Видове пожарогасители и как да действаме с тях

В началото на тази статия ще трябва да си призная, че внимателно следя основните изисквания за пожарна и аварийна безопасност, но в никакъв случай не мога да конкурирам специалистите в тази област. Поради тази причина и аз също имам нужда от опресняване на знанията си за пожарогасителите и ви предлагам заедно да преминем през една презентация, подготвена от ПБЗН, наречена „Видове пожарогасители и инструкции за действие с тях“, за да си припомним някои неща.

Триъгълник на пожара

Триъгълник на пожара
Триъгълник на пожара

Триъгълникът на пожара илюстрира трите елемента, които необходими за да възникне възпламеняване. Три фактора са необходими за възникване на пожар:

 • Достатъчно КИСЛОРОД, който да поддържа горенето.
 • Достатъчно ТОПЛИНА, за да се достигне температурата на запалване.
 • ГОРИВО или горими материали.

При отстраняване на един от тези три фактора пожарът е погасен.

Класификация на горимите материали

Пожарите се класифицират според вида на горимите материали. Тъй като различните пожарогасители не са ефективни при всички класове пожари, е от съществено значение да се разбере класификацията на пожарите в зависимост от горимите материали и кой от пожарогасителите ще ни свърши работа.

Клас A: Твърди вещества – дърво, хартия,текстил, отпадъци, пластмаси.
Клас B: Горими течности — бензини, нафта, масла, ацетон и др.
Клас C: Горими газове – метан, етан, пропан – бутан и др.
Клас D: Горими метали — калий, натрий, магнезий, алуминий. Изискват специални гасителни средства като Метал –Х, пени за гасене на алкални метали и др.
Клас Е: Уреди под електрическо напрежение.

Видове пожарогасители

Произвеждат се различни видове пожарогасители за гасенето на различните класове горими материали. Най-често срещаните 3 типа пожарогасители са:

 • Водни
 • С въглероден диоксид (CO2)
 • Прахови

Водни пожарогасители

Водните пожарогасители са боядисани в син или червен цвят и съдържат обикновена вода и въздух под налягане.

Какво гасят: Използват се за гасене на твърди горими материали (Клас А): дърво, хартия, текстил, пластмаси и др.

Как гасят: Отнемат факторът топлина от триъгълника на пожара и по този начин го гасят.

Внимание
Използването на вода за гасене на горими течности (бензин, нафта) може да причини по-бързото разпространение на пожара.
Използването на вода за гасене на пожари под електрическо напрежение води до токов удар.

Пожарогасители с въглероден диоксид

Пожарогасителите с въглероден диоксид са боядисани в сребрист цвят или в червено, с обем от 2 до 6л., а поголемите са на колесар. При тях под натиска на високото налягане късчета сух лед във вид на сняг се изхвърлят през снегообразувателя. Тези пожарогасители са без манометър.

Пожарогасител с въглероден диоксид
Пожарогасител с въглероден диоксид

Какво гасят: Пожарогасителите с въглероден диоксид се използват за гасене на пожари от класове В, С и Е ( течности, газове и пожари в електрически уреди и инсталации) и подлежат на хидравлично изпитване на всеки пет години.

Как гасят: Въглеродният диоксид е негорим газ, който отнема достъпа на кислород като елемент от Триъгълника на пожара.

Внимание: Въглеродният диоксид излиза във вид на сняг при температура около минус 68 градуса по Целзий и отнема част от топлината на пожара, но може да причини „студено изгаряне“ при контакт с открита част на тялото.

Прахови пожарогасители

Праховите пожарогасители са боядисани в червен цвят и се зареждат с прах, съдържащ амониев фосфат или натриев бикарбонат, като за транспортиращ газ се използва азот под налягане.

Прахов пожарогасител
Прахов пожарогасител

Как гасят: Праховите пожарогасители гасят чрез образуване на тънък прахов слой над горящите материали. По този начин прекъсват достъпа на кислород от въздуха.

Какво гасят: Върху праховите пожарогасители може да видите следното означение:
ABC (т.е. подходящи за гасене на пожари от Клас A, B и C)
BC (приложими за гасене на пожари от Клас B и C).

Как да използваме пожарогасителите?

Как да използваме пожарогасителите
Как да използваме пожарогасителите

Издърпай: Изтеглете предпазния щифт.
Насочи: Насочете струята в основата на пламъка. Ако насочите струята към върха на пламъка, ще изпразните пожарогасителя, без да изгасите пожара.
Натисни: Натиснете дръжката.
Движи: Движете струйника насочен към основата на пламъка, докато изгасите пожара напълно. Започнете да гасите от безопасна дистанция и постепенно се придвижвайте напред.

След като погасите пожара, организирайте наблюдение над огнището, защото пожарът може да се възобнови отново.

Ето и презентацията на специалистите от Пожарна безопасност и защита на населението:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мнения за “Видове пожарогасители и как да действаме с тях”

 1. Използването на пожарогасители с въглероден двуокис в закрити помещения, означава ли че те отнемат кислорода до степен да затруднят дишането на този който го използва ?

  Отговор
 2. Здравейте. Значи излиза,че трябва да имаме няколко вида пожарогасители,защото този с въглероден диоксит ако има човек там не може да гасим?

  Отговор
  • Здравейте,
   Изборът на вида пожарогасител зависи от това какво е необходимо да се гаси. Правилното използване е важно и за безопасността на хората.
   В Приложение 2 на Наредба Iz-1971 е посочено какви видове пожарогасители трябва да имаме в зависимост от вида на помещението.

   Отговор
 3. Към класификацията на горимите материали трябва да добавим и Клас F (в САЩ – клас К)- горими мазнини, използвани за приготвяне на храни в големи количества(например в кухни на ресторанти). Обособени са в отделен клас поради спецификата им на горене и гасене. Нямам пред себе си БДС EN 2:1998/A1:2006 „Класификация на пожарите“, но преди време имаше спорове дали трябва да има пожари клас E, защото класът показва горимото вещество, а електричесйият ток не гори, а предизвиква пожар (разбира се, има специфични изисквания при гасене на пожари под ел.напрежение)

  Отговор