Как да се справяме със стреса на работното място

Съвети към работещите

Факторите, които трябва да се вземат под внимание по отношение на стреса, свързан с работата, включват:

 • атмосферата (или „културата“) на вашето работно място и как се гледа на стреса
 • изискванията, които ви се поставят, и рисковете, на които сте подложени;
 • до къде се простира вашият контрол над вашата работа;
 • до колко наясно сте каква е вашата работа;
 • каква подкрепа получавате от колегите и ръководителите, и какво обучение сте получили, за да изпълнявате вашата работа.

Симптомите на стреса, свързан с работата, за които трябва да внимавате, включват:

 • промени в настроението или поведението, например проблеми с колеги, чувство на раздразнение или нерешителност, проблеми с изпълнението на работните ви задължения;
 • чувство на неспособност за справяне или за липса на контрол;
 • приемане на повече алкохол или увеличаване на тютюнопушенето, употреба на незаконни наркотични вещества, и здравослови оплаквания от рода на често главоболие, безсъние, проблеми с храносмилането.

Вашият работодател има законовото задължение да предпазва вашето здраве и да гарантира вашата безопасност на работното място, включително и да ви предпазва от ефектите на стреса. Вашият работодател трябва да открие причините за стреса, свързан с работата, да направи оценка на рисковете и да предприеме превантивни действия преди вие да сте се разболели.

Вие или ваш представител трябва да се консултира за промените на работното място, които засягат вашето здраве и безопасност, включително тези, които могат да доведат до стрес в работата ви. Вие можете да помогнете като идентифицирате проблемите и възможните решения.

Действията, които бихте могли да предприемете, за да се предпазите от стреса, включват:

  да поискате повече отговорности по планирането на вашата собствена работа;
  да поискате да участвате във вземането на решения, отнасящи се до вашата сфера на работа;
  да говорите с вашия ръководител, с представителя на работещите или с друг колега, който може да ви окаже подкрепа, ако смятате, че сте подложен на тормоз и да документирате какво се е случило;
  да говорите с вашия ръководител, ако имате неясноти по отношение на вашите работни отговорности;
  да поискате обучение, ако чувствате необходимост от такова и да говорите с вашия ръководител или представител на работещите, ако започнете да чувствате, че не можете да се справяте.

Освен това усилията да подобрите начина си на живот също ще са от полза; това няма да реши проблема, но поне ще помогне за предотвратяване или намаляване на вредите. Това подобряване включва здравословно хранене, правене на повече физически упражнения, ограничаване консумацията на алкохол, намаляване или спиране на цигарите и поддържане на връзките със семейството и приятелите ви. Ако се притеснявате за здравето си се консултирайте с вашия лекар.

ISO 45003 Указания за управление на психологичните рискове

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.