Трикове за по-успешно обучение по ЗБУТ

Лекциите за правила, изисквания и нормативна база едва ли могат да се нарекат интересни. Темите наистина са сериозни, но за да постигнем по-голяма ангажираност, е необходима и доза забавление или пък да използваме някой и друг трик.

В тази статия ще прочетете някои трикове и методи за обучение и инструктажи по ЗБУТ, чрез които ще постигнете повече ангажираност по време на обучение или инструктажи.

Да допуснеш грешка нарочно

Michael Loughran, мениджър в MacTaggart & Mickel Timber Systems LTD разказва как прави постери на тема здраве и безопасност с допуснати граматически грешки и оперативните работници просто нямат търпение да му кажат за тях.

В края на седмицата тези работници, които са открили граматическите грешки, получават детско меню или друг сладкиш, който споделят със своите колеги и разказват защо са го получили.

Останалите, от своя страна, отиват също да прочетат и видят допуснатите грешки от мениджъра. Така всеки път всички внимателно четат плакатите, за да намерят къде ще е грешката. За 4 години обаче това е допринесло за повишаване на културата на безопасност във фирмата и е станало традиция.

В нашите обучения не сме правили нарочни грешки, но пък понякога се случват по естествен начин. Ще си призная, че имах случай, в който допуснах лапсус и вместо „антифони“ казах „тампони“  – обстановката веднага се разведри и вниманието  беше повишено :)

Игра с елиминация

David Shanahan, Директор на Collective Safety Solutions споделя за следната игра:

„Обучавам по здраве и безопасност във фирмата и използвам викторини в игра, наречена „най-слабото звено“. Това е игра с елиминация, при която всички са подредени в кръг.

Задава се последователно въпрос на всеки. Ако човекът, на когото е зададен въпроса не успее да отговори, той може да бъде спасен от следващия до него чрез отговор. Всеки има по три живота. По този начин обучението става чрез забавление и хората се научават да работят в екип.“

Ние се възползвахме от тази игра и участниците в обученията на Otgovori.Info добре я познават :)

Rishi Chaturvedi – Инспектор по безопасност и здраве в Al Taver Group препоръчва след като бъдат направен тест в края на обучението, имената на най-добре отговорилите да бъдат поставени на видно място.

Ако хората се смеят, това не означава, че обучението не е ефективно

Някои хора смятат, че щом материята е важна за живота и здравето на хората, ще бъде несериозно, ако се използват шеги или хората се забавляват по време на „толкова важно и сериозно“ обучение.

На практика обаче, вероятно много от вас са присъствали на обучения, на които са „заспивали“ след първите десет минути, защото лекторът говори ли, говори и говори и то без особена емоция. В този случай обучаваните са загубени още в началото и няма шанс да научат нещо.

Когато се добави малко лекота в материала, малко хумор, това помага на хората да повишат вниманието си и до тях да достигне нещо от това, което се опитвате да им кажете.

Пример за използване на хумор в обученията или инструктажа дава Timothy Johnson, Директор по безопасността и качеството в Murphy Industrial Coatings. Той използва смешни снимки или видеа, които показват грешки, но не такива с тежки инциденти, а които забавляват.

След това обаче участниците в обучението или инструктажа започват да дискутират колко сериозен е можел да бъде инцидента поради грешката и това повишава тяхното внимание. Така започвайки с малко хумор, това ги прави по-активни.

За по-активно участие

Kay Bucky, обучител в Development Company Limited, по време на работата си за верига магазини, използва всяко свое посещение да снима кратки клипове – някои истински, а други – инсценирани от работещите, например да поставят палет на аварийния изход. След това тези клипове се обсъждат и неговата роля е само да отговаря на въпроси или да уточнява.

От тези клипове впоследствие е направен филм, който се използва при опресняващи обучения. С други думи – не са необходими скъпи видеопродукции – материалът го имате на място. Освен това работещите откликват още по-добре, когато виждат свои колеги, които познават.

Впрочем, ние също ползваме този похват в някои наши вътрешнофирмени обучения – преди обучението правим кратък обход и при разрешение на нашия домакин – правим снимки или кратки видеа за целите на обучението. Наистина работи и обучаемите са много по-ангажирани!

Друг метод, който споделя Kay Bucky, е да подготви стаята за обучение специално с цел да се провери колко опасности ще забележат обучаваните, когато влязат. Е, ние не правим това, но пък си имаме една специално подготвена страница от книга за инструктаж, в която участниците откриват грешките при документирането. Скучаещи няма :)

Вижте какво ви предлагаме за вашето фирмено обучение

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.