Инцидентите с вишки – често с фатален изход

Един от подходите, които използваме в нашите обучения по здраве и безопасност при работа, е да представяме на участниците злополуки, свързани с конкретната дейност или използвано оборудване.

Тяхната цел е да покаже какви могат да бъдат последиците от неспазване на изискванията и правилата. Освен това, примерите са основа за дискусия относно пропуските и необходимите мерки за безопасност.

Всяка година в България стават няколко инцидента с подвижни работни площадки, при които загиват хора. За съжаление, често работещите не осъзнават опасността и възможните последици.

Поради тази причина, в тази статия ще намерите информация за няколко тежки инцидента през последните две години, довели до смърт или тежки наранявания. Конкретните примери винаги имат по-голям ефект върху работещите и позволяват тяхното мотивиране за спазване на правилата.

09.09.2020 г.
Двама загинали при падане от вишка

Вижте видеорепортаж за инцидента на телевизия Bulgaria on Air:

Двама работници загинаха на строеж в София, падайки от 8 метра височина върху цимент. Те са подменяли дограмата на склад.

Докато са работили вишката рязко се е наклонила и поради това, че мъжете не са използвали сбруи, падат върху цимента. Кметът на район „Кремиковци” Лилия Донкова коментира: „Не са били обезопасени с колани и те падат директно на главите си долу на земята”

Вижте и репортажа на Нова телевизия

16.02.2020 г.

28-годишният Николай пада от вишка по време на работа и умира на място. Младият мъж е планирал скоро да предложи брак на приятелката си.

Николай е бил нает да реже на скрап старо метално хале. Заедно със свой колега е работил в коша на вишка на около 8 м височина, където е трябвало да премахнат стар водосточен тръбопровод.

Без повреда във вишката, Николай пада и загива на място. По първоначална информация няма данни защо в станало това. Извиканите спешни медици само констатирали смъртта на работника поради тежки черно-мозъчна и гръдна травми. Вижте информацията във flagman.bg

07.01.2020 г.

Инцидент става на бул. бул. “Александър Малинов„ в София.

Екип на спешна помощ транспортира пострадалия до болница, но той издъхва в линейката пред болничното заведение.

15.07.2020

Злополуката става по време на почистване на клони под електропреносната мрежа. За целта се е използвала автовишка, която се обръща странично.

Резултатът за работника в коша са счупени прешлени, а водачът на автомобила е с охлузвания.

13.11.2019

Работникът подменял стационарни камери на главен път Е-79 в посока ГКПП-Дунав мост 2. По време на инцидента, той е бил на мобилна вишка в дясната лента на движение, автономно управлявана от него. По време на управление на вишката, кошът навлиза във височина в лявата лента на движение и се удря в изпреварващия го товарен автомобил „Скания“.

При удара кошът на вишката се откъсва, при което работникът пада на пътното платно и загива на място.

19.03.2019

Работниците били на разтегателна механична вишка и работели по фасадата. От базата излиза товарен автомобил, които закача вишката с ремаркето си и работниците падат на пода на вишката.

През 2018-а година в същата база отново има инцидент с вишка, при която ата година през септември, отново при падане от вишка, в същата база загина работник, а други двама бяха ранени. По време на строежа, багер пада настрани и бута бетонни панели. Те, от своя страна, се срутват върху автовишката. Двамата, които са били в коша на вишката, са пострадали, а третият работник, който я управлявал отдолу, загива на място.

Ръководство за организация на безопасната експлоатация на подвижни работни площадки

 

6 мнения за “Инцидентите с вишки – често с фатален изход”

 1. Здравейте,
  Необходим ли е документ за правоспособност „Машинист на ПРП“, за лицата работещи в кош на стрелови тип вишка, която не се управлява от тях. (друго лице с правоспособност управлява или отдолу или заедно с тях в коша)?

  Отговор
  • Здравейте,
   Лично моето мнение е, че не е необходимо свидетелство, щом лицето няма да управлява вишката. Правоспособността е именно по „управление“, а не за работа в коша на вишка.

   Когато управлението е от коша на вишката, проблем може да създаде контролът по спазване на изискванията, т.е. контролът върху това само правоспособното лице да извършва управлението.

   Отговор
 2. Здравейте, необходим ли е документ за правоспособност на лицата, които управляват и работят само с ножичен тип вишка, самоходна (съгласно изискванията на Наредба 1/2020г. за придобиване на правоспособност) или може само първоначално и ежегодно обучение/инструктаж по чл.55 ал.3 и чл.58 ал.1 от Наредбата за безопасната експлоатация на ПС. Може ли работодателя да провежда обучението или трябва да е от лицензирана фирма.

  Отговор
  • Здравейте,
   Правоспособност се изисква само за подвижни работни площадки стрелови тип, за ножични е достатъчно първоначално обучение и ежегодно обучение/инструктаж:

   Наредба № 1 от 4 март 2002 г. за условията и реда за придобиване и признаване на правоспособност за упражняване на професии по управление на товароподемни кранове и подвижни работни площадки
   Чл. 1. (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 39 от 2006 г., в сила от 12.05.2006 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за придобиване на правоспособност за упражняване на професии по управление на товароподемни кранове и подвижни работни площадки стрелови тип, монтирани на автомобили или на самоходни и несамоходни шасита.

   Отговор
   • Благодаря Ви!
    Относно обучението за ножични вишки, може ли да бъде проведено от назначеното отговорно лице за безопасната експлоатация на повдигателните съоръжения в фирмата, тъй като ние използваме ножични вишки под наем само при нужната строително ремонтна дейност или трябва да е лицензирана фирма.

    Отговор
    • Наредбата не поставя изисквания по отношение на обучението по чл. 55, т. 3 – работодателя определя как ще се прави, т.е. възможно е да се прави от отговорното лице.
     По отношение на първоначалния и ежегоден инструктаж – по наредба той е задължение на отговорното лице (макар че се практикува да се възлага и на външни фирми), т.е. напълно е възможно да се прави от отговорното лице.

     чл. 56 (2) Отговорните лица за безопасната експлоатация на подвижните работни площадки са длъжни:
     3. да извършват и документират инструктажа и проверката на знанията по чл. 58, ал. 1;

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.