не е записана според Закона за лечебните заведения.“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

15 мнения за “СТМ нямат право да извършват медицински прегледи”

 1. През 2013 година спечелихме /Делфи Груп ЕООД/обществените поръчки за обслужване от СТМ за над 35 прокуратури. Изпълнихме изцяло и нормативно съответстващо договорите. Изготвихме Списъка с вида на медицинските специалисти, извършващи периодичните медицински прегледи и необходимите изследвания, включително и за Национална следствена служба. Какво беше учудването ни, когато специално назначеното в администрацията на Главния прокурор да определя медицинските прегледи административно лице публикува ПП /публична покана/ с изредени всички прегледи на урогениталния тракт на прокурорите, а в списъка ние бяхме вписали /офталмолог и съответните лабораторни изследвания и то с отчитане на нормативно изискуемата периодика/. Нашата реакция беше официално оспорване на тази Обществена поръчка и въпроси /“На кои работни места се използват човешките органи от урогениталния тракт, за да се налагат тези прегледи?“/. Допълнихме, че предметът на дейност на прокуратурата не налага мамологични и урогенитални прегледи и няма официална свързаност между тези прегледи и дейностите им“. Отговорът беше потресаващ: те извършвали превенция на социално значими болести, но бяха забравили, че правомощията им в този смисъл е свързан само с условията на труд. Ние отговорихме, че трябва да си изпълняват дейностите, които обществото очаква от тях, а не да си присвояват функции на МЗ и допълнихме, е да имат отделна длъжност за определяне на медицински прегледи е скандално и злоупотреба. В този стил си писахме с МОН, ДГС, РЗОК и куп други. Мога да публикувам нашите писма, включително и до МС, а сега ще пиша до ЕС за бездействието на институциите и израждането на ЗБУТ в държавните институции, като се източват средства към нароилите се МЦ, които нищо не правят за стреса, а бълват всякакви измислени прегледи. Най-лошото е, че за ЗБУТ в държавните институции финансовите средства от една страна за ЗБУТ /СТМ/ и от друга страна спрямо медицински прегледи и измервания на параметри на условия на труд /вибрации, химически вещества, магнитни лъчения, прах, инфрамервени лъчи / всяка година на администрация, съотношението е 1 към 10. Кои оцеляват, професионалните и компетентни СТМ или играчите? А
  Държавната администрация е изродила всичко, тя е посткомунистическа и нереформирана слуга на политиците ни, които в регионални инспекции назначават политически инфантили, без грам опит. Знаете ли и нещо друго, РЗОК, ДГС, ЕСО и други се надпреварват да пускат ОП /обществени поръчки/ само за миене на колите им, средно по 600 лв на кола. Мога да Ви публикувам кореспонденция, но ще Ви разбият сайта, а като прочетете синтезирано за какво става дума и каква е тенденцията ще сънувате кошмари. Те се обединяват в консорциуми и ще изметат всичко компетентно, което им пречи да крадат. Вижте кой спечели обществената поръчка /ОП/ на социалните служби и ще се убедите в казаното. Уважавам работата Ви, г-жа Илиева, лично се познаваме, но не съм сигурна, че ще публикувате този материал. Аз съм готова да публикувам при Вас всичко писано от нас. И без това ще го направя в сайта ни и го бавя, защото ми е гнусно от тази нагла и некомпетентна публична администрация
  Каквото и да решите Ви желая успехи!
  В Величкова, Ръководител на СТМ към Делфи Груп ЕООД /не съм лекар, а физик/

  Отговор
  • Здравейте, госпожо Величкова,
   Уважавам Вашата активност и стремеж за постигане на справедливост. Не мисля, че по някакъв начин нарушавате етични или други правила, свързани с публикуването на коментари в Otgovori.Info, така че текстът остава във вида, в който сте го написали.

   Всички знаем, че основният нормативен акт (Наредба 3/1987 г.), свързан с периодичните медицински прегледи е морално и професионално остарял. За съжаление години наред всички организации, които участват в обсъждането на промени в тази наредба или създаването на нова като че ли не могат да постигнат съгласие за нейното съдържание.

   В интерес на истината в чл. 8 на Наредба 3/1987 г. е записано, че „периодични медицински прегледи на работниците се извършват с оглед диагностициране на ранните форми на заболяванията и разкриване на рисковите фактори за възникването на масово разпространените и на социалнозначимите болести. “

   От друга страна обаче, когато СТМ изготвя списъка на прегледите, трябва да се съобразява само с нормативната база и оценката на риска и никъде не се говори за социално-значими заболявания.

   Честно казано, вече не следя обществените поръчки и за момента се дистанцирам от дейност като служба по трудова медицина. Мога само да кажа едно – има и качествени професионалисти, работещи в СТМ, които се опитват да си вършат работата в съответствие с поставените задачи, има и фирми, които желаят да постигат по-високи резултати в областта на ЗБУТ и ми се иска по-често да се говори и за тях, а не да ни е срам да казваме, че работим „трудова медицина“…

   Отговор
   • Проблемът е, че всички държавни институции и ползващи публични средства правят каквото си искат по ЗБУТ. Във финансов аспект тежестта на дейностите по ЗБУТ спрямо медицинските прегледи е 1:101 което означава само едно: лобито на медицинските центрове изроди дейностите по ЗБУТ. Аз не съм фен на СТМ, но имам такава и си патя от стриктно следване на нормативната уредба. Ако е въпрос на морално остаряла нормативна база по-скоро такава е Наредбата за видеодисплей. В Наредба 3 има необходимост от много по-малки корекции. Аз по-скоро се интересувах от мнението на специалистите по БЗР относно задължителните периодични медицински прегледи на урогенитален тракт и ets. На мен ми е адски смешно, но това е и източване на публични средства.
    За мен беше важно мнението Ви, че се изисква нормативно съответствие, но пир държавната администрация няма такова чудо. Желая успешна дейност!

    Отговор
 2. Уважаема Г-жо Илиева,
  Благодаря за възможността да споделяме своите скромни мнения във Вашия сайт! Наистина има нужда без взаимно засягане да коментираме проблемите пред работещите в областта на ЗБУТ (във фирмите, в контролните органи, в СТМ и самостоятелно практикуващите експерти. Всеки може да допусне грешка в своята дейност, тъй като нормативната бездна е огромна.
  С удоволствие ще споделям с Вас и Колегите проблемите, които обсъждаме на редовните срещи на Сдружението. Следващата ще е в Монтана или Враца през март.
  Ценното при нас е, че всеки член (независимо от образование, специалност или месторабота) свободно споделя проблеми, начини за решаването им, узнати новости в нормативната база, спорим без обиди и вратата е широко отворена (без дискриминиращи условия) за нови желаещи да работят съвместно в името на общото.
  Весело посрещане на празниците и много лични успехи и здраве на всички посетители на сайта Ви и лично на Вас!

  Отговор
 3. д-р Паскалев,
  благодаря за поправката относно СТМ и лечебните заведения, наистина съм се подвела от текста на ЗЗБУТ (отменен 2007), който казваше, че „Дейността на службите по трудова медицина подлежи на акредитация при условията и по реда, определени за акредитация на лечебните заведения със Закона за лечебните заведения.“

  Отговор
 4. Колеги,

  целта на тази или някоя друга публикация не е да влизаме в спорове кой повече знае, въпреки че понякога има нужда от тях и е нормално да се случват. Все пак моята цел е в този блог да се включат повече специалисти, които да споделят своя опит и знания. Тъй като съм убедена във Вашите, използвам случая да Ви поканя да се включите като автори в Otgovori.Info и да споделите с нас част от Вашия опит или да изразите становище по тема, която Ви вълнува. По този начин написаното от Вас ще стане по-лесно достъпно за много по-голям брой хора, а няма само ние да си говорим.

  Отговор
 5. Уважаема Госпожо Илиева,
  “Добрият вариант” и “добрата практика” не са “концерт по желание”, а имат своето нормативно определение в самата Наредба № 3 за дейността на СТМ, а именно:
  “Раздел ІІ, чл. 11, ал. 2, т. 1, б. “Б” изрично указва:
  Извършваното наблюдение и анализ на здравното състояние обхваща консултиране и подпомагане на работодателя при организирането на периодични медицински прегледи и изсладвания за ранно откриване на изменения в организма в резултат от въздействия на работната среда и трудовия процес”, като по-нататък в ал. 4 на същия чл. 11 се посочва:
  “В случаите по ал. 2, т. 1, буква Б, службата по трудова медицина съгласно нормативните актове за осигуряване на ЗБР и конкретните условия на труд предлага:
  т. 1. Списък на професиите и длъжностите, при които работещите подлежат на задължителни ПМП и изследвания;
  т. 2. Вида на медицинските специалисти, извършващи прегледите и необходимите изследвания;
  т. 3. Честотата на провеждане на ПМП и изследвания”.

  Това консултиране от страна на СТМ не е самоцел, а е точно във връзка със задължението “по Наредба 3/1987 г. работодателя ежегодно да определя до 30.11. контингента, подлежащ на прегледи”.

  Да, вярно е, че в горепосочените текстове не фигурира изразът “за съответната година”, но като се има предвид динамиката в съвременния живот, включително постоянната промяна във времето на факторите на работната среда, условията на труд и непрекъснатата смяна на контингента “лица с повишена чувствителност и намалена резистентност”, то дейността на СТМ по чл. 11, ал. 4 не може да бъде еднократен акт, а ежегодна, за да говорим за една наистина добра практика.

  С най-добри чувства пожелавам весели коледни празници на Вас, Вашето семейство и всички участници във форума!

  Отговор
 6. Привет г-жо Илиева,
  В старата Наредба за СТМ текстът гласеше, че същите организират/извършват медицински прегледи.
  В ЗЗБУТ наистина е предвиден посоченият от Вас ограничителен текст. От сдружението на СТМ в България обаче поставихме следния казус на Комисията по социална политика, която подготвяше текстовете преди внасяне в пленарна зала на НС: Как би се ограничил да извършва лечебна дейност един лекар, който е регистрирал практика в регионалния център по здравеопазване, но няма договор със здравната каса? Видно е, че в този смисъл ЗЗБУТ не е нарушен, т.к. няма кумулативното наличие на двете условия, цитирани от Вас. В този случай лекарят ще се регистрира в състава на СТМ, и ще може да извършва прегледи. Ето Ви и една вратичка, която беше оставена леко открехната за финтиране на ограничението.
  Позволявам си да отбележа, че СТМ НИКОГА не са били причислявани към лечебните заведения (ако направите справка – те са ПУБЛИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ, макар че това законово определение ми прилича малко на друг обект …). Вярно, че старият текст предвиждаше акредитация, но НИКОГА това не е било по повод лечебно заведение. По-скоро авторите предполагам са имали предвид внедряване на система на качество по някои от действащите в Европа стандарти (а по-късно текстът тихичко отпадна и беше заменен с изискването да се внедри система на качество със съответните процедури).
  Прекрасна е Вашата препоръка Работодателите и Работещите да познават перфектно ЗЗБУТ и подзаконовите документи, за да могат да работят ефективно и ползотворно съвместно със специалистите от СТМ и да се получава взаимна полза.
  Весели празници!

  Отговор
 7. Здравейте, г-н Паскалев,
  не само никъде в закон или наредба не е разписано, че тези прегледи трябва да се правят от представители на СТМ, нещо повече:
  В ЗЗБУТ пише следното:
  (3) В състава на службата по трудова медицина и при изпълнение на конкретни задачи НЕ МОГАТ ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ:
  …3. лица, подписали договор с Националната здравноосигурителна каса и регистрирани в регионалните центрове по здравеопазване.

  Освен това предполагам си спомняте, че до началото на 2007 г. службите по трудова медицина бяха в списъка на лечебните заведения, което означаваше на практика, че подлежат и на акредитация, не че някой е правил или изисквал подобно нещо.

  А че СТМ правят каквото си искат е вярно, не че много ме радва. Това не означава, че няма професионалисти, които си вършат работата както трябва! Всъщност на мен също ми е гадно, че заради недобросъвестните и тези, които си вършат работата, също биват оплювани и не им се признава. И от някои коментари в блога виждам, че най-много не признават тези, които очевидно не знаят какви са дейностите на СТМ и как да използват оптимално това, за което работодателят плаща.

  Отговор
 8. Смятам, че съм доста добре запозната с Наредба 3/1987 г., включително и с всички приложения. В моята работа не се делим на лекари и инженери и всеки да си гледа своята паничка.
  Но все пак бихте ли погледнали Наредба 3/2008 г., защото пишете, че „СТМ ПРЕДЛАГА списък с ПОДЛЕЖАЩИ за съответната година“, но в Наредба 3/2008 г. не пише това, а че СТМ предлага списък който съдържа, цитирам Наредбата:
  „2. вида на медицинските специалисти, извършващи прегледите и необходимите изследвания;
  3. ЧЕСТОТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ на периодичните медицински прегледи и изследвания. “
  Да, по Наредба 3/1987 г. работодателя ежегодно да определя до 30.11. контингента, подлежащ на прегледи, но не това е вменено на СТМ в другата Наредба 3, а сте изключително права, че това е по-добрия вариант – на СТМ да бъде вменено изготвянето на списък именно с подлежащите на задължителен преглед за следващата година.

  За да се избегне изнудването на работодателя, добрата практика, според мен е, когато СТМ изготвя списъка изрично да посочи кои прегледи са задължителни по нормативна база и отделно да посочи кои прегледи препоръчва въз основа на оценката на риска. Така работодателят може да прецени дали да се придържа към задължителния минимум или да се вслуша в съвета на трудовия лекар. Така ще има доверие на своята служба по трудова медицина.

  Отговор
 9. Уважаема Г-жо Илиева,
  Според нормативните изисквания СТМ консултират и подпомагат Работодателите относно това – кои периодични прегледи са задължителни, съобразено с наличните рискове при работа. Никъде в закон или наредба не е разписано, че тези прегледи трябва да се правят от представители на СТМ. Разбира се, че единствено право на Работодателя е да си избере лекарския екип от специалисти. Затова буди недоумение Вашето и на преди мен изказали мнение колеги, че СТМ правят каквото си искат. Така мисля, че засягате самостоятелността и общата култура на Работодателите.
  Според мен е най-важно не кой прави периодичните прегледи (дори и да е елитна столична болница или медицински център), а как ги прави. Мога да Ви посоча такива примери за формални и несвързани с условията на труд или възрастта прегледи, за които е платено, без практическа полза за Работодателя и Работещите.
  За съжаление НЯКОИ СТМ са създадени (макар и като отделни юридически лица като дъщерни фирми на лечебни заведения) и така се правят съмо прегледи, без да се влезе в производството и да се свърши нещо съществено за безопасността при работа. Да не говорим и за факта, че след това се търсят направления от личните лекари и парите се търсят повторно и от Здравната каса.
  А има и още по-фрапиращи примери. Например личен лекар (в договорни отношения с РЗОК), който е собственик на СТМ, общински съветник и управител на медицински център ….. Оставям на Вашето въображение в каква насока ще е обслужването от такава СТМ.
  Вече споделих, че не е луд който яде зелника.
  Все пак завършвам оптимистично, че не трябва заради бълхите да изгорим юргана. След като СТМ са европейска практика – просто трябва да се изчистят паразитите от тях (каквито има във всяко стадо и специалности) и да се върви напред. В противен случай остава огорчението у много инженери, лекари и технически специалисти, които се трудят професионално и честно на предния фронт (има и такива представете си) от това, че ги поставяте под общ знаменател.
  Весели празници !!!

  Отговор
 10. Оксиморон = Стилистична фигура, при която се свързват логически изключващи се понятия.

  Подозирам, че не сте достатъчно запозната (или нещо ви убягва) с макар и архаичната Наредба № 3 за предварителните и периодични медицински прегледи. Иначе, не виждам какво противоречие виждате в текста от Наредба №3 за дейността на службите по трудова медицина, че СТМ ПРЕДЛАГА на работодателя списък на подлежащите на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПМП.

  Да, ПМП са задължителни, но на определен период от време, според възрастовата категория на работещите (при раздел ІІ) и според вредностите при които се работи (при раздел ІІІ). Затова СТМ ПРЕДЛАГА списък с ПОДЛЕЖАЩИ за съответната година – съобразно възраст и данни за проведени в минали години ПМП – по раздел ІІ; респективно според производствени вредности (нормени или наднормени – отново с различна периодичност при някои от факторите на РС) – по раздел ІІІ.

  Бих казала, че изнудването идва тогава, когато на работодателя се предлага провеждане на ПМП на всички работещи, без разлика във възраст, фактори на работната среда, и преди колко време са проведени предходни ПМП. Например в една общинска администрация една СТМ беше провела в три поредни години ПМП на ВСИЧКИ служители при ВСИЧКИТЕ СИ ВЪЗМОЖНИ СПЕЦИАЛИСТИ – терапевт, УНГ, очен, акушер-гинеколог, хирург.
  И това е защото някои СТМ са създадени основно и само за това, а проблемите на безопасността и здравето при работа за тях или не съществуват, или са на мноооого заден план.

  А иначе Наредба № 3/1987 г. наистина е вече архаизъм в много отношения – някои вредни вещества са отдавна забранени за употреба и с тях от много години не се работи; има нови технологии(респ. вредности), които естествено не са посочени; има изследвания, които вече са само в историята на медицината и т.н., и т.н.

  Интересно е и кой печели от тази ситуация – от повече от 10 години се говори, че се работи по нова наредба за ПМП, а никой не е виждал дори и едно изречение в проект, да не говорим за обсъждане на законодателно равнище или поне на експертно ниво….

  Отговор
 11. Нормативната уредба за прегледите първончални и периодични е толкова разминаваща се че още дълго СТМ ще си правят каквото поискат.

  Отговор
  • Нали затова всички чакаме да видим какво ще измислят в новата наредба за прегледите – в Националната програма по безопасност и здраве при работа за 2009 година е планирано до края на годината да има Наредба за изменение и допълнение а Наредба 3/1987 г. и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за трудоустрояване.
   За съжаление обаче и тези нови наредби няма как да оправят Наредба 3 за СТМ, в която определено има оксиморон – службата по трудова медицина ПРЕДЛАГА СПИСЪК на професиите и длъжностите, при които работещите подлежат НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични медицински прегледи и изследвания.

   Отговор
 12. Здравейте!
  Поздравявам Ви с прекрасния сайт. От него научих много по отношение на ЗБУТ.
  Относно профилактичните прегледи
  Добре, че поставихте този въпрос. Крайно време е да се престане това изнудване от някои служби по трудова медицина да настояват да извършват и профилактичните прегледи. Намерят наколко лекари и ги изпратят във фирмата да направят набързо профилактични прегледи само да отбият номера. Профилактични прегледи трябва да се правят в регистрирано ДКЦ и то по избор от работодателя
  Нели Стоева

  Отговор