Стрес при работа – въпроси и отговори

Представяме ви съветите на Health & Safety Executive, предназначени специално за ръководители на малки фирми и организации с персонал до 50 души.

Въпрос (В): Какво е стрес?

Отговор (О): Стресът е неблагоприятна реакция в отговор на високо натоварване. Стресът не е заболяване. Но ако е интензивен и продължителен, може да доведе до влошено психично и физическо здраве (например депресия, нервни сривове, сърдечни заболявания).

В: Аз съм ръководител. Моя грижа ли е стресът?

О: Да. Ваше задължение е да вземете всички предпазни мерки работниците Ви не се разболяват в резултат на работата си. А стресът може да повлияе неблагоприятно здравето и благополучието на Вашите подчинени.

Действията за намаляване на стреса могат да бъдат икономически ефективни. Цената на стреса за Вашата организация може да се прояви като високо текучество, увеличен брой болнични, намалена производителност, неспазване на сроковете и оплаквания от потребителите.

Стресът на един от подчинените Ви може да доведе до стрес и останалия персонал, който трябва да поеме работата и на колегата си. Работодатели, които не се отнасят сериозно към проблема стрес на работното място, могат да бъдат поставени в ситуация на съдебен иск за изплащане на компенсации на работници, заболели в резултат на стрес при работа. За щастие, намаляването на стреса на работното място може да не Ви струва много пари.

В: Според Закона за здравословни и безопасни условия на труд, какво трябва да направя за стреса?

О: Когато стресът, причинен или влошен от работата, води до увреждане на здравето, трябва да направите оценка на риска. Оценката на риска включва:

 • Идентифициране на натоварването при работа, което може да доведе до високи и хронични нива на стрес;
 • Идентифициране на хората, които могат да бъдат повлияни от него; и
 • Определяне дали е направено достатъчно за предотвратяване на това влияние.

В: Как да разпозная стреса у дадено лице?

О: Много от външните признаци на стреса са забележими за ръководителите и колегите. Търсете промени в настроението или поведението, такива като влошаващи се отношения с колегите, раздразнителност, нерешителност, чести отсъствия от работа или намалена производителност.

Страдащите от стрес може да пушат повече, или да консумират алкохол повече от нормалното, дори да посегнат към наркотици. Те може също да се оплакват от здравето си – например от чести главоболия.

В: Как да разбера дали стресът е проблем за моята фирма или организация?

О: Първо, проведете неформални разговори, за да получите представа какви са проблемите: например разговаряйте и вижте дали персоналът Ви не е разочарован и обезверен от работата си.

Това може да се прояви като голям брой отсъствия от работа (особено чести краткотрайни заболявания), закъснения, проблеми с дисциплината или текучество, намалено качество или количество на продукцията.

За появата на тези симптоми, разбира се, може да има и други причини, но ако те по някакъв начин са свързани със стреса на работното място, постарайте се персоналът да Ви каже за това:

 • Говорете с тях и ги изслушвайте. Можете да организирате дискусия за различните видове натоварвания, описани по-нататък;
 • Помолете ги да опишат трите “най-добри” и трите “най-лоши” аспекта на работата си и дали някои от тях водят до натоварване.
 • Можете да използвате събраната информация за идентифициране на широко разпространените и повтарящи се натоварвания и кой може да бъде неблагоприятно повлиян от тях.

Съществуват унифицирани въпросници, които могат да Ви бъдат полезни. Но те имат и своите недостатъци – те са твърде обемни, а и може да не съдържат въпросите, подходящи за Вашата организация. Самата интерпретация на резултатите изисква специални познания.

Помнете, че трябва да:

 • Уважавате конфиденциалността;
 • Уведомявате персонала какво смятате да правите с информацията, която събирате;
 • Включвате персонала доколкото е възможно в решенията, които ще вземете;
 • Включвате специалистите по здравословни и безопасни условия на труд, ако имате такива, в плановете и решенията си;
 • Документирате резултатите от оценката на риска, ако имате повече от 5 души персонал;
 • Проверявате от време на време дали ситуацията на работното място не се е променила.

В: Ако разбера, че стресът е или може да бъде проблем, какво да правя?

О: Няма един единствен най-добър начин за справяне със стреса при работа. Това, което можете да направите, зависи от Вашата практика, както и от причините за възникването на проблема.

Но само осигуряване на обучение и/или помощ за засегнатите от стреса при работа няма да е достатъчно – това не премахва източника на проблема. По-нататък са представени някои от стресорите свързани с работата, както и предложения за управленски действия, приложими за малки организации.

Вижте още и:

Справяне със стреса при работа – ръководство за работещите

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.