Указания за осигуряване на работно облекло в учебните заведения

Синдикат на българските учителиИзминаха шест месеца от публикуването на новата наредба за работното облекло и продължават въпросите от учебни заведения с молба за указания за прилагането й. За съжаление от страна на Министерство на труда и социалната политика няма отзвук или обещание за работа в тази посока, поради което с тази задача се е заел Координационния съвет в Габрово при Синдиката на българските учители. В резултат са разработени и представени на образци на процедурите, които трябва да се реализират в учебното заведение с включени бланки и указания.

Изготвеният от Синдиката на българските учители документ е изключително полезен не само в сферата на образованието, но и за всички работодатели, които осигуряват работно и/или униформено облекло.

Основен акцент в Наредбата са специалните изисквания за предварителни консултации с представителите на синдикалните организации и Комитета/Групата по условия на труд, както и относно конкретно съдържание на заповедта или документа, с който се определя вида на работното и/или униформено облекло. Той трябва да съдържа:
1. работните места и видовете работа, за които се осигурява работно и/или униформено облекло;
2. работниците и служителите, които имат право на работно и/или униформено облекло;
3. вида, характеристиките и отличителните знаци на работното и/или униформеното облекло;
4. срока за износване на работното и/или униформеното облекло;
5. условията за ползване, включително почистването на работното и/или униформеното облекло.

Друг основен момент е изискването за връщане на работното облекло при:
1. при прекратяване на трудовото правоотношение;
2. при преминаване на друга работа в предприятието, за която не е необходимо носенето на предоставеното облекло;
3. след приключване на работата в предприятието, когато е работник или служител в предприятие, което осигурява временна заетост;
4. след изтичане срока на износване.
За разлика от старата наредба, не е дадена възможност на работещите във всеки един от посочените случаи по свое желание да задържат работното облекло, като заплатят стойността за срока на доизносването му, а се изисква изрично работодателят да определи условията, при които облеклото може да бъде задържано.

Изтеглете „Указания и образец на процедурите, които трябва да се реализират в учебното заведение при осигуряване на работно облекло“.

3 thoughts on “Указания за осигуряване на работно облекло в учебните заведения

  1. Госпожо Илиева,бихте ли ми дали конкретен отговор относно работното облекло.изчетох наредбата за възлагане на малки обществени поръчки от 01.10.2004 год в която ясно се казва,че за доставки и услуги по малки от 15 000 лв сделката се доказва с първичен платежен документ-фактура.Изчетох наредбата за безплатно работно облекло от 20.01.2011 год в която никъде не прочетох,че има изменение на по горното-питам до кога наредбите ще се пишат така,че да се тълкуват на кой както му е угодно. до кога учителите ще се мачкат от кой както иска. как го тълкувате – не се разрешават пари на ръка за облекло, а при напускане се връщат пари за останалото време , а не облеклото-до кога ?,до кога?учителите нямат работно облекло,нямат униформено облекло, а имат представително облекло, както на държавните служители, а в същото време не са държавни служители-много противоречия, прекалено много

  2. Здравейте,
    представителят на инспекция по труда е имал предвид изискването на чл. 14, ал. 1 от НАРЕДБА за безплатното работно и униформено облекло (Обн., ДВ, бр. 9 от 28.01.2011 г.) , съгласно което при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят връща на работодателя предоставеното му работно и/или униформено облекло.

    В същото време обаче алинея 2 допълва, че работникът или служителят може да задържи облеклото при условия, определени от работодателя. Възможно е при вас да има определени такива условия.

    Не е от значение на какво основание се прекратява трудовото правоотношение.

  3. rabotix v detska gradina.imax tr dogovor i sled 6 mes.,direktorkata me maxna.az mislia 4e si var6ex mn dobre rabotata,no ne mi podnovi dogovora,i me kara da zaplatia syma ot 160lv za bezplatno rabotno i yniformeno obleklo ,makar 4e ne sam napysnala sama.az mislia 4e ne triabva da vra6tam tezi pari a drexite za6toto ne sam napysnala po sobstveno jelanie.xodix v inspekcia po tryda i pitax,tam mi kazaxa „vra6ta6 drexite,ne parite“.dobre no te me karat ot detskata gradina da varna vse pak parite.otgovorete mi na tozi vapros,molia vi.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.