(Не)научени уроци – примери за злополуки в строителството

Строителството е една от дейностите с най-висок трудов травматизъм. Какви са най-честите смъртни случаи при трудови злополуки в строителството през последните три години?

Пиша тази статия, защото смятам, че това е един от начините да разберем кои са опасностите, с които трябва първо да справим и частичен отговор на въпроса – какво да им говоря при ежедневния инструктаж?

Случаите, които ще ви припомня не са приятни, но искам отново да заостря вниманието, за да станат по-малко.

Най-чести причини за смърт в строителството – падане от височина и затрупване от земни маси

Смърт поради падане от височина

На 01.11.2010 г. около 12:00 ч., в землището на с. Крумово, общ. „Тунджа”, в района на бившия лагер за военно обучение „В. Коларов”, при демонтаж на греди от покривна конструкция на масивна двуетажна сграда пада С. М. на 58г. и вследствие наполучените травми при падането Манолов е починал.


54-годишният Петър Гълъбов падна от новострояща се кооперация на ул. „Илинден“ в Благоевград от около 10 метра височина при изливане на бетонна плоча. Строителният работник загубва равновесие при проверка дали бетонната смес е добре запълнена в кофража.

Пак при изливане на бетон  загина и 38-годишен работник на строеж в кк “Златни пясъци”. Мъжът е паднал от четвъртия етаж на новоизграждащ се хотел докато пренасял улей от тръба за изливане на бетон.


34-годишният М. Величков загина при трудова злополука край Банскo. Строителният работник от Благоевград е паднал от покрива на 4-етажна новострояща се сграда в местността “Герачини улици”.


На 20 май 2010 г. 30-годишен работник загина, след като падна от строителен обект, намиращ се на бул. „България” в столицата.

Само три дни по-късно в Стара Загора четиридесет и девет годишен работник падна от височина 5 метра върху бетонна замазка докато свалял ламарина от покрива на навес.


През юли 2008 строителен работник от Пещера загина след като падна от покрив на обект в Банско.

Загиналият не е ползвал предпазен колан по време на работа и не е било определено място за хващане на коланите (отговорност на техническия ръководител).

Пак в същия месец 51-годишния Д.В. беше съвсем близо до смърт след падане от покрив на склад в село Пиргово при извършване на монтаж.


През март загина деветнайсетгодишен младеж, падайки от 20 метра височина при извършване на строителни работи на територията на циментовия завод „Холсим“ край врачанското село Бели извор.

Пак 19-годишен строител бе с опасност за живота след падане от височина в района на строителните работи на автомагистрала „Люлин“.


През октомври 2010 38-годишен работник падна от покрива на сграда от около 13-14 метра височина и загина при злополуката.

В същия месец загина и 51-годишния М.Х. падайки от покрива на триетажна постройка при поставяне на хидроизлация.


41-годишен мъж от Белозем падна от покрив на производствено хале и почина на място през ноември 2008 г. Загиналият е извършвал монтажни работи по покривната конструкция на сградата на 10 метра височина.

При съвместната проверка на Главна инспекция по труда и Национален осигурителен институт е установено, че работникът е бил без предпазен колан за работа на голяма височина.


Пак през същия месец строителен работник загина при трудова злополука край с. Баня. По време на работа на покривна конструкция на новострояща се сграда в местността „Камена“, 40-годишният мъж от пазарджишкото село Драгиново паднал от 8 метра височина и починал на място. Пристигналият на място екип на Спешен център само констатирал смъртта на строителя.


Двама загинаха при падане от височина при саниране на жилище. Мъж загина след падане от височина на осмия етаж на жилищна кооперация в Русе през октомври 2008.

26-годишният работник В.Т падна от десетметрова височина при саниране на училището в Кремиковци и почина по-късно в „Пирогов“.

Работникът е имал предпазен колан, но не е бил вързан за него.  Касата на прозореца, на който е работил 26-годишния загинал мъж е паднала и поради голямата си тежест е го завлякла надолу.

Затрупване от земни маси

През октомври 2010 г. 26-годишният Васил Тодоров загина при трудова злополука в Елена. Инцидентът става около 19 часа при изкопни работи на улица „Иван Момчилов“ №8.

Загиналият е копаел изкоп за дренаж, заедно с други работници на еленската фирма. Сринала се земна маса е затрупала младия мъж на дълбочина 2, 5 метра и той се задушава, преди да бъде изваден.


Месец по-късно 54-годишен строителен работник от Кюстендил загина при трудова злополука в град Кула. Инцидентът става при изкопни дейности и монтаж на канализационни тръби. Мъжът е бил затрупан от свлякла се земна маса.


Свлечена земна маса затрупа трима работници в Цар Калоян. За радост нямаше смъртен случай – единият бе със счупен крак, другите двама – по-леко пострадали.


34-годишният Йордан Стоилов от Симитли пострада тежко, докато работи в изкоп за включване на новострояща се частна сграда към ВиК мрежата и го затрупва земна маса.


40-годишният Сашо А. от Елхово загина на място при трудова злополука, станала в двора на училище “Никола Вапцаров” в Елхово при извършване на изкопни работи за поставяне на тръби за канализация.

Загиналият бил в изкопан канал, заедно с 20-годишния Димитър Д., също от Елхово, когато земна маса се е срутила и затрупала двамата работници.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.