9 съвета от експерти за подобряване на безопасността

Преди да започнете да въвеждате процедури и лозунги, свързани със здраве и безопасност, вижте тези съвети на хора, които са преминали през процеса – от едната или другата страна.

А дори и вече да имате силна култура на безопасност, не е лошо да си припомните какво може да се обърка.

Лозунгите нямат значение за хората, които имат най-голямо значение

Celeste Puffenbarger:

В здраве и безопасност съм от 26 години. Бил съм по целия свят и съм работил за най-големите и най-малките компании наоколо.

Единственият елемент, който всички, освен две, пропуснаха, е, че лозунгите нямат значение за хората, които имат най-голямо значение. Това всъщност ги отблъсква от всичко, което рекламирате като безопасност.

За да накараш хората да се чувстват сигурни, просто трябва да си човек. Отнасяйте се с уважение към всички хора и те ще изслушат всяка дума, която им казвате, включително за безопасност.

Това е тайната, която повечето компании просто не могат да достигнат. Бъдете просто човешко същество.

Познавайте задачите в реалност, а не по описание на длъжността

Allan Burdett, Senior Health & Safety Consultant (Arco Ltd):

Според мен положителните принципи за развиване на добра безопасност са да познавате задачите в реалност, а не по описание на длъжността.

Не в заседателната зала или на семинари. Сложете ботушите и каската и излезте там и наистина разберете проблемите, пред които са изправени работещите.

Уроците, научени от този тип положителна ангажираност, обикновено отварят очите ви и променят гледната ви точка за това, което се прави и какво трябва да се направи, за да се подобри.

Уверете се, обаче, че давате обратна връзка на хората, с които общувате, за да знаят, че това не е просто жест или някакво упражнение!

Възприемете по-холистичен подход, ориентиран към човека

Deanne (Dee) Boules:

Според моя опит, ако искаме да направим разлика, трябва да спрем да третираме безопасността като „отделна“ част от бизнес операциите и да приемем холистичен подход.

Твърде често виждам сложни системи за безопасност, стратегии за ангажиране и обучение, които не вземат под внимание как работи човешкият мозък, включително неговите ограничения, което създава объркване и когнитивно претоварване.

Моите най-добри съвети:

 • Рационализирайте системите и процесите си и интегрирайте изискванията за „безопасност“ във вашите бизнес практики – безопасността не трябва да бъде сложна.
 • Разберете как работи човешкият мозък.
 • Създайте интегрирано ориентирано към човека изживяване на служителите, което подкрепя хората и намалява когнитивното претоварване.
 • Водете разговори.

Участие на работещите, а не спуснато отгоре

Matthew Sadgrove, MHlth (Dist) ProfNZISM:

Вместо да бъде спуснато отгоре, участието на работещите от самото начало е далеч по-ефективен път напред, който впоследствие създава усещане за стойност сред тях и гарантира, че предвидените решения или промяна се придържат без вълните на отрицателни странични ефекти върху други части на организацията.

Wayne Dixon, EH&S manager:

За мен това не е един от най-добрите начини, това е единственият начин. Вашите служители, хората в цеха са тези, които най-често ще бъдат наранени, а не тези в заседателната зала.

Без ангажираността на рaботещите нямате култура, нямате ангажимент. Образоването, разбирането и доверието са ключовете според мен. Много по-вероятно е човек да се адаптира към по-безопасен начин на работа, ако разбере защо.

Ако е участвал в процеса, вие получавате неговата подкрепа и той ще направи работата по управление и подобряване много по-лесна. Ако хората разберат, е много по-вероятно да се доверят и така кръгът продължава.

Обяснявайте и обучавайте от първия ден

Leah Minca, Safety Coordinator/CAD Engineer:

Според моя опит, насърчаването на култура на безопасност започва при ориентацията на нови служители.

Чрез първоначални инструкции относно очакванията за безопасност, както от ръководството, така и от служителя и стойността на приноса на служителите, става по-лесно да се развиват и насърчават добри навици за безопасност, включително докладване на рискови възможности.

Награждаването и насърчаването на приноса и участието на служителите укрепва цялостната култура на работното място.

Brian Humphreys CRSP (NP), Author of No Smoke Without Fire. Smoke Signals:

Създаването на безопасно работно място изисква разбиране какво прави една работна среда опасна. Осигурете ресурси, за да гарантирате, че опасностите са идентифицирани и контролирани до приемливо ниво.

Персоналът трябва да разполага с необходимите знания, инструменти, оборудване, обучение, надзор и подкрепа.

Лесно докладване на потенциални проблеми

Asankhaya Sharma:

Според моя опит най-добрият начин да направите това е да създадете култура, при която докладването на потенциални проблеми с безопасността е лесно и се насърчава.

Използването на QR кодове или анонимни формуляри на работните места може да позволи на служителите да се ангажират по смислен начин за насърчаване на културата на безопасност без страх от последствия.

Контрол

Greg Dewberry, Certificate IV in Security & Risk Management at VAST Academy:

Там, където работя, проверките за безопасност на работното място се извършват всяко календарно тримесечие.

Вместо представителят по здраве и безопасност да ги прави всички, ми хареса да ги разпределя между наличния персонал, така че те да се включат в оценката на собственото си работно пространство и да докладват всичко, което не е в ред.

Това им дава чувство за участие и собственост. Укрепва културата на работното място, че безопасността е отговорност на всеки.

Wade (Wadeo) Charles, Emergency & Disaster Management Professional, Expert Outdoor Educator, Work Health Safety Advisor, Vocaational Trainer/Assessor:

Обучение на служителите: Осигурете цялостно обучение по безопасност на всички служители, включително новоназначени служители и изпълнители. Уверете се, че разбират специфичните процедури за безопасност и протоколи, свързани с техните роли. Редовно актуализирайте програмите за обучение, за да информирате служителите за най-новите практики за безопасност.

Ясна комуникация: Създайте отворени и ефективни комуникационни канали за докладване на проблеми с безопасността, инциденти или близки инциденти. Насърчавайте служителите да говорят без страх от репресии. Въведете система за докладване, разследване и незабавно решаване на проблеми с безопасността.

Редовни инспекции: Провеждайте редовни инспекции и одити за безопасност, за да идентифицирате опасностите и рисковете на работното място. Отстранявайте незабавно всички проблеми.

 Среда на психологическа безопасност

Tc. Elroy Bansi Gersit, Technical Services Tech at PETRONAS Carigali Sdn. Bhd:

Според моя опит, първо трябва да имаме споделени вярвания сред нас и среда на психологическа безопасност, в която всеки, независимо от позицията си в организацията, може свободно да изказва своите идеи, притеснения, въпроси или да прави грешки, без да бъде съден, наказан или унижен.

Пример за това е да направите така, че работниците да станат приятели и семейство, където да се чувстват сигурни да говорят за всякакви проблеми и да изразяват мнението си.

Ако има празнота в организацията или някой работник се страхува да говори, тогава независимо от предоставените инструменти, те ще го запазят за себе си.

Alanna Ball, основател на Women in Safety:

Днес чух една фраза, която наистина ми хареса и беше „нежно запитване“. Чрез искрени разговори, задаване на правилните въпроси и подкрепа на всички наши заинтересовани страни, ние научаваме повече за бизнеса, допустимите рискове и нашите хора.

Яснота и обратна връзка

Louise Toohey, Health Safety and Wellbeing Lead:

Разберете значението на човешкия фактор за безопасността.

Също така не става дума за това какво се е объркало, а също и за желанието да отделите време, за да обясните на хората ЗАЩО трябва да се поправи и най-вече КАК трябва да се поправи и да работите с хората чрез сътрудничество, наставничество и насоки.

Kayode Oglebelade:

Определянето на очаквания чрез установяване на цели ще предпази работниците от объркване, тъй като те ще бъдат наясно към какво работи организацията.

Това гарантира фактът, че участието на крайните потребители в поставените цели ще направи отговорността и отчетността ясни.

Peyman Pouryafar, Health and Safety Rep @ Advance Forming:

Едно нещо, което намерих за полезно, беше, че служителите виждат, че се предприемат коригиращи действия и опасното действие/ситуация е елиминирано или изолирано.

По този начин служителите се насърчават да допринасят повече по отношение на здравето и безопасността.

А какъв е вашият съвет?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “9 съвета от експерти за подобряване на безопасността”

 1. Влизам в стая на кооперация и констатирам висящ телфер. Опитвам се да обесня чрез обикновен начин(манипулация на един телфер), не по наредба и инструкция за безопасна предназначението му е важен показател за ЗБУТ. „Ееее телфер ние си го ползваме като заколим и закачим агнето за сбора за да го одерем“ Със съгурнест не е така.Психолочически не са запознати че ако 5 тона или товара от него паднат върху тях последставията са непоправими. Липсва обратната връзка- Председател-работник. Информация от работника към преседателя да не се изгуби работно място и да се даде иформация за ЗБУТ със СПО.
  На много места съм го констатирал в практиката. Но и на много места и другата ситуация, Винаги служителите предприемат действия за подобряване ЗБУТ.

  Отговор
  • Благодаря за споделеното, г-н Георгиев.

   Аз бих отговорила на обяснението за начина на използване първо с шега от рода на „Еее, много са ви големи агнетата“ и наблюдавайки реакцията им да мина и на сериозната част :)

   Отговор