Видео от конференцията „Околна среда и ЗБУТ 2016“

srednogorie-otgovori-info

Докато се провежда Националната конференция „Здравословни работни места за всички възрасти“, която се оказа с ограничени места за специалистите по ЗБУТ, ние ви даваме възможност да се запознаете с презентации, представящи добри практики на едни от водещите фирми в България.

Представянията бяха по време на конференцията „Околна среда и здравословнии безопасни условия на труд 2016“, която се организира всяка година от индустриален клъстър Средногорие. За мен бе истинско удоволствие да слушам колегите и да се уча от тях.

В същото време ние също имахме участие с презентация в конференцията и във връзка с това аз бях малко притеснена. Тук ми помогнаха всички колеги, които окуражително ми се усмихваха, кимаха и от които просто се излъчваше доброжелателност. Благодаря на всички!

Пет ключа за ефективно обучение по ЗБУТ

Темата, която аз представих, бе „Пет ключа за ефективно обучение по ЗБУТ“ и мисля, че има какво да се чуе, защото е насочена към колегите експерти по БЗР в предприятията – как обученията могат да се превърнат от задължителна рутина в нещо ефективно и носещо полза, какво да изискват от външните фирми или вътрешните обучители и някои други неща, които споделих и можете да видите във видеото.

Следващите три видеа, които ще ви представя, са на колеги, с които сме имали удоволствието да работим, да видим професионализма им и резултатите от работата им. Можем само да се гордеем, че те са ни избрали за свой помощник в някои от дейностите по безопасност и здраве при работа.

Добра практика при провеждане на обучения на лицата, които извършват инструктажи

В сутрешната сесия чухме няколко великолепни идеи за подобряване на условията на труд и фирмената култура по безопасност. Господин Евелин Русинов от Аурубис България представи иновативен метод за обучение на лицата, които провеждат инструктажи, чрез който се подобрява мотивацията и се излиза от рутината.

Добра практика при управление на ЗБУТ при подизпълнители

Пълно описание на целия процес по избор на фирма подизпълнител, поставяне на изисквания и контрол за спазване на правилата по ЗБУТ представиха г-н Светлозар Караджов и г-жа Нели Петрова от Амилум България. На практика те показаха стъпка по стъпка как да извършим процеса, за да осигурим здраве и безопасност за всеки един работещ на територията на фирмата.

Ще си позволя да направя малка препратка към темата за човешките грешки и нарушения, над която работим в последните години. Не може да оставиш работещите от фирмата подизпълнител да работят както си искат и в същото време да изискваш от своите колеги спазване на правилата. Същото важи, разбира се, и в обратна посока.

Затова управлението на дейностите по безопасност и здраве при работа, свързани с подизпълнители е изключително важно, особено за фирми, които имат понякога стотици работещи от други фирми на тяхна територия.

Въвеждане на златни правила по безопасност и здраве при работа

Г-н Александър Цанов представи пътят, който са изминали колегите в Дънди Прешъс Металс Челопеч по въвеждането на 7 златни правила по здраве и безопасност, които включват „Употреба на алкохол“, „Разединяване и обозначаване“, „Работа на височина“ и др. Изключително полезно бе споделеното за предизвикателствата, през които са минали колегите при въвеждането на тези правила, както и за постигнатите резултати.

Още добри практики

В плейлиста „Конференция Околна среда и здравословни и безопасни условия на труд 2016“ в канала ни в YouTube може да видите още презентациите на:

  • Г-жа Румяна Михайлова за предстоящите проекти на Инспекция по труда – наистина много силни и полезни. Очаквам ги с нетърпение.
  • Г-н Мартин Бояджиев, който представи представи добри практики по ЗБУТ и околна среда в ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” – най-новата и модерна мощност от своя клас в Югоизточна Европа.
  • Г-н Красимир Ненов – заместник изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица-Изток 3
  • Г-н Йордан Нешев и г-жа Светла Маринова за постиженията в опазване на околната среда и добрите практики за повишаване на културата на безопасност в Нестле.
  • Майор д-р Георги Маринов – главен асистент в катедра „Логистика“ във Военна академия Г.С. Раковски за добрите практики при утилизиране на бойни припаси
  • Г-жа Бистра Кирова – изпълнителен директор на Детски научен център Музейко, която представи първият и единствен детски научен център в България и на Балканите, в който децата учат докато играят
  • Г-н Драгомир Иванов от Уотър Фюел Инженеринг за бъдещето на водородните технологии.
  • Г-н Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите за платформата MyCompetence.bg
  • Г-н Никола Делев от Овергаз на тема „ОВОС – бреме или необходимост“
  • Г-жа Даринка Георгиева  – изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за целите на хилядолетието.

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.