Първа помощ на човек, висящ на колан

Начинът за спасяване на падналия човек трябва да се планира и организира предварително. Работещите трябва да бъдат специално обучени за оказване на първа долекарска помощ на паднал човек. Спасителното оборудване трябва да е налично и работещите да бъдат обучени за работа с него.

Нуждата от бързата и ефикасна помощ е изключително важна при използването на лични предпазни средства, тъй като забавянето може да има сериозни последици, например, когато някой виси неподвижен на колана след падане.

При най-лошия сценарий загубата на съзнание с последваща смърт може да настъпи след няколко минути. Този феномен, известен като травма при висене (suspension trauma) се причинява от множество фактори, но по принцип основният е нарушение в кръвообръщението на жизненоважни органи, по-специално на мозъка, както и на сърцето и бъбреците. Това се получава вследствие на неподвижното висене и евентуално нарушение на кръвообращението в крайниците поради колана. Последиците могат да бъдат по-тежки и поради други фактори, например шок или нараняване. Времето преди загубата на съзнание зависи от сложността на ситуацията и е комбинация от горните фактори. То може да варира от шест минути до два часа. (източник: Guide to the Safety, Health and Welfare at Work (Work at Height) Regulations 2006l Health and Safety Authority, Ирландия)

Запомнете: Никога не работете сами! Кой ще Ви помогне, ако паднете и увиснете в колана? Травмата от висене е много по-опасна от другите наранявания. Своевременната помощ е от решаващо значение.

Почти винаги за оказване помощ на паднал и висящ в колана човек е необходимо специално оборудване.

Основни правила за долекарска помощ след сваляне на висящ човек от колана:

1. Не поставяйте пострадалия веднага в легнало положение тъй като това може да причини смъртта му. След висене в колана насъбралата се (поради гравитацията) в краката кръв рязко ще се насочи към сърцето и може да причини инфаркт.

2. С оглед на горното, поставете пострадалия седнал със свити колена и изправен труп – положение (1) в продължение на 20 до 40 минути. След това той може бавно да се положи легнал — положение (2).

Положение след сваляне от колана

3. В случай на травма от висене, незабавно трябва да се потърси специализирана медицинска помощ.

4. Транспортирайте пострадалия в седяща поза до най-близкото медицинско заведение.

Подобни статии:

1 thought on “Първа помощ на човек, висящ на колан”

 1. Спасяването на хора висящи увиснали в сбруя, колан, заклещени в „корем“ на въжето и т.н. са отговорна и опасна дейност.

  Както за спасявания така и за спасителя.

  Обучението на спасители за подобни случай не е работа на всеки.

  Клубовете по алпинизъм и спелоеология обикновенно имат поне един двама инструктори способни както да я вършат, така и да обучават други хора.

  Обучението не е кратко, нито е леко. Процентът на преминалите го успешно не клони към 100 % от записалите се ;-)

  Травмите на висящите често са в резултат и на „друсването“ при падане.
  Травмата от горното може да се дължи на неправилно подбрано оборудване и въжета, неправилна техника на изпълнение, не поддържано и нетествано оборудване и въжета.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.