Изрязването на варел – добра идея ли е и как да го направим

Инцидентите с експлодирали варели, които се изрязват с цел последваща употреба за други цели се случват периодично.

На 2 юли 2021 г. отново пострада работник в Русе. 37-годишният мъж извършвал дейности по изрязване на метален капак с газов резак, при което е възникнал взрив и работникът е получил изгаряния по тялото и лицето. Той е в тежко състояние и се бори за живота си.

Каква е причината за инцидента?

Видимата причина, разбира се, е извършването на огневи работи по съд, който е съдържал запалима течност. А на течностите горят парите. Когато има достатъчно пари на запалима течност в едно пространство, всеки източник на запалване ги запалва, но с експлозия.

До експлозия може да се стигне и ако в контейнера е имало твърд запалим материал. И в двата случая дори варелът да изглежда „празен“, обикновено все още имат остатъци в дъното или по стените. Само една чаена лъжичка бензин може да бъде достатъчна, за да предизвика експлозия, когато се нагрее и превърне в пара.

Лесно е да обвиним работника, но дали това е негова грешка или нарушение ще видим накрая. В тази статия ще се спрем на две неща:

  • как можем безопасно да извършим подобна работа;
  • как липсата на знания или липсата на информация могат да доведат до фатална  грешка.

Акт за огневи работи

Трябва да припомним, че една на пръв поглед проста задача като изрязването на капака на варел чрез газов резак или ъглошлайф са огневи работи и за извършването на такива на временни места трябва да има издаден акт за огневи работи в съответствие с изискванията на Наредба № 8121з-647 от 1.10. 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Освен това, пожарното досие трябва да съдържа заповед, с която се урежда редът за извършване на огневи работи. Именно в тази заповед би могло да се опише какви са условията за извършване на подобен тип огневи работи. По-добрият вариант е да имаме имаме инструкция или процедура за целта.

Как безопасно да извършим работата

Дали ще става въпрос за варел или за друг контейнер, който е съдържал запалима течност, дали ще изрязваме капака или пък ще правим ремонт чрез заваряване, става въпрос за извършване на огневи работи.

Дори да смятаме, че няма да има директен контакт с вътрешността, достатъчно е нагряването, което може да стане източник на запалване на останалите в контейнера пари от запалимата течност.

Английската инспекция по труда Health and Safety Executive е подготвила подробни указания за това как да извършваме ремонтни работи на малки контейнери.

В ръководството се набляга на необходимостта от оценка на риска и възможността да изберем алтернативен метод на работа, вместо огневите работи (припомняме, че и рязането с ъглошлайф също попада в понятието огневи работи).

Но дори и алтернативен метод като студено рязане с хидравлична ножица може да доведе до генериране на топлина, която да бъде достатъчна за запалването. Затова трябва също с особено внимание да подхождаме към тези методи, а за по-сигурно – да преминем през подготовката на контейнера.

Как да подготвим варела/резервоара за огневи работи

Ако става въпрос за резервоар, който е част от съоръжение, то преди да преминем към почистването е необходимо да изолираме от друго оборудване. Ако е възможно дори да се отстрани (говорим за малък резервоар) и дейностите да се извършват на безопасно място.

Когато просто искаме да изрежем капака на един варел, то започваме подготовката направо със следващата стъпка: изпразването. Ако има някакви остатъци, които могат да бъдат излети/изпомпени/изсипани, то първо правим това.

Почистването

Изпразването от малки остатъци не е достатъчно – варелът все още не е празен наистина. В него има остатъци по стените, както и пари на запалимата течност.

Почистването в една по-обща ситуация може да стане по няколко начина – чрез пара, разтвори за почистване, струя вода и т.н., но в случая на варела това е трудно поради малкия отвор.

В този случай това, което ще ни свърши работа е да заменим въздуха във варела, като го напълним с вода или инертен газ (като азот, например). Използването на инертен газ също крие някои рискове, а и имайки предвид конкретната задача, за която говорим, можем да си направим извода, че най-удачният вариант е напълването с вода.

Най-добрата мярка за премахване на риска е премахването на опасността

Най-добрият начин да премахнем риска от експлозия на варел, докато го режем, е да не прибягваме до тази дейност!

Ако имате някой стар варел и дори не знаете точно какво е имало в него, не е добра идея решението този варел да се използва за нещо друго (дори и за кош за отпадъци).

Опитът да се спестят 20-30 лева за закупуването на контейнер за отпадъци може да доведе до тежко нараняване или смърт на работник – струва ли си риска?

Как липсата на знания или липсата на информация могат да доведат до тежки последици

В нашата тема за човешките грешки разглеждаме видовете грешки, какво може да доведе до такива и как можем да ги предотвратим. Една от видовете грешки е планираното действие – когато съвсем съзнателно извършваме дадено действие, смятайки, че то е правилно, но всъщност грешим.

За този вид грешки използваме като пример именно действията по изрязване на варели от запалими течности, последствията и как липсата на знания или липсата на информация могат да доведат до смърт.

Вижте това видео, в което разказваме за „планираните грешки“ и как можем да ги предотвратим:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.