Как да изберем подходящ климатик

Обезопасяване на климатикВремето става все по-горещо и съвсем скоро всички ще използваме климатици ежедневно, а други пък ще се замислят сериозно за осигуряването на такива за своето семейство или служители.

Често обаче съм свидетел на неправилно подбран климатик, който или не успява да охлади цялото помещение или не работи точно когато ни трябва, още по-често пък го виждам поставен на места, където причинява повече вреда на работещите, отколкото ползи.

Изискванията за осигуряване на безопасност и здраве при работа започват с правилото за превенцията. По-добре е предварително да се оценят рисковете, да се направи проучване и след това да се премине към действия – така хем ще имате доволни служители, хем няма да сте изхарчили парите си напразно без реален ефект.

Поради тази причина реших да споделя тук няколко важни факти относно климатиците и избора на подходящ климатик.

Мощността на климатика
Мощността на климатика се избира на основата на изчисления, а не според нашето желание. Компромис с цел спестяване на пари при покупката е допустим в рамките до 10%, но бъдете сигурни, че няма да имате пълна функционалност, точно когато ви е най-нужна и рано или късно разликата в цената ще я покриете като увеличена сметка за ток.

Видове климатици

Мобилен тип
Това е единствения тип, които се установява като обикновен електродомакински уред.
Съществен недостатък на този тип е, че трябва да се монтира въздуховод за горещия въздух навън, най-често през отворен прозорец или през специално направен за целта отвор в стената. Не на последно място стои високата му цена, съпоставима с тази на сплит системите.

Сплит
Има две тела – вътрешно и външно, съединени с кабели и медни тръби, по които тече работния газ. Тази конструкция позволява шумната част (компресора) да бъде изнесена извън помещението. Вътрешното тяло може да се монтира на произволно място в офиса или в апартамента. Всички сплитове са с дистанционно управление и дисплей, може да се задава температура на помещението с точност до 1-2 градуса. Имат таймер и различни автоматични режими на работа, регулиране въздушния поток, няколко скорости на вентилатора, прахоулавящи филтри и др. Недостатък е изискването на квалифициран монтажен екип, който реализира монтажа и въведе в експлоатация новия климатик и който да прави периодична профилактика.

Мултисплит системи
Явяват се като разновидност на простия сплит. На едно външно тяло се включват две или
повече вътрешни тела. При това вътрешните тела могат да бъдат както различни мощности така и различни типове.  Богатия набор от различни типове вътрешни тела е преимущество на сплит и мултисплит системите: стенни, канални, касетни, подтаванни и колонни.

Стенният кондиционер е най-разпространен и най-достъпен като цена.Има мощност от 2 до 7kW и е подходящ за помещения до 70-80 кв.м. Вътрешното тяло се разполага под тавана на стената над прозореца, а външното тяло – под перваза на прозореца. Такова разположение е оптимално и рядко пъти тръбния път надхвърля 4 м.

Каналния кондиционер обикновено се монтира там където има окачени тавани и
разпределението на хладния въздух става по термоизолирани въздуховоди, скрити изцяло над тавана. Благодарение на това може да охлажда няколко помещения. Мощността е 12-252 kW и спокойно може да охлажда 5-6 стаен апартамент. Голямо преимущество е възможността за вентилация на помещенията.

Касетен тип
И при него е необходим окачен таван. Разпределението на въздуха става във вътрешното тяло което е със стандартен размер на панела 60 на 60 см и обикновено има колектори в четирите посоки, което осигурява по-равномерно и по-бързо охлаждане на целия обем на големи помещения с помощта на няколко малки по мощност климатика, а не с един голям канален.

Подтаванен тип
Ако помещението няма окачен таван и не е възможно да се монтират въздуховоди се предлагат подтавaнен климатик. Вътрешното му тяло е с малка височина (15 – 25 см) и се монтира непосредствено на тавана, потокът на въздуха се контролира в четирите посоки и се използва за охлаждане на помещения със сложна форма без окачен таван.

Колонен климатик
Това са кондиционери с голяма мощност за места където трябва голямо студопроизводство и няма изискан интериор. По размер прилича на един хладилник и създават доста силен напор на въздуха. Не се препоръчва да има хора в непосредствена близост.

Правилно местоположение на климатика

Внимание: Не стойте на прякото въздействие на студения въздух!
Можете сериозно да настинете и да увредите здравето си. Когато навън е много горещо и човек се е изпотил и едвам диша, му се иска да намери прохлада и облекчение от горещините, но големият дебит на въздуха и студа могат много бързо да охладят тялото и да доведат до резки промени в човешката температура и до състояния който е възможно не всеки лесно да понесе. От начало човек се чувства добре, но последствията никак не са за препоръчване.

Най – добре е да поставите климатика до стената в единия край на стаята и въздуха да преминава до стената и да се разбива в срещуположната стена.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Как да изберем подходящ климатик”

 1. Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия! Сигурна съм, че ще бъде полезна на много хоора! :)

  Отговор
 2. Може би е пропуснато най-важното, а то е че избор на климатик се прави с помоща на специалист, които изършва преценка на място кое и как е най-добре да се постъпи.

  Избор на климатик не може да се направи, така както се прави избор на телевизор или пък ако все пак се направи това крие рискове особенно, ако този климатик се предвижда да се използва за отопление.

  Има много фактори, които взимат участие в крайния избор и разбира се един от тях е цени, но той би трябвало да е последния който се взима впредвид.

  На пазара има над 500 уникални модели климатици, всеки със своите възможности и функции и реално не всички от тях могат да намерят приложение във всеки един конкретен случай.

  Не само това, но и след като се направи избор на климатик е необходимо да се премине към неговия монтаж, а това действие изисква професионализъм и внимателен подход.

  Добре известен е факта, че не добре направения монтаж може да направи един много хубав климатик по-лош от друг, който няма същите възможности.

  Освен монтаж трябва да се мисли и за гаранция, сервиз и така нататък, защото всеки климатик е най-обикновенна машина и както всяка друга машина тя трябва да се поддържа в добро състояние за да служи по най-добрия начин на нейния собственик.

  Темата климатици е много сложна и едва ли ще успея с няколко реда да опиша всеки един детайл, но най-важното е че когато се прави избор на климатик е много добре този избор да е консултиран със специалист, който ежедневно се занимава с климатици и то на мястото за монтаж. Не само това, но и същия специалист би трябвало да поема отговорснот в случай не евентуални негови грешки.

  Отговор