Трудовоправни консултации от Адвокатско дружество „Вуковска, Трифонова и Партньори“

Адвокатско дружество „Вуковска, Трифонова и Партньори“ си е поставило като задача да бъда водещо дружество в областта на трудовоправните консултации. Заедно с Otgovori.Info продължаваме да даваме нашите отговори на Ваши въпроси. Ако пък желаете да ви представляваме в съдебни спорове, можете да ни потърсите чрез контактите, които ще намерите в края на статията.

Ето и следващия въпрос, на който даваме отговор:

Въпрос: Работех в българска фирма с длъжност по договор НКП-83242006-шофьор на товарен автомобил международни превози.Заплатата ми по договор беше 260,00лв.и доплащане за пропътуван км. Първият договор който беше сключен с работодателя от 21/10/2008 на основание член 67 ал.1 т.1 от кт. беше прекъснат по взаимно съгласие на 20/04/2009, но не получих документ за прекъсване на договора. Нямам информация дали са ми плащани пенсионните осигуровки за този период.Отново започнах работа в същата фирма за периода от 13/02/2010 до 14/09/2010.Подписах трудов договор но когато напуснах работа /пак по взаимно съгласие/не ми разрешиха да си взема трудовият договор от камиона с който работех /винаги трябва да пътувам с трудовия договор за евентуална проверка/.
Тази фирма извършва международни превози основно от Испания за други страни от ЕС и обратно, вкл.вътрешни курсове в Испания./Аз живея законно в Испания със семейството ми, работодателят ми също,но той получава месечна помощ за безработен в Испания и за това му е необходим шофьор за камиона на които е собственик и на който аз работех/ За периода през който аз сам работил във фирмата камиона няма курсове от и за България.Поради гореспоменатите причини заплатата ми по устна договорка с работодателя Борислав Петров Стоянов беше 1500 евро./Те в ключват българската заплата, доплащането за пропътуван километър/.След окончателното ми напускане на фирмата, все още не ми е изплатена сумата от 1085 евро която имам съмнение че няма да получа,тъй като работодателят ми има сериозни финансови проблеми.
Въпросите ми са следните:
1-Как мога да разбера дали имам платени пенсионни и здравни осигуровки във България /все пак договора ми беше български/ за целия работен период и ако не са, какво трябва да направя за да ми бъдат внесени тези осигуровки от бившия вече работодател.
2-Задължен ли е работодателя да ми изплати отпуска за времето през което съм работил във фирмата.Имал ли съм право да ползувам платен годишен отпуск който си поисках от 14/07/2010 в размер на 20 работни дни?
3-Как мога да си получа остатъка от заплатата по законен път?
4-Тъй като камиона на който работех е с тонаж над 20т./ТИР/ какъв трябваше да бъде договорът ми за работа и какво трябваше да бъде месечното ми възнаграждение по договор въз основа на тонажа на камиона?
Надявам се че съм успял да изложа правилно и разбираемо въпросите си и се надявам на отговор от ваша страна.
Благодаря ви,предварително.
С уважение К.И.
Гр.Valladolid,España

Отговор:Здравейте,
Въпросите Ви са множество и предвид възможностите за отговор в рамките на няколко реда, едва ли ще успеем да Ви предоставим пълна информация относно правата Ви и възможностите Ви за тяхната защита. Още повече, че някои въпроси имат нужда от доуточняване на подробностите, преди да получат изчерпателен и пълен отговор. Накратко обаче бихме могли да изложим възможностите Ви в следните насоки:
1. Проверката за наличието на платени осигурителни вноски за здравно осигуряване от работодателя може да бъде направено в Интернет – сайта на НАП, където по ЕГН на работника се получава информация за здравноосигурителния Ви статус. Проверката за внесени пенсионни осигуровки и осигуровки за ДОО се прави в Интернет – сайта на НОИ или на място, където бихте могли да заверите и осигурителната си книжка, ако всичко е нареед с плащанията на вноските Ви. Обстоятелството, че сте вече бивш работник на фирмата не освобождава работодателя от задължението да заплати осигурителните вноски.
2. Ако имате трудов стаж повече от 8 месеца (изобщо, не само при този работодател), Вие имате право на платен годишен отпуск и Работодателят е длъжен да Ви осигури възможността да го използвате. Ако след 14.07.2010 г. не Ви е разрешил ползването му, при напускането Ви той е бил длъжен да Ви изплати обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, пропорционален на проосулженото време (например, ако напускате през юли, Ви дължи обезщетение за 10 дни неизползван отпуск). Ако не Ви го е изплатил, имате право на иск срещу него;
3. Ако могат да бъдат установени действително тези факти, които излагате (в трудовия договор да е отбелязано, че заплатата Ви е основна плюс пропътувани киломерти, както и да има доказателства, че сте пропътували например 8 000 км /пътни листя, ЧМР – та, отбелязвания върху тахошайбите и пр./), може да предявите иск срещу работодателя Ви да Ви изплати това възнаграждение. Доколкото обаче трудовият договор задължително се сключва в писмена форма, за да бъде действителен, задължително е всички условия да са описани в него. Постигнати устни договорки за допълнителни възнаграждения не могат да се използват;
4. Няма установени отнапред правила за определяне на размера на възнаграждението. Минимумите, за които вероятно Вие питате, са минимуми, върху които се дължат осигурителни вноски. В този смисъл, може да сте се договорили, че ще получавате 100 лева заплата, но ако осигурителния минимум е 300 лева, работодателят е длъжен да заплаща осигурителни вноски върху сумата от 300 лева. Тонажът на камиона няма отношение към размера на трудовото Ви възнаграждение.

Ако се нуждаете от трудово-правна консултация, помощ при съдебен спор или абонаментно правно обслужване за вашата фирма, с екипа на Адвокатско дружество „Трифонова, Вуковска и Партньори“ можете да се свържете чрез следните контакти:

Гр. София, 1000
Бул. „Георги Сава Раковски“ № 161А, партер
тел./ факс: + 359 2 981 82 97
GSM: + 359 899 100 818
e – mail: ztrifonova@gmail.com

Гр. София, 1680
Ул. „Пирин“ № 91, ет. 3, офис 4
Тел./ Факс: + 359 2 854 96 10
GSM: + 359 888 368 214
e – mail: evukovska@gmai.com