Инцидентите с вишки – често с фатален изход

Един от подходите, които използваме в нашите обучения по здраве и безопасност при работа, е да представяме на участниците злополуки, свързани с конкретната дейност или използвано оборудване.

Тяхната цел е да покаже какви могат да бъдат последиците от неспазване на изискванията и правилата. Освен това, примерите са основа за дискусия относно пропуските и необходимите мерки за безопасност.

Всяка година в България стават няколко инцидента с вишки, при които загиват хора. За съжаление, често работещите не осъзнават опасността и възможните последици.

Поради тази причина, в тази статия ще намерите информация за няколко тежки инцидента през последните две години, довели до смърт или тежки наранявания. Конкретните примери винаги имат по-голям ефект върху работещите и позволяват тяхното мотивиране за спазване на правилата.

09.09.2020 г.
Двама загинали при падане от вишка

Вижте видеорепортаж за инцидента на телевизия Bulgaria on Air:

Двама работници загинаха на строеж в София, падайки от 8 метра височина върху цимент. Те са подменяли дограмата на склад.

Докато са работили вишката рязко се е наклонила и поради това, че мъжете не са използвали сбруи, падат върху цимента. Кметът на район „Кремиковци” Лилия Донкова коментира: „Не са били обезопасени с колани и те падат директно на главите си долу на земята”

Вижте и репортажа на Нова телевизия

16.02.2020 г.

28-годишният Николай пада от вишка по време на работа и умира на място. Младият мъж е планирал скоро да предложи брак на приятелката си.

Николай е бил нает да реже на скрап старо метално хале. Заедно със свой колега е работил в коша на вишка на около 8 м височина, където е трябвало да премахнат стар водосточен тръбопровод.

Без повреда във вишката, Николай пада и загива на място. По първоначална информация няма данни защо в станало това. Извиканите спешни медици само констатирали смъртта на работника поради тежки черно-мозъчна и гръдна травми. Вижте информацията във https://www.flagman.bg/

07.01.2020 г.

Инцидент става на бул. бул. “Александър Малинов„ в София.

Екип на спешна помощ транспортира пострадалия до болница, но той издъхва в линейката пред болничното заведение.

15.07.2020

Злополуката става по време на почистване на клони под електропреносната мрежа. За целта се е използвала автовишка, която се обръща странично.

Резултатът за работника в коша са счупени прешлени, а водачът на автомобила е с охлузвания.

13.11.2019

Работникът подменял стационарни камери на главен път Е-79 в посока ГКПП-Дунав мост 2. По време на инцидента, той е бил на мобилна вишка в дясната лента на движение, автономно управлявана от него. По време на управление на вишката, кошът навлиза във височина в лявата лента на движение и се удря в изпреварващия го товарен автомобил „Скания“.

При удара кошът на вишката се откъсва, при което работникът пада на пътното платно и загива на място.

19.03.2019

Работниците били на разтегателна механична вишка и работели по фасадата. От базата излиза товарен автомобил, които закача вишката с ремаркето си и работниците падат на пода на вишката.

През 2018-а година в същата база отново има инцидент с вишка, при която ата година през септември, отново при падане от вишка, в същата база загина работник, а други двама бяха ранени. По време на строежа, багер пада настрани и бута бетонни панели. Те, от своя страна, се срутват върху автовишката. Двамата, които са били в коша на вишката, са пострадали, а третият работник, който я управлявал отдолу, загива на място.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.