Стресът на работа повишава риска от рак на гърдата

Жените, подложени на хроничен стрес на работното си място, с 30% по-често заболяват от рак на гърдата в сравнение с онези, чиято работа не е съпроводена от стрес, съобщава списание Epidemiology. До този извод са стигнали шведски и британски учени. Те се базират на изследване, проведено сред 36 000 работещи жени на възраст между 30 и 50 години.

Участничките, които живеят в Швеция, са били наблюдавани от 1990 г. до 2004 г. През това време 767 жени са развили рак на гърдата.

След като са били взети предвид такива фактори като консумация на алкохол, брой деца, тегло и възраст, учените са стигнали до извода, че при жените, които са подложени на хроничен стрес на работното си място, рискът от рак на гърдата се повишава с една трета. Това се отнася само за жените, които работят на пълно работно време, съобщи ръководителят на изследването Хана Купер.

Механизмът на влияние на стреса за появата на рак на гърдата не е напълно ясен. Учените предполагат, че определена роля играе хормонът естроген, чието ниво се повишава при хроничен стрес. Повишеното ниво на естроген се смята за рисков фактор за поява на рак на гърдата.

Според друга теория за развитието на рака спомага нездравословният начин на живот – жените в състояние на хроничен стрес често пушат и не спортуват. Освен това стресът може да отслаби имунната система, което може да повлияе на съпротивляемостта срещу онкологични заболявания, съобщи Купер.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.