Какво да направя при трудова злополука в командировка извън България

Следните правила се прилагат, ако живеете и сте осигурени в страна от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария и станете жертва на трудова злополука или професионална болест.

Какви стъпки трябва да предприема, ако претърпя трудова злополука извън страната, в която съм осигурен?

Трябва да изпратите декларация за инцидента на вашата осигурителна институция. Институцията в страната, където е станал инцидентът, също трябва да препрати медицинското удостоверение заедно с цялата информация по случая, която вашата осигурителна институция би могла да поиска.

Какво ще стане, ако пострадам при трудова злополука по време на командировка извън страната, в която съм осигурен?

Ако пострадате при трудова злополука по време на командировка в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Исландия, вие продължавате да сте осигурени срещу риска от трудова злополука.

Имате право на обезщетения в натура, които са необходими по медицински причини по време на пътуването ви извън страната, в която сте осигурени. Също така имате право на специални обезщетения в натура от схемата, покриваща трудови злополуки, предоставяни в страната, където сте се намирали по време на злополуката.

Коя страна отговаря за вашето лечение?

Страната, в която пребивавате, отговоря за предоставянето на всички обезщетения в натура, например лечение и лекарства. Ако не сте осигурени там, трябва да поискате от вашата застрахователна институция формуляр DA1, като посочите подробности за злополуката или болестта. След това трябва да представите формуляра на компетентната институция в страната, където живеете или пребивавате, за да получите обезщетенията там.

Коя страна изплаща вашите парични обезщетения?

Страната, в която сте осигурени, винаги е тази, която отговаря за изплащането на вашите парични обезщетения във връзка с трудова злополука или професионална болест.

Източник:http://ec.europa.eu

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.