Стоян Георгиев: Дори и едно непочистено работно място може да доведе до трудова злополука

В първото ни обучение „Безопасност и здраве при работа на практика“ участие взе представител на „Сартен България“ ООД – водещ производител на опаковъчни продукти от високо качество. Инж. Стоян Георгиев е Директор „Човешки ресурси“ в дружеството и показа задълбочени познания в осигуряването на безопасност и здраве при работа, на които може да завиди всеки специалист по ЗБУТ.

– Бихте ли казали нещо повече за Вас и фирмата, в която работите?

С управление на „Човешки ресурси” се занимавам от 12 години. Във фирмата работя от близо 2 години. Тук ми се наложи да се занимавам и със ЗБУТ, с пожарна безопасност, гражданска защита, отпадъци, екология и какво ли не още. Просто в едно средно голямо производствено предприятие има поле за изява за всякакви такива специалисти. Икономиката и живота, обаче често налагат всичкото това да се върши от един човек и той е пред дилемата „да приеме, да работи и да се развива” или „да не приеме, да не работи и да хленчи”.

Нашето предприятие е българската инвестиция на Групата Сартен, най – големият производител в Турция на метални и пластмасови опаковки. „Сартен България” ООД е водещ производител в България на метални опаковки и едно от основните предприятия в Плевен. През изминалата 2011 година продукцията на фирмата достигна 35 мил. лева, като 80 % от нея е за износ. Ние сме горди с качеството на нашата продукция и със съвременното технологично ниво на производствено оборудване. Произвеждаме над 120 вида кутии.

– Управлението на човешките ресурси е дейност, която има голямо значение за успеха на една организация. Според Вас, има ли тази дейност нещо общо с дейностите по безопасност и здраве при работа?

Мисля, че можем да кажем твърдо „Да”. Въпреки че във всички „Наредби” се пише за „минимални изисквания”, които да се осигурят примерно от Работодателя. Ако специалистите от „Човешки ресурси” не подберат и назначат подходящи хора за определената длъжност, ако работника няма нужния капацитет, то и тези „минимални изисквания” са обречени. Защото дори и едно непочистено работно място може да доведе до трудова злополука.
На второ място, именно работещите в „Човешки ресурси” са хората, които отговарят за подготовката и обучението на хората. Те могат своевременно да видят, да планират и проведат или организират каквото обучение е нужно и за когото е нужно. И така да бъдат полезни и да допринесат за ЗБУТ във фирмата.

– Кои са най – големите предизвикателства са Вас в осигуряването на безопасност и здраве при работа?

Желанието и старанието ми да се придържаме към изискванията на „Наредбите”. Затова много старателно ги препрочитам и си водя бележки за състоянието при нас. Проблемите споделям с ръководството, обсъждаме и взетото решение привеждаме в действие.

– Тъй като бяхте един от активните участници в обучението, който показа много знания, какви други теми бихте препоръчали да се включат в едно такова обучение или пък да бъдат предмет на специализирано обучение?

Искам първо да отбележа, че Вашата страница https://otgovori.info/ и това обучение, определям като един „Свободен университет по ЗБУТ”, в които се влиза без приемни изпити, но се излиза със Сертификат! Научава се много.
Аз горещо я препоръчвам на всички познати, колеги и приятели да следят тази страница, за да може свободно да плуват в това море от закони, наредби, правилници и инструкции, отнасящи се към ЗБУТ.
А по отношение на едно специализирано обучение, за мен Наредба № Iз-2377 от 15.09.2011 година за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, наистина изисква едно такова обучение.
Изработването на „Плана за евекуация” съгласно изискванията на чл.9, ал.1, т.4 и чл.11 от тази наредба, не е проста работа. И не трябва да бъде само план за отбий номер, а нещо реално изпълнимо и даващо възможност за провеждане на учебна евакуация. А при нужда, да бъде наистина полезен документ.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мнения за “Стоян Георгиев: Дори и едно непочистено работно място може да доведе до трудова злополука”

 1. На 18.05.2018 претърпях злопулука в таз наречена фирма сартен благодарение на сартенци сега съм с ампутиран палец на дясна ръка, амппутирани среден и показалец на лява ръка.Всичко там е под всяква критика машините са стари и опасни постоянно са в ремонт всеки вика и се кара пускаи машината да върви. Никва организация, документация, камоли здравни условия на труд не ходете там До сега никои не доиде при мен да види как съм към дата 29.05.2018

  Отговор
 2. За съжаление, този коментар съдържа обиди и не можете да го видите.

  Отговор
 3. Този ГОСПОДИН е един пенсиониран военен,който вместо да си гледа старините,заема място,което може да се даде на млад човек.Колкото до производството,то е под всякаква критика.Началник цеховете се отнасчт с хората се едно са роби,обиждат и се държат арогантно.Машините са много стари и опасни.През 2012-2013 има6е 5 инцидента,като два от тях са с откъснати краиници

  Отговор
 4. Наистина често се използва старо оборудване, но също така често това е оправдание за липсата на поддръжка на оборудването или дори за премахване на защити, които са съществували или невъзстановяването им при повреда.
  Остава да си пожелаем повече фирми да имат възможност да осъвременят оборудването си.

  Отговор
 5. За какво съвременно технологично ниво говорим тук ? Машините , които се ползват са от 1978г . а трудовите злополуки напоследък досто зачестиха

  Отговор