Указания за осигуряване на работно облекло в учебните заведения

Синдикат на българските учителиИзминаха шест месеца от публикуването на новата наредба за работното облекло и продължават въпросите от учебни заведения с молба за указания за прилагането й. За съжаление от страна на Министерство на труда и социалната политика няма отзвук или обещание за работа в тази посока, поради което с тази задача се е заел Координационния съвет в Габрово при Синдиката на българските учители. В резултат са разработени и представени на образци на процедурите, които трябва да се реализират в учебното заведение с включени бланки и указания.

Изготвеният от Синдиката на българските учители документ е изключително полезен не само в сферата на образованието, но и за всички работодатели, които осигуряват работно и/или униформено облекло.

Основен акцент в Наредбата са специалните изисквания за предварителни консултации с представителите на синдикалните организации и Комитета/Групата по условия на труд, както и относно конкретно съдържание на заповедта или документа, с който се определя вида на работното и/или униформено облекло. Той трябва да съдържа:
1. работните места и видовете работа, за които се осигурява работно и/или униформено облекло;
2. работниците и служителите, които имат право на работно и/или униформено облекло;
3. вида, характеристиките и отличителните знаци на работното и/или униформеното облекло;
4. срока за износване на работното и/или униформеното облекло;
5. условията за ползване, включително почистването на работното и/или униформеното облекло.

Друг основен момент е изискването за връщане на работното облекло при:
1. при прекратяване на трудовото правоотношение;
2. при преминаване на друга работа в предприятието, за която не е необходимо носенето на предоставеното облекло;
3. след приключване на работата в предприятието, когато е работник или служител в предприятие, което осигурява временна заетост;
4. след изтичане срока на износване.
За разлика от старата наредба, не е дадена възможност на работещите във всеки един от посочените случаи по свое желание да задържат работното облекло, като заплатят стойността за срока на доизносването му, а се изисква изрично работодателят да определи условията, при които облеклото може да бъде задържано.

Изтеглете „Указания и образец на процедурите, които трябва да се реализират в учебното заведение при осигуряване на работно облекло“.

3 thoughts on “Указания за осигуряване на работно облекло в учебните заведения

  1. Госпожо Илиева,бихте ли ми дали конкретен отговор относно работното облекло.изчетох наредбата за възлагане на малки обществени поръчки от 01.10.2004 год в която ясно се казва,че за доставки и услуги по малки от 15 000 лв сделката се доказва с първичен платежен документ-фактура.Изчетох наредбата за безплатно работно облекло от 20.01.2011 год в която никъде не прочетох,че има изменение на по горното-питам до кога наредбите ще се пишат така,че да се тълкуват на кой както му е угодно. до кога учителите ще се мачкат от кой както иска. как го тълкувате – не се разрешават пари на ръка за облекло, а при напускане се връщат пари за останалото време , а не облеклото-до кога ?,до кога?учителите нямат работно облекло,нямат униформено облекло, а имат представително облекло, както на държавните служители, а в същото време не са държавни служители-много противоречия, прекалено много

  2. Здравейте,
    представителят на инспекция по труда е имал предвид изискването на чл. 14, ал. 1 от НАРЕДБА за безплатното работно и униформено облекло (Обн., ДВ, бр. 9 от 28.01.2011 г.) , съгласно което при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят връща на работодателя предоставеното му работно и/или униформено облекло.

    В същото време обаче алинея 2 допълва, че работникът или служителят може да задържи облеклото при условия, определени от работодателя. Възможно е при вас да има определени такива условия.

    Не е от значение на какво основание се прекратява трудовото правоотношение.

  3. rabotix v detska gradina.imax tr dogovor i sled 6 mes.,direktorkata me maxna.az mislia 4e si var6ex mn dobre rabotata,no ne mi podnovi dogovora,i me kara da zaplatia syma ot 160lv za bezplatno rabotno i yniformeno obleklo ,makar 4e ne sam napysnala sama.az mislia 4e ne triabva da vra6tam tezi pari a drexite za6toto ne sam napysnala po sobstveno jelanie.xodix v inspekcia po tryda i pitax,tam mi kazaxa „vra6ta6 drexite,ne parite“.dobre no te me karat ot detskata gradina da varna vse pak parite.otgovorete mi na tozi vapros,molia vi.

Вашият коментар