Въпроси и отговори за стреса при работа

Представяме ви съветите на Health & Safety Executive, предназначени специално за ръководители на малки фирми и организации с персонал до 50 души.

Какво е стрес?

Отговор: Стресът е неблагоприятна реакция в отговор на високо натоварване. Стресът не е заболяване. Но ако е интензивен и продължителен, може да доведе до влошено психично и физическо здраве (например депресия, нервни сривове, сърдечни заболявания).

Аз съм ръководител. Моя грижа ли е стресът?

Отговор: Да. Ваше задължение е да вземете всички предпазни мерки работниците Ви не се разболяват в резултат на работата си. А стресът може да повлияе неблагоприятно здравето и благополучието на Вашите подчинени.

Действията за намаляване на стреса могат да бъдат икономически ефективни. Цената на стреса за Вашата организация може да се прояви като високо текучество, увеличен брой болнични, намалена производителност, неспазване на сроковете и оплаквания от потребителите.

Стресът на един от подчинените Ви може да доведе до стрес и останалия персонал, който трябва да поеме работата и на колегата си.

Работодатели, които не се отнасят сериозно към проблема стрес на работното място, могат да бъдат поставени в ситуация на съдебен иск за изплащане на компенсации на работници, заболели в резултат на стрес при работа. За щастие, намаляването на стреса на работното място може да не Ви струва много пари.

Има ли работодателят нормативни задължения, свързани със стреса?

Отговор: Когато стресът, причинен или влошен от работата, води до увреждане на здравето, работодателят има задължение да направи оценка на риска. Оценката на риска включва:

 • Идентифициране на натоварването при работа, което може да доведе до високи и хронични нива на стрес;
 • Идентифициране на хората, които могат да бъдат повлияни от него; и
 • Определяне дали е направено достатъчно за предотвратяване на това влияние.

Как да разпозная стреса у дадено лице?

Отговор: Много от външните признаци на стреса са забележими за ръководителите и колегите. Търсете промени в настроението или поведението, такива като влошаващи се отношения с колегите, раздразнителност, нерешителност, чести отсъствия от работа или намалена производителност.

Страдащите от стрес може да пушат повече, или да консумират алкохол повече от нормалното, дори да посегнат към наркотици. Те може също да се оплакват от здравето си – например от чести главоболия.

Как да разбера дали стресът е проблем за моята фирма?

Отговор: Първо, проведете неформални разговори, за да получите представа какви са проблемите: например разговаряйте и вижте дали персоналът Ви не е разочарован и обезверен от работата си.

Това може да се прояви като голям брой отсъствия от работа (особено чести краткотрайни заболявания), закъснения, проблеми с дисциплината или текучество, намалено качество или количество на продукцията.

За появата на тези симптоми, разбира се, може да има и други причини, но ако те по някакъв начин са свързани със стреса на работното място, постарайте се персоналът да Ви каже за това:

 • Говорете с тях и ги изслушвайте. Можете да организирате дискусия за различните видове натоварвания, описани по-нататък;
 • Помолете ги да опишат трите “най-добри” и трите “най-лоши” аспекта на работата си и дали някои от тях водят до натоварване.
 • Можете да използвате събраната информация за идентифициране на широко разпространените и повтарящи се натоварвания и кой може да бъде неблагоприятно повлиян от тях.

Съществуват унифицирани въпросници, които могат да Ви бъдат полезни. Но те имат и своите недостатъци – те са твърде обемни, а и може да не съдържат въпросите, подходящи за Вашата организация. Самата интерпретация на резултатите изисква специални познания.

Помнете, че трябва да:

 • Уважавате конфиденциалността;
 • Уведомявате персонала какво смятате да правите с информацията, която събирате;
 • Включвате персонала доколкото е възможно в решенията, които ще вземете;
 • Включвате специалистите по здравословни и безопасни условия на труд, ако имате такива, в плановете и решенията си;
 • Документирате резултатите от оценката на риска, ако имате повече от 5 души персонал;
 • Проверявате от време на време дали ситуацията на работното място не се е променила.
Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📑 Всичко за стандарта ISO 45003 Указания за управление на психологичните рискове с възможност за преглед.

📹 Вижте нашето видео „Как психичното натоварване се превръща в психично напрежение“

Вижте още:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.