Инцидентите с вишки – често с фатален изход

Един от подходите, които използваме в нашите обучения по здраве и безопасност при работа, е да представяме на участниците злополуки, свързани с конкретната дейност или използвано оборудване.

Тяхната цел е да покаже какви могат да бъдат последиците от неспазване на изискванията и правилата. Освен това, примерите са основа за дискусия относно пропуските и необходимите мерки за безопасност.

Всяка година в България стават няколко инцидента с подвижни работни площадки, при които загиват хора. За съжаление, често работещите не осъзнават опасността и възможните последици.

Поради тази причина, в тази статия ще намерите информация за няколко тежки инцидента през последните две години, довели до смърт или тежки наранявания. Конкретните примери винаги имат по-голям ефект върху работещите и позволяват тяхното мотивиране за спазване на правилата.

09.09.2020 г.
Двама загинали при падане от вишка

Вижте видеорепортаж за инцидента на телевизия Bulgaria on Air:

Двама работници загинаха на строеж в София, падайки от 8 метра височина върху цимент. Те са подменяли дограмата на склад.

Докато са работили вишката рязко се е наклонила и поради това, че мъжете не са използвали сбруи, падат върху цимента. Кметът на район „Кремиковци” Лилия Донкова коментира: „Не са били обезопасени с колани и те падат директно на главите си долу на земята”

Вижте и репортажа на Нова телевизия

16.02.2020 г.

28-годишният Николай пада от вишка по време на работа и умира на място. Младият мъж е планирал скоро да предложи брак на приятелката си.

Николай е бил нает да реже на скрап старо метално хале. Заедно със свой колега е работил в коша на вишка на около 8 м височина, където е трябвало да премахнат стар водосточен тръбопровод.

Без повреда във вишката, Николай пада и загива на място. По първоначална информация няма данни защо в станало това. Извиканите спешни медици само констатирали смъртта на работника поради тежки черно-мозъчна и гръдна травми. Вижте информацията във flagman.bg

07.01.2020 г.

Инцидент става на бул. бул. “Александър Малинов„ в София.

Екип на спешна помощ транспортира пострадалия до болница, но той издъхва в линейката пред болничното заведение.

15.07.2020

Злополуката става по време на почистване на клони под електропреносната мрежа. За целта се е използвала автовишка, която се обръща странично.

Резултатът за работника в коша са счупени прешлени, а водачът на автомобила е с охлузвания.

13.11.2019

Работникът подменял стационарни камери на главен път Е-79 в посока ГКПП-Дунав мост 2. По време на инцидента, той е бил на мобилна вишка в дясната лента на движение, автономно управлявана от него. По време на управление на вишката, кошът навлиза във височина в лявата лента на движение и се удря в изпреварващия го товарен автомобил „Скания“.

При удара кошът на вишката се откъсва, при което работникът пада на пътното платно и загива на място.

19.03.2019

Работниците били на разтегателна механична вишка и работели по фасадата. От базата излиза товарен автомобил, които закача вишката с ремаркето си и работниците падат на пода на вишката.

През 2018-а година в същата база отново има инцидент с вишка, при която ата година през септември, отново при падане от вишка, в същата база загина работник, а други двама бяха ранени. По време на строежа, багер пада настрани и бута бетонни панели. Те, от своя страна, се срутват върху автовишката. Двамата, които са били в коша на вишката, са пострадали, а третият работник, който я управлявал отдолу, загива на място.

Защо трябва да знаем как да осигурим безопасна експлоатация на вишки

Голяма част от злополуките могат да бъдат предотвратени, ако познаваме добре нормативните изисквания и ги прилагаме.

Често пропуските са свързани именно с незнание, но за съжаление, когато си длъжностно лице по безопасност и здраве при работа, част от твоите задължения е именно да познаваш нормативните изисквания.

Поради това и Наказателния кодекс не признава „незнанието“  на ОБЗР за оневиняваща причина и с пълна сила прилага чл. 123, който гласи следното:

Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

В ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА, обаче, ние се грижим за вашето знание. Една от нашите процедури по прилагане на нормативните изисквания, е посветена на организацията на безопасната експлоатация на подвижни работни площадки.

В нея ще намерите информация за:

 • видовете подвижни работни площадки и за кои се изисква правоспособност
 • какво трябва да съдържа досието
 • примерни инструкции за безопасна работа
 • какви проверки трябва да извършва отговорно лице за безопасната експлоатация
 • какви са задълженията на лицето, което извърша поддръжката
 • примерна учебна програма за обучение от работодателя в случаите, когато не се изисква правоспособност
 • какви са основните опасности и мерките за намаляване на риска
 • Трябва ли да се използва сбруя в работната платформа?
 • какво да направите, ако вземате подвижна работна площадка под наем
 • примерен спасителен план
 • изисквания на стандарта EN 280 относно маркировка и безопасност на подвижни работни площадки

Вижте Ръководство за организация на безопасната експлоатация на подвижни работни площадки

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мнения за “Инцидентите с вишки – често с фатален изход”

 1. Здравейте,
  Необходим ли е документ за правоспособност „Машинист на ПРП“, за лицата работещи в кош на стрелови тип вишка, която не се управлява от тях. (друго лице с правоспособност управлява или отдолу или заедно с тях в коша)?

  Отговор
  • Здравейте,
   Лично моето мнение е, че не е необходимо свидетелство, щом лицето няма да управлява вишката. Правоспособността е именно по „управление“, а не за работа в коша на вишка.

   Когато управлението е от коша на вишката, проблем може да създаде контролът по спазване на изискванията, т.е. контролът върху това само правоспособното лице да извършва управлението.

   Отговор
 2. Здравейте, необходим ли е документ за правоспособност на лицата, които управляват и работят само с ножичен тип вишка, самоходна (съгласно изискванията на Наредба 1/2020г. за придобиване на правоспособност) или може само първоначално и ежегодно обучение/инструктаж по чл.55 ал.3 и чл.58 ал.1 от Наредбата за безопасната експлоатация на ПС. Може ли работодателя да провежда обучението или трябва да е от лицензирана фирма.

  Отговор
  • Здравейте,
   Правоспособност се изисква само за подвижни работни площадки стрелови тип, за ножични е достатъчно първоначално обучение и ежегодно обучение/инструктаж:

   Наредба № 1 от 4 март 2002 г. за условията и реда за придобиване и признаване на правоспособност за упражняване на професии по управление на товароподемни кранове и подвижни работни площадки
   Чл. 1. (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 39 от 2006 г., в сила от 12.05.2006 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за придобиване на правоспособност за упражняване на професии по управление на товароподемни кранове и подвижни работни площадки стрелови тип, монтирани на автомобили или на самоходни и несамоходни шасита.

   Отговор
   • Благодаря Ви!
    Относно обучението за ножични вишки, може ли да бъде проведено от назначеното отговорно лице за безопасната експлоатация на повдигателните съоръжения в фирмата, тъй като ние използваме ножични вишки под наем само при нужната строително ремонтна дейност или трябва да е лицензирана фирма.

    Отговор
    • Наредбата не поставя изисквания по отношение на обучението по чл. 55, т. 3 – работодателя определя как ще се прави, т.е. възможно е да се прави от отговорното лице.
     По отношение на първоначалния и ежегоден инструктаж – по наредба той е задължение на отговорното лице (макар че се практикува да се възлага и на външни фирми), т.е. напълно е възможно да се прави от отговорното лице.

     чл. 56 (2) Отговорните лица за безопасната експлоатация на подвижните работни площадки са длъжни:
     3. да извършват и документират инструктажа и проверката на знанията по чл. 58, ал. 1;