(Не)научени уроци: Злополуки с движещи се части

* Повече за случая от снимката, можете да видите тук.

Когато просто говориш за опасността, тя може да бъде пренебрегната, особено от хора с голям опит, на които „до сега не се е случвало и няма как да стане“.

Провеждането на инструктажи с примери за злополуки е ефективен метод да се визуализира риска. В тази статия ще намерите такива примери за злополуки с движещи се части, които може да използвате при вашия следващ периодичен инструктаж.

Смърт при работа на струг

Злополуката е станала в предприятие, което произвежда метални конструкции и части за тях. Управителят на дружеството постава задача на шлосер да извърши „нарязване на резба на шпилка” на универсален струг.

При извършване на работа, работникът се надвесва над патронника на струга без да е спрял струга, при което въртящият се патронник захваща работното му облекло.
В резултат на злополуката работникът загива.

Инспекция по труда констатира:

 1. Работодателят не е определил с писмена заповед работниците и служителите, които подлежат на задължително застраховане за риска „трудова злополука” – нарушение на чл.4, ал.1 от Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска “трудово злополука”.
 2. Работодателлят не е определил работните места и работниците и служителите, на които ще се провежда обучение и изпит – нарушение на чл.13, ал.3, във връзка с ал.2 от Наредба № РД-07-2 от 16 декември 2009г.
 3. В Правилника за вътрешния трудов ред на дружеството не е определен редът за отчитане на работното време, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието – нарушение на чл.4а, ал.1 от Наредба за работното време, почивките и отпуските.

Работник загива при работа с необезопасена фуражомелачка

По време на инцидента пострадалият е бил сам, като е мелил фураж на трифазна електрическа фуражомелка.

Ръкавът на лявата ръка е захванат от необезопасената ремъчната предавка на машината и се навъртява на шайбата на фуражомелката. В резултат работникът пада в безсъзнание с лице към земята.

По първоначални данни от съдебния лекар, смъртта на лицето е настъпила вследствие на задушаване, тъй като лицето на пострадалия се е намирало в прашната среда на земята.

Инспекция по труда констатира:

 1. Работодателят не е извършил задължителните периодични измервания на съпротивлението спрямо земя на защитната заземителна уредба – нарушение на чл. 200, ал.1, т. 3 от Наредба № 7/1999 г., във връзка с чл.261, ал.3 от Наредба 16-116(ДВ бр.26 от 2008г.).
 2. Не са извършени периодични измервания на осветителните уредби – нарушение на чл. 78, ал. 2 от Наредба № 7 от 26 Септември 1999 г., във връзка с чл. 381, т. 1 от Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г. за техническа експлоатация на енергообзавеждането.
 3. Работодателят е допуснал в експлоатация работното оборудване – фуражомелка, на която движещи се части (ремъчна предавка) създават риск от злополуки, тъй като не са обезопасени (няма предпазен капак) – нарушение на чл. 275, ал. 1 от КТ във връзка с чл. 186, ал. 1 от Наредба № 7 от 23 Септември 1999 г.
 4. Работникът е работил без трудов договор.

Работник загива, притиснат в матрица

Машината, на която е работил пострадалият, е предназначена за формоване на пластмасови изделия, произвеждали са се пластмасови стойки за чадъри.

Според технологията пластмасата се подава между две черупкови форми с размери приблизително 50 на 50 см.

Всяка от двете форми периодично автоматично се затваря (при формоване на изделието) и отваря (при изваждане на изделието, което се извършва механизирано).

Автоматът работел без да се ползват защитните капаци на работния орган /пресформа/. Те били застопорени в отворено крайно положение. Свалени са и двигателите, задвижващи механизмите за затваряне на предпазните капаци пред пресформата.

Установено е, че липсват блокировки на предпазните капаци, осигуряващи спиране на машината при отварянето им.

Защитните механизми на машината са били вързани със свински опашки в двата края, като това се правело от работодателя за по-бърз производствен процес.

Работникът свалил от машината излязло от пресформата некачествено пластмасово изделие, качил се на стъпалото пред машината и се е навел в работното пространство под пресформата, вероятно за да отстрани пластмасови остатъци и налепи по машината.

В този момент двете части на пресформата се затворили, затварянето на същите притиснало главата на работника, което довело до мигновена смърт.

Инспекция по труда констатира:

 1. В разработената инструкция за безопасна работа не са отразени предвидимите ненормални ситуации и извлечените от опит заключения при използването на работното оборудване при работа – нарушение на чл. 166, ал.3, т.2 и т.4 от Наредба № 7/1999 г.
 2. Съпротивителната документация за машината е непълна и не съдържа всички необходими данни и изисквания. Освен това не е на български език – нарушение чл. 164, ал.2 от Наредба № 7/1999 г.
 3. След ремонт работното оборудване се въвежда отново в експлоатация без доказване на безопасните му качества, отразени в документ – нарушение на чл. 202, ал. 4 от Наредба №7/1999 г.
 4. Не са разработени правила за безопасна работа при смяна на пресформите.
 5. Не е спазен едногодишният срок за измерване съпротивлението на заземителите спрямо земя – нарушение на чл. 200, ал. 1, т.2 от Наредба № 7/1999 г., във връзка с чл. чл.261, ал.1, т.6 и чл.261, ал.3 от Наредба №16-116 за техническа експлоатация на енергообзавеждането.
 6. Работодателят е допуснал да се експлоатира машина с необезопасен работен орган /пресформа/, със свалени блокировки на предпазните му ограждения – нарушение на чл. 275, ал.1 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 173, ал.1 от Наредба № 7/1999 г.

Още злополуки с движещи се части

Млад мъж загина при злополука в завода за каучукови изделия в Пазарджик. По време на работа с навивно устройство ръката на 19-годишния работник попаднала между въртящия се водещ вал и транспортната лента.

Въпреки бързата намеса на негови колеги, които успели да изключат машината и да повикат екип на „Бърза помощ“, младежът починал.

* * *

57-годишен работник от мебелна фирма в град Троян загина при трудова злополука съобщават медии.

Инцидентът е станал в цех за изработване на дървени детайли. От дървопреработващата машина е отхвръкнало парче от заготовка, което е ударило мъжа в задната част главата.

Дошлият по спешност медицински екип на „Бърза помощ“ само е констатирал смъртта.

* * *

По време на работа дясната ръка на двадесет и една годишен работник попада в машина – шнек, която я затиснала и силно деформирала до предмишницата.

Пострадалият бил транспортиран за лечение в ИСМП ”Пирогов”.

Видео: Машина скалпира жена в Китай през 2017-а

Внимание: Видеото има тежки сцени.

Работничка в Китай се спасява на косъм, след като се навежда да вземе нещо от пода и косата и попада в ролките на машината.

Съпругът й я измъкна навреме, преди машината да причини по-нататъшни наранявания.

От видеото се вижда, че жената губи изцяло косата си, както и травма с кървене отзад на главата. Гледайте видеото в YouTube.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.