Верига магазини глобена за нарушения на изискванията за безопасност

Резачки с необезопасени остриета, работа с почистващи продукти без необходимите предпазни средства, недостъпни аварийни изходи и липсващи аварийни знаци. Звучат ли ви познато тези нарушения?

Двадесет сериозни нарушения, свързани с опасности, които могат до предизвикат смърт или сериозно нараняване и още двадесет нарушения на изискванията за здраве и безопасност, които не са източник на толкова сериозна опасност, са причина за налагане на глоба. У нас тя започва от 1500 лева и достига до 15000 лв.

В САЩ обаче нещата не стоят така. За установените от U.S. Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA) 40 нарушения веригата магазини за хранителни стоки Seven Trade Fair Supermarkets ще трябва да плати $ 128 000.

Ето някои нарушения, класифицирани като сериозни:

 1. Аварийният изход е блокиран с кашони, което ограничава възможността за безопасно излизане от сградата при пожар или друга авария.
 2. Авариен изход не е обозначен със знак „Изход“
 3. Не е поставен знак „Не е изход“ на врата, която може да бъде объркана за изход в случай на пожар или друга авария.
 4. Знакът за авариен изход не свети.
 5. Работодателят не е осигурил на работниците защита на очите и лицето, която се изисква при използване на корозивни химикали, като например HDLDC-9, което съдържа оловен диоксид и натриев хипохлорит за почистване на сградата.
 6. Канализацията на помещението за обработка на месо не е поддържана в добро състояние и не са осигурени сухи повърхности (при работа/ за придвижване).
 7. Трион за рязане на месо се използва от работниците за рязане на различни меса без защита, като по този начин работниците са изложени на опасност от ампутация.


Некласифицирани като сериозни:

 • Електрическото табло е блокирано от кашони.
 • Електрическо табло в сградата е без капак, като по този начин работниците са изложени на опасност от електрически ток.
 • Работодателят не е разработил, внедрил и не поддържа писмена програма за комуникация относно опасните химикали, като например HDLDC-9….
 • Работодателят не е осигурил информационни листове за безопасност достъпни за работниците, които използват опасни химикали, като например HDLDC-9….
 • Работодателят не е осигурил ефективно обучение и информация на работниците, които работят с опасни химикали.
 • Лампа, използвана за основно осветление на партера на сградата не е защитена, излагайки работниците на опасност от електрически ток.
 • На работниците не е извършено обучение за работа с пожарогасителите.

Целият документ (аналогът на нашите протоколи с предписания и актове) е публикуван на страницата на OSHA.

Ето и коментара на Kelia Scott във връзка със съобщението:

Тази история ми напомня малко на „Джунглата“. Не, не намеквам, че условията в модерните магазини за хранителни стоки дни са лоши като тези, описани в 1920 г. в цеховете за пакетиране на месо, но тази информация все още ме прави малко несигурна.

Ако вашите служители работят при опасни и вредни условия, не бихте ли си помислили, че това рефлектира върху чистотата и безопасността на вашия магазин? Като клиент, аз съм уплашена. Дали пропускането на изискванията за безопасност си струва риска?

Да се върнем у нас: Дали тези нарушения ви се струват познати? А дали това не рефлектира върху качеството на вашия продукт?

Снимка: Paul Townsend, Лиценз: CC BY-ND 2.0

1 мнение за “Верига магазини глобена за нарушения на изискванията за безопасност”

 1. Има страшно много правила,които за жалост доста малко шефове спазват и собственици на по големи фирми особено тези които и вие пишете….“ 5. Работодателят не е осигурил на работниците защита на очите и лицето, която се изисква при използване на корозивни химикали, като например HDLDC-9, което съдържа оловен диоксид и натриев хипохлорит за почистване на сградата.6. Канализацията на помещението за обработка на месо не е поддържана в добро състояние и не са осигурени сухи повърхности (при работа/ за придвижване)…..“ и какви ли още не, да не говорим там където дацибеал на шум е много по голям дори и вредни не им се плащат, но явно закона така е направен че винаги може да си намериш вратичка.

  Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.