Може ли предпазният колан за защита от падане от височина да ни убие

Снимка: Canadian Occupational Safety

Много специалисти по безопасността естествено приемат, че след като падането е било спряно, системата за защита от падане от височина успешно си е свършила работата. За съжаление това не е така. Работник, окачен в изправено положение, с крака, висящи в сбруя от всякакъв вид, подлежи на травма при висене.

Ето разказа от лице, участник в експерименти по този проблем:

„Чувствах се изненадващо удобно, когато краката ми висяха спокойно под мен, а ръцете ми се протегнаха в поза, което сигурно приличаше на разпятие. Нямах никакво чувство на стрес и мислех защо това се смята за опасно. Чувствах, че ще мога да остана в това положение за дълго време. Три минути по-късно, може би по-малко, се чудех защо изведнъж ми стана толкова горещо.

Следващото нещо, което помня е, че ме съживиха от безсъзнание. Току-що преживях това, което може да е смъртоносно за вашите работници, които използват предпазни колани.

За мое щастие, травмата беше в безопасното обкръжение на изследователския отдел на Медицинския филиал на Университета на Тексас в Галвестън, където бях първият участник в експеримента на НАСА, изучаващ ортостатична непоносимост при астронавтите. Вашите работници няма да са толкова щастливи.“

Нуждата от бързата и ефикасна помощ е изключително важна при използването на лични предпазни средства, тъй като забавянето може да има сериозни последици, например, когато някой виси неподвижен на колана след падане.

При най-лошия сценарий загубата на съзнание с последваща смърт може да настъпи след няколко минути. Този феномен, известен като травма при висене (suspension trauma) се причинява от множество фактори, но по принцип основният е нарушение в кръвообръщението на жизненоважни органи, по-специално на мозъка, както и на сърцето и бъбреците.

Това се получава вследствие на неподвижното висене и евентуално нарушение на кръвообращението в крайниците поради колана. Последиците могат да бъдат по-тежки и поради други фактори, например шок или нараняване.

Времето преди загубата на съзнание зависи от сложността на ситуацията и е комбинация от горните фактори. То може да варира от шест минути до два часа. (източник: Guide to the Safety, Health and Welfare at Work (Work at Height) Regulations 2006l Health and Safety Authority, Ирландия)

Запомнете: Никога не работете сами! Кой ще Ви помогне, ако паднете и увиснете в колана? Травмата от висене е много по-опасна от другите наранявания. Своевременната помощ е от решаващо значение.

Почти винаги за оказване помощ на паднал и висящ в колана човек е необходимо специално оборудване.

Препоръки за защита

Ето и част от препоръките на експерти относно подготовката и реакцията за спасяване на човек, увиснал на колан:

 • На работниците никога не трябва да се разрешава да работят самостоятелно с използване на сбруя.
 • Точките на окачаване трябва да бъдат поставени толкова високо, колкото е възможно.

След падане:

 • Работниците трябва да бъдат обучени да се опитат да движат краката си в сбруята и да се опитат да се избутват с крака чрез всички възможни опори.
 • Работниците трябва да бъдат обучени да се опитат да вдигнат възможно най-високо краката си, а главата да поставят възможно най-близо до хоризонталата (това е почти невъзможно при повечето предлагани на пазара сбруи).
 • Спасителите трябва да бъдат обучени, че жервтите, окачени вертикално преди спасяването, са в потенциално фатална ситуация.
 • Спасителите трябва да са наясно, че смъртта след спасяването може да се случи, ако жертвите бъдат преместени в хоризонтална позиция твърде бързо.

Основни правила за долекарска помощ след сваляне на висящ човек от колана:

1. Не поставяйте пострадалия веднага в легнало положение тъй като това може да причини смъртта му. След висене в колана насъбралата се (поради гравитацията) в краката кръв рязко ще се насочи към сърцето и може да причини инфаркт.

2. С оглед на горното, поставете пострадалия седнал със свити колена и изправен труп – положение (1) в продължение на 20 до 40 минути. След това той може бавно да се положи легнал — положение (2).

Положение след сваляне от колана

Забележка: Някои нови научни изследвания твърдят, че не е необходимо да се поставя пострадалия в това положение, а може да бъде поставен и легнал. Разбира се, ако пострадалият е в безсъзнание, по-добре е да бъде поставен легнал и да се започнат действия по проверка на дишането и КПР, защото това е по-голямата опасност.

3. В случай на травма от висене, незабавно трябва да се потърси специализирана медицинска помощ.

4. Транспортирайте пострадалия в седяща поза до най-близкото медицинско заведение.

На това видео можете да видите демонстрацията по спасяване на увиснал на колан човек, направена на XIX-я Световен конгрес по безопасност и здраве при работа

Подобни статии:

1 thought on “Може ли предпазният колан за защита от падане от височина да ни убие”

 1. Спасяването на хора висящи увиснали в сбруя, колан, заклещени в „корем“ на въжето и т.н. са отговорна и опасна дейност.

  Както за спасявания така и за спасителя.

  Обучението на спасители за подобни случай не е работа на всеки.

  Клубовете по алпинизъм и спелоеология обикновенно имат поне един двама инструктори способни както да я вършат, така и да обучават други хора.

  Обучението не е кратко, нито е леко. Процентът на преминалите го успешно не клони към 100 % от записалите се ;-)

  Травмите на висящите често са в резултат и на „друсването“ при падане.
  Травмата от горното може да се дължи на неправилно подбрано оборудване и въжета, неправилна техника на изпълнение, не поддържано и нетествано оборудване и въжета.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.