Видео от конференцията „Околна среда и ЗБУТ 2016“

Докато се провежда Националната конференция „Здравословни работни места за всички възрасти“, която се оказа с ограничени места за специалистите по ЗБУТ, ние ви даваме възможност да се запознаете с презентации, представящи добри практики на едни от водещите фирми в България.

Представянията бяха по време на конференцията „Околна среда и здравословнии безопасни условия на труд 2016“, която се организира всяка година от индустриален клъстър Средногорие. За мен бе истинско удоволствие да слушам колегите и да се уча от тях.

В същото време ние също имахме участие с презентация в конференцията и във връзка с това аз бях малко притеснена. Тук ми помогнаха всички колеги, които окуражително ми се усмихваха, кимаха и от които просто се излъчваше доброжелателност. Благодаря на всички!

Пет ключа за ефективно обучение по ЗБУТ

Темата, която аз представих, бе „Пет ключа за ефективно обучение по ЗБУТ“ и мисля, че има какво да се чуе, защото е насочена към колегите експерти по БЗР в предприятията – как обученията могат да се превърнат от задължителна рутина в нещо ефективно и носещо полза, какво да изискват от външните фирми или вътрешните обучители и някои други неща, които споделих и можете да видите във видеото.

Следващите три видеа, които ще ви представя, са на колеги, с които сме имали удоволствието да работим, да видим професионализма им и резултатите от работата им. Можем само да се гордеем, че те са ни избрали за свой помощник в някои от дейностите по безопасност и здраве при работа.

Добра практика при провеждане на обучения на лицата, които извършват инструктажи

В сутрешната сесия чухме няколко великолепни идеи за подобряване на условията на труд и фирмената култура по безопасност. Господин Евелин Русинов от Аурубис България представи иновативен метод за обучение на лицата, които провеждат инструктажи, чрез който се подобрява мотивацията и се излиза от рутината.

Добра практика при управление на ЗБУТ при подизпълнители

Пълно описание на целия процес по избор на фирма подизпълнител, поставяне на изисквания и контрол за спазване на правилата по ЗБУТ представиха г-н Светлозар Караджов и г-жа Нели Петрова от Амилум България. На практика те показаха стъпка по стъпка как да извършим процеса, за да осигурим здраве и безопасност за всеки един работещ на територията на фирмата.

Ще си позволя да направя малка препратка към темата за човешките грешки и нарушения, над която работим в последните години. Не може да оставиш работещите от фирмата подизпълнител да работят както си искат и в същото време да изискваш от своите колеги спазване на правилата. Същото важи, разбира се, и в обратна посока.

Затова управлението на дейностите по безопасност и здраве при работа, свързани с подизпълнители е изключително важно, особено за фирми, които имат понякога стотици работещи от други фирми на тяхна територия.

Въвеждане на златни правила по безопасност и здраве при работа

Г-н Александър Цанов представи пътят, който са изминали колегите в Дънди Прешъс Металс Челопеч по въвеждането на 7 златни правила по здраве и безопасност, които включват „Употреба на алкохол“, „Разединяване и обозначаване“, „Работа на височина“ и др. Изключително полезно бе споделеното за предизвикателствата, през които са минали колегите при въвеждането на тези правила, както и за постигнатите резултати.

Още добри практики

В плейлиста „Конференция Околна среда и здравословни и безопасни условия на труд 2016“ в канала ни в YouTube може да видите още презентациите на:

  • Г-жа Румяна Михайлова за предстоящите проекти на Инспекция по труда – наистина много силни и полезни. Очаквам ги с нетърпение.
  • Г-н Мартин Бояджиев, който представи представи добри практики по ЗБУТ и околна среда в ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” – най-новата и модерна мощност от своя клас в Югоизточна Европа.
  • Г-н Красимир Ненов – заместник изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица-Изток 3
  • Г-н Йордан Нешев и г-жа Светла Маринова за постиженията в опазване на околната среда и добрите практики за повишаване на културата на безопасност в Нестле.
  • Майор д-р Георги Маринов – главен асистент в катедра „Логистика“ във Военна академия Г.С. Раковски за добрите практики при утилизиране на бойни припаси
  • Г-жа Бистра Кирова – изпълнителен директор на Детски научен център Музейко, която представи първият и единствен детски научен център в България и на Балканите, в който децата учат докато играят
  • Г-н Драгомир Иванов от Уотър Фюел Инженеринг за бъдещето на водородните технологии.
  • Г-н Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите за платформата MyCompetence.bg
  • Г-н Никола Делев от Овергаз на тема „ОВОС – бреме или необходимост“
  • Г-жа Даринка Георгиева  – изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за целите на хилядолетието.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.