Тай Чи при ревматоиден артрит

В брой 11 на списанието със свободен достъп BMC Musculoskeletal Disorders са публикувани резултатите от интересно изследване на влиянието на тай чи упражненията върху ревматоидния артрит.

Ревматоидният артрит (РА)

е хронично, възпалително и системно заболяване, което се отразява на опорно-двигателния апарат, като може да засегне и тъканите около ставите, и други органи в цялото тяло. Определя се като системно заболяване, тъй като може да засегне много органи в тялото.

Тай Чи

е традиционно китайски бойно изкуство, което съчетава бавни и внимателни движения с умствен фокус. Възможно е да го срещнете и под наименованието Тай Дзи, Тайдзицюан.

Целта на  изследването на норвежките учени е била да се проучи по какъв начин упражняването на Тай чи ще повлияе активността на заболяването, физическите функция, здравния статус и опит при пациенти с ревматоиден артрит.

За целта петнадесет пациенти с РА (13 жени, възраст 33-70 години) са били инструктирани и са упражнявали Тай Чи упражнения два пъти седмично в продължение на 12 седмици. В началото и края на този период са направени редица тестове.

В рамките на групата, Тай Чи практиката е довела до подобряване на мускулните функции на долните крайници, а качествените анализи са показали, че пациентите са получили подобряване на физическото състояние, увереност в движенията, по-добър баланс и по-малко болка по време на тренировка и в ежедневния живот. Другите резултати са намаляване на стреса и повишаване на физическата култура.

Все пак изводите са, че Тай Чи има благотворен ефект върху тялото, но не може да се говори за повлияване на активността на заболяването.

Аз пък бих препоръчала тай чи упражненията за всяка една професия, в която сте подложени на стрес и продължителна работа в офис. Защо не опитате и вие да подобрите физическото си състояние и дух с малко тай чи?

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Комплекс разтягащи упражнения – грижа за гърба
🔗 Как да насърчим физическата активност на работното място
🔗 10 съвета за намаляване на натоварването на гърба

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.