Стресът сред основните причинители на болки в кръста

Изследвания показват, че при хора в млада възраст, подложени на по-голям стрес, може да се увеличи риска от болки в областта на гърба и кръста след тридесетата им година.

Тези резултати са изнесени от Юнивърсити Колидж в Лондон. Съществува изследване, проведено от колежа сред 5700 кандидати, мъже и жени на възраст 33 години, подбрани според различни умствени и физически критерии, като същите са били интервюирани преди 10 години, на 23-годишна възраст.

Резултатите показват, че за тези участници, които на възраст 23 години са докладвали за психологическо изтощение и стрес, вероятността за развиване на болки в гърба на 32-33-годишна възраст се оказала два пъти по-голяма.

Участниците в изследването са родени през 1958 г. или са част от подбрана извадка пациенти. Приблизително 10% от респондентите (участвалите в изследването) – 571 души – докладват, че болките в кръста им са се появили година преди изследването.

Стресът влияе на всичко

Тези резултати са важни с това, че показват как стресът влияе върху здравето на младите хора. Много от болестите, за които е известно, че се влияят от нивата на стрес, като заболяванията на сърцето и хипертонията, обикновено се проявяват у хората на средна или в напреднала възраст.

Освен стресът, който е сред основните причинители на болки в кръста, установено е, че връзка с болките в гърба има и тютюнопушенето. За пушачите е 1,6 пъти по-вероятно да развият такива проблеми, отколкото непушачите. Връзка на други предполагаеми фактори, като удовлетвореността от работата, социалната класа, индекса на телесната маса и особеностите на емоциите в детството, не е намерена.

Изследователите от колежа не посочват конкретни типове стрес като преимуществено свързани с болките в гърба.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.